Uskallatko olla sinä, vaikka et miellyttäisi? Terve itsetunto ja erillisyys henkisen kasvun peruspohja

Ei enää alistumista, miellyttämistä tai turhaa nöyristelyä. Vahva itsetunto ja terve erillisyys on peruspohja henkiselle kasvulle.

Olen aina luullut, että minussa on jotain vikaa, kun olen sanonut suoraan sen, mitä ajattelen. Olen sanonut jo hyvin nuorena, jos joku ei ole miellyttänyt minua. Olen sanonut, miltä minusta tuntuu rehellisesti.

Samalla olen huomannut, että ympäristöni on toiminut pääsääntöisesti toisin. He ovat toimineet käänteisesti kuin minä. Sanoneet sen, mitä ihmiset ovat halunneet kuulla toisin kuin sen, mitä he ovat todella ajatelleet.

Tästä syystä olen kokenut että olen vääränlainen, kun en pysty ”valehtelemaan” itselleni.

Vasta viime vuosina olen tajunnut, että tämä rehellisyys ja oman totuuden puhuminen (silloinkin, kun se hetkellisesti satuttaa) onkin vahvuus ja piirre, jota maailmamme kaipaa. Toki rehellinen voi olla myös ei-rakentavalla tavalla. Mutta aitojen tunteiden, tarpeiden ja näkemysten rehellinen ilmaisu rakentavasti on yleisesti se, mihin tarvitsemme paljon oppimista täällä suojakuorien, maskien, sopeutumisen ja miellyttämisen kulttuurissa.

Se, että uskaltaa sanoa sen, mitä todella tuntee ja ajattelee on rohkeutta. Se on omana itsenä, omana persoonana näkymistä ja olemista sekä uskomista, että “on oikeus olla olemassa”. Se on näkyväksi tulemista oman totuuden kanssa. Mitä useampi meistä on totta itselleen – ja täten järisyttää olemassa olevia keinotekoisia ja hyvin huteria rakenteita – sitä nopeammin maailma muuttuu. Ja se on muuttumassa kovin kauniiksi paikaksi vinhaa vauhtia.

Miellyttäminen liittyy monesti heikkoon itsetuntoon. Mikäli huomaat, että sinulla on haasteita seuraavien asioiden kanssa, voi terveen itsetunnon (voi sanoa myös terve itsekkyys) vahvistamisesta olla suurta hyötyä kasvun polullasi:

– Alistut helposti muiden tahtoon

– Vaikeus sanoa omia todellisia mielipiteitä ja EI:tä

– Vaikea sietää konflikteja ympäristössä

– Vaikeus olla ylpeä aikaansaannoksistasi

 – Vaikeus uskaltaa olla oma itsesi ja tehdä oman halun mukaan monessa tilanteessa

 

Mikäli nämä kohdat (tai alla oleva kuva) laittoivat hieman nyökyttelemään, saattaa olla, että itsetunnossasi olisi parantamisen varaa.

Kun itsetuntomme (voi sanoa myös termillä persoona, ego tai mieli) on hyvällä tavalla vahva, olemme terveellä tavalla erillisiä ja itsenäisiä. Voimme luottaa olevamme turvassa, hyväksyttyjä ja rakastettuja omina itsenämme, oman tahtomme kanssa. Uskomme, että meitä ei hylätä, vaikka sanoisimme asioita, jotka voivat ”järisyttää” ympäristöämme.

Ilman vahvaa itsetuntoa olemme helposti vietävissä. Toiset ihmiset koettelevat meitä niin kauan, kun itse laitamme rajat. Kukaan ulkopuolelta niitä ei tule meihin asettamaan.

Turha nöyristely, jatkuva miellyttäminen, alistuminen ovat mennen aikakauden jäännöksiä, jotka on nyt aika haudata kuoppaan. Vasta, kun elämässämme etusijalla on aidosti oma itse, alkavat kaikki muutkin ihmissuhteet toimia ja alat luoda elämää sellaiseksi, kun aidosti haluat.

Vahvistamalla tervettä erillisyyttä, tasapainotamme itsessämme myös tervettä maskuliinienergiaa. Ilman erillisyyttä, rajamme ovat häilyvät emmekä tunnista tarpeitamme, emmekä myöskään uskalla kohdata syvempiä tunteitamme. Rajat tuovat meille turvaa. Turvaa kohdata itseämme ja syvempiä pelkojamme yhä laajemmin ja syvemmin.

Jos olet ollut miellyttäjä koko elämäsi, voin arvata, että suunnanmuutos terveeseen itsekkyyteen ei ole helppoa. Nimittäin syyllisyydentunto oman itsen edelle laittamisesta sekä hylätyksi tulemisen pelko on niin vahva, ainakin alussa. Tehokkain muutos tulee kuitenkin säännöllisellä harjoittelulla. Joka päivä, voit kysyä itseltäsi esimerkiksi:

  • Miten voin rakastaa itseäni tänään?
  • Mikä tekee minut onnelliseksi?
  • Mitkä kolme tekoa voin tehdä, joista minulle tulee hyvä olo
  • Mille sanoon tänään EI?

Lisäksi eräs hyvin tehokas harjoitus on panostaa luottamuksellisten ihmissuhteiden rakentamiseen. Kun miellyttäjä saa kokemuksen, että voi sanoa ikäviäkin tunteita ja asioita ääneen toiselle ilman, että hänet hylätään, hänen itsetuntonsa vahvistuu.

Lue myös: Meidän jokaisen supervoima

Lisää tukea, ymmärrystä ja oppia omaksi itseksi tulemiseen löydät verkkovalmennuksistani, jotka ovat kesän ajan vielä -30% koodilla: kesä18

Naiseuden voima – kesäretriitille vielä 1 PERUUTUSPAIKKA VAPAANA!

 

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Sinä et ole yksin! – Tarinani eräästä päivästä, jota en olisi halunnut, mutta joka minulle TAAS annettiin

Halusin kirjoittaa rehellisen tekstin eräästä päivästäni kuluneella viikolla. Haluan myös sanoa, että...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.