Valitsin elämän.

Olin viikko sitten vieraana Enbuske, Veitola ja Salminen ohjelmassa. Maria Veitola kutsui minut haastatteluun julkaistuani tekstin Instagramissa itsemurhien ehkäisyn päivänä.

Moni asia jäi sanomatta koska vain pieni osa tarinaani mahtui neljään minuuttiin, joka tälle aiheelle oli annettu. Minulle jäi haastattelusta ja koko ohjelmassa olosta hyvä kokemus ja Tuomas Enbuske oli todella herkkä ja empaattinen haastattelija. Silti minulle jäi tunne, että niin paljon jäi sanomatta ja halusin jatkaa aihetta täällä Naiseuden Voiman blogissani. Toivon, että voisin isommin päästä puhumaan omasta tarinastani ja jakaa elämänkokemukseni tuomaa viisautta nuorille, jotka ovat masentuneita. Tahdon olla esimerkkinä muille, jotka kamppailevat samojen ajatusten kanssa jotka minutkin teini-ikäisenä vei mukanaan.

Ymmärrän, miltä tuntuu kun haluaa kuolla. Ymmärrän sen yksinäisyyden ja tuskan, joka valtaa mielen niin ettei siitä syvästä kuopasta tunnu pääsevän enää koskaan ylös. Masennuksen, itseinhon ja syytösten kansi sulkee valon ja jäljelle jää vain pimeys, jossa sinua alistavat äänet kuiskivat.

Älä usko niitä ääniä. Se mitä pimeydessä kuulet, ei ole totuutta. Sinusta voi tuntua, että olet paskin ihminen maailmassa, sinusta voi tuntua ettet koskaan saavuta mitä haluaisit ja sinusta voi tuntua, että maailma olisi parempi paikka ilman sinua.

Minä sanon sinulle: se ei ole totta. 

Haluan sanoa, että sinun elämälläsi on väliä. Sinä olet arvokas ja sinä olet ihana ihminen. Se on totuus, että sinulla on samanlainen oikeus ja mahdollisuus olla onnellinen kuten kaikilla muillakin maapallon ihmisillä ihonväriin, uskontoon, seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoleen tai historiaan katsomatta. Myös sinä saat ja voit olla todella onnellinen.

Minä olen niin äärettömän kiitollinen, että minä sain jäädä elämään. Minä olen saanut kokea kaiken sen, minkä olen nyt kokenutkin. Olen saanut vastasyntyneenä syliini kaksi täydellisen ihanaa lastani, jotka minua kasvattavat joka ikinen päivä, aamuin, päivin ja öin. Olen saanut niin paljon ja elän elämää, jossa kukaan ei lyö minua ja olen fyysisesti täysin turvassa. Olen saanut hyvästellä sekä haudata kolme masuvauvaa ja muutaman ystävän. Olen saanut ja olen oppinut luopumaan.

Olen saanut laulaa ja tehdä musiikkia, joka saa ihmiset itkemään liikutuksesta. Olen saanut nähdä, miten ihminen eheytyy ja alkaa uskomaan itseensä. Olen saanut nähdä miten ruusu puhkeaa kukkaan ja aurinko laskee mereen ja maalaa koko taivaan satoihin eri väreihin. Olen kokenut vahvaa yhteenkuuluvuutta ihmisten kanssa ja kokenut olevani arvostettu. Olen saanut nähdä Sveitsin jylhät vuoristot, Suomen luonnon mystisen kauneuden, Amazonasin elämänvoimaisen sademetsän ja synnyttää siellä esikoispoikani. Olen saanut esiintyä isoille yleisöille sekä intiimille pienelle kouralliselle määrälle ihmisiä ja kokea, että minulla on tärkeä paikka maailmassa. Olen saanut oppia itsestäni ja antamaan itselleni anteeksi. Ja ajatella, minulla on vielä niin paljon opittavaa, nähtävää ja koettavaa! Matka jatkuu ja annan sen jatkua, sillä minä tahdon kukoistaa.

Tämä elämä on niin arvokas! Kuin puut lehdissä, me muodostamme yhdessä lehvästön ja annamme suojaa meitä pienemmille. Kun aika on, me vaihdamme olomuotoa, luomme upean väriloiston yhdessä ja tipumme maahan sitä raviten. Kun aika on kypsä, tuosta maasta kasvaa uusia taimia ja puiden silmut puhkeavat vastasyntyneeseen vihreään voimaan. Olemme kaikki osa elämän kiertoa ja jokaisella meillä on hieno tarina, jonka joku tarvitsee kuulla.

Jos olisin kuollut 15-vuotiaana, olisi kaikki jäänyt kesken. Kun kirjoitan tätä tekstiä, suuret ja voimakkaat kyyneleet polttavat poskiani. Tunnen tämän hetken voiman ja ainutlaatuisuuden. Olen yksin kauniissa kodissani, keuhkoputkentulehduksesta sairaslomalla ja tunnen ylitsepursuavaa onnen, ilon, kiitollisuuden, janon, kärsimättömyyden sekä epäilyn sekaisen uskon tunnetta. Minä olen todellakin elossa ja minä todellakin tunnen. Koen olevani hyvä ja turvassa. Kaikki elämäni kokemukset eivät ole olleet iloisia tai tuntuneet hyviltä, mutta en vaihtaisi yhtäkään kokemusta pois. Minä olin valtavan koulukiusattu, koulussa hakattu sekä kotona piesty änkyttävä taiteilijalapsi, jolla oli ikäisekseen kehittynyt lauluääni ja muita alhaisempi kyky ymmärtää ihmisten sosiaalisia kuvioita.

Jokainen lyönti, jokainen potku, jokainen petos, jokainen jättäminen, jokainen valhe, jokainen häpeän tunne jonka olen kokenut, on tehnyt minusta viisaan ja erittäin empaattisen ihmisen. Olen elänyt pelossa ja täydellisessä helvetissä elämäni ensimmäiset 23 vuotta. Koska minä olen ollut niin pimeässä, tiedän miltä muista tuntuu ja ymmärrän ihmisten tuskaa. En välttämättä hyväksy sitä tapaa miten ihmiset kanavoivat pahaa oloaan, mutta ymmärrän miltä paha olo tuntuu. Tiedän oman arvoni ja tunnistan, missä menee omat rajani. Pysyn erossa tilanteista ja ihmissuhteista, joissa koen liikaa draamaa ja toksista käytöstä. Näin osaan pitää itseni hyvinvoinnista oikein hyvää huolta. Toki tulen työstämään joitain kokemuksiani vielä vuosien ajan ja huomaan joidenkin traumaattisten muistojen vaikuttavan arkeeni edelleen. Mieleni on joskus negatiivinen ja ylianalysoin ihmisten käytöstä sekä kasvojen lihaksien mikroliikkeitä mutta otan aikaa ja tilaa positiiviselle sisäiselle dialogille sekä pyydän apua, jos tarvitsen. Ymmärrän, että osa minun tämän hetken kokemuksistani värittyy sillä, että jouduin lapsena lukemaan huoneen energiaa koska elin väkivallan pelossa päivittäin. Olen itselleni empaattinen ja hoidan näitä kokemuksiani rehellisesti.

Tahdon olla elävä esimerkki siitä, että herkkä ja taiteellinen, hauras lapsi voi kasvaa väkivaltaisen ja hyvin alistavan ympäristön läpi aikuiseksi, joka kunnioittaa omaa elämäänsä, haluaa muille hyvää ja haluaa käyttää elämänsä iloon, taiteeseen ja muiden tukemiseen. Olisin 15-vuotiaana tarvinnut kuulla oman tarinani joltain aikuiselta ja nyt haluan tehdä samoin; auttaa ihmisiä itsemurha-ajatusten kanssa ja kertoa heille, että elämä on onnellista kunhan vain jää elämään!

Uskon, että minun kokemuksillani on ollut valtavan suuri merkitys myös muille ihmisille. Kaikesta huolimatta viatonta sydäntäni tai selviytymisgeeniäni ei mikään saa murrettua. Haluan, että uskot itsestäsi samaa.

Olet mahtavan elämän arvoinen. Olet kaunein sinä ikinä.

Voit katsoa koko ohjelman Katsomossa tai vain minun haastatteluni täältä

Kuvat: Georgia O’Keeffe

Lisää kirjoittajalta Vapaa Nainen / Suvituuli Siikasaari

Äänesi on sinun

Olen vakaasti siinä uskossa, että musiikki ja laulaminen parantaa. Musiikkiin voi uppoutua...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.