Uniikki ihmismieli

Picture

Pidän positiivisista ihmisestä sekä myös kirjoituksista. En välitä enää lukea iltapäivälehtiä tai muitakaan sanomalehtiä, sillä niissä on n. 80%:sesti negatiivisia uutisia. Katson uutisiakin tosi vähän, puhumattakaan politiikasta. Mitä ihmettä, kyllähän kaikki vähänkin sivistyneet ihmiset nyt lehtiä lukevat, sekä uutisia katsovat ja uskovat kaiken mitä niissä sanotaan? Eikö vain!

Tässä muutamia aiheita mitä päivän lehdet pitävät sisällään; sotaa, nälänhätää, sairauksia, murhia, raiskauksia, taloustaantumaa, korruptioita ja listaa voisi jatkua loputtomiin. Toki lehdissä on välillä ihan hyviäkin juttuja, mutta prosentuaalisesti suurin osa on kuitenkin sellaisia uutisia, mitä ihmisten ei oikeasti kannattaisi lukea. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kannattaisi laittaa pää pensaaseen ja kieltää ongelmien olemassaolon.

Jos syötyjen masennuslääkkeiden määrää katsotaan, niin me ollaan aika masentunut kansa.  Suomalaisista n. 700000  kärsii psyykkisestä oireista ja luku on varmasti kasvamaan päin. Se mitä ajattelemme ja teemme, sellaiseksi elämme alkaa myös muuttua. Haemme elämäämme draamaa, että tuntisimme olevamme elossa. Tasainen arki ei tunnu houkuttavalta, ainakaan jos vertaa TV:ssä pyöriviin tosi-tv- ja saippusarjoihin. Haluamme lisää kaikkea, vaikkemme tiedä edes mitä.Luen parhaillaan Jari Parantaisen Tuotteistajan taskuraamattu- kirjaa. Kirjassa käydään lukuisin erilaisin psykologisin tutkimuksin läpi sitä, miten helppo ihmismieleen on vaikuttaa. Luulemme olavamme uniikkeja omien ajatustemme ja tunteidemme kanssa. Lisäksi luulemme olevamme kauhean erilaisia kuin muut ja meihin ei esimerkiksi pystyisi mainokset tai auktoriteetit vaikuttamaan. Kaikki tuntuvat ajattelevan, että kun on tarpeeksi fiksu, niin ihminen ei ole kenenkään vietävissä. Tämä on kuitenkin psykologisten tutkimusten mukaan todella harhainen käsitys. Poliitikot, tiedemiehet ja ravitsemusasiantuntijat käyttävät paljon aikaa sen todisteluun, että lobbaus, sisäpiiritieto tai lahjukset ei vaikuta heihin, koska he ovat älykkäitä.

Lukuisat ihmismielen tutkimukset osoittavat kyllä jotain aivan muuta:

Kirjasta poimittuja muutamia ajatuksia


Lääkäreistä 84% uskoo, että lääkemarkkinointi vaikuttaa heidän kollegoihinsa. Mutta vain 14% valkotakeista myöntää, että samainen markkinointi vaikuttaa heidän päätöksen tekoonsa. Niinköhän?

On myös tutkittu, että pitkään asiantuntijaroolissa olleet ihmiset, jotka ovat yleensä näkyvillä myös tedotusvälineissä, ennustivat ja arvioivat tulevaisuutta yhtä huonosti tai vielä paljon huonommin mitä tavalliset pulliaiset.

”Kun asiantuntijoiden tuli ennustaa todennäköisyyksiä, he pärjäsivät hommassa huonommin kuin tikkaa heittävät apinat. Arpomalla olisi syntynyt parempia tuloksia. Mitä kuuluisampi ammattilainen näkemyksiää esitti, sitä komeammin arvaukset menivät metsään.”

Kuinka moni sanoo inhoavansa nuoleskelua ja imartelua ja vannottaa, ettei sellaisella käytöksellä ole vaikutusta häneen. Tutkimukset osoittavat taas jotakin aivan muuta. Imartelu ja kehuminen vaikuttavat positiivisesti ihmismieleen, vaikka se olis kuinka läpinäkyvää.

Asiantuntija tuskin pystyy imartelemaan asiakkaitaan koskaan liikaa. Vaikka jäyhä suomalainen toisin luulisi, myös aivan naurettavan läpinäkyvä nuoleskelu uppoaa maaliinsa.”

Ihmismieli toimii siis tietyllä tavalla ja ihmisen käytös on helposti ohjailtavissa. Markkinamiehet tuntevat parhaiten ihmismielen ja etenkin sen, kuinka ihminen saadaan helposti tekemään sellaisia päätöksiä, joita heidän halutaan tekevän, esimerkiksi ostamaan ajatus jostakin naurettavuudesta. Harmi vain, että näitä suuria ihmismielen tulkitsijoita on töissä suurissa yrityksissä, joiden ainoa asia on tehdä paljon rahaa.

Palatakseni aiheeseen median vaikutuksesta meidän mieleemme. Kaikki mitä katsomme, luemme ja mihin kiinnitämme huomiota, vahvistuu elämässä ja menee suoraan alitajuntaamme. Uskallankin väittää, että kannattaa harkita millaista materiaalia syöttää aivoillensa ja alitajunnallensa. Me ihmiset olemme lammaslauma, joka seuraa massaa ja massatiedotusvälineitä, vaikka niillä ei välttämättä ole todellisuuden kanssa mitään tekemistä. Uutisiin mahtuu paljon maksettua mainontaa, jolla ei tarvitse olla todellisuuden kanssa mitään tekemistä.Valitse siis tarkisti mitä luet ja seuraat, sillä ne asiat ja piirteet vahvistuvat sinussa.

Picture

Elätkö automaattiohjauksella? Ulkopuolelta yritetään koko ajan vaikuttaa meihin ja sitä on välillä todella vaikea huomata. <3:lla
Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.