Yleisimpiä vatsaongelmia osa 2, turvotus ja ilmavaivat

kahvi&croissant

Vatsaongelmien ensimmäisessä osassa käsittelin närästystä, yhtä yleisimmistä ja inhottavimmista vatsavaivoista. Tällä kertaa otetaan käsittelyyn turvotus ja ilmavaivat, joista varmasti jokainen joskus kärsii, toiset jopa päivittäin.

Vatsan turpoaminen aterian jälkeen on varmasti tuttu tunne jokaiselle. Jos sitä sattuu vain silloin tällöin, tietää yleensä syöneensä turhan raskaasti tai vääränlaista ruokaa. Joskus kuitenkin voi tuntua että söitpä lähes mitä tahansa, vatsa turpoaa aina, on kipeä ja suolistoon kertyy ilmaa. Tällöin kannattaa ottaa ruokavalio ja elämäntavat yleensäkin tarkempaan tarkkailuun ja miettiä mitä voisi olla pielessä. Syyt voivat olla hyvin moninaiset ja suoliston tilanne kaikilla omanlaisensa, mutta seuraavassa joitain yleisimpiä syitä, mistä kyseiset vaivat voisivat johtua ja keinoja miten niitä voisi koittaa ehkäistä.

Turvotus voi esiintyä eri osissa vatsaa ja siitäkin voi jo hiukan päätellä, missä vika mahdollisesti on. Ylävatsan turvotus saa mahan näyttämään siltä kuin olisit viimeisilläsi raskaana, vatsan keskiosassa taas monesti sekä turvottaa, kiertää että nipistelee yhtä aikaa, alavatsalla turvotus ja kivut voivat tuntua saman tyyppisiltä kuin PMS-oireet.

Hotkiminen ja ruoan huono pureksiminen

Turvotuksen syynä on yleensä ruuan huono sulaminen tai imeytyminen mahalaukussa ja ohutsuolessa. Näiden taustalla taas voi olla useita eri tekijöitä, yksinkertaisimmillaan ruoan huono pureksiminen ja liian nopea syöminen. Ruoan pureksiminen aloittaa sulamisprosessin, joka jatkuu mahalaukussa vatsahappojen ja pepsiinin toimesta ja viimeistellään ohutsuolessa haiman entsyymien ja sappihappojen avulla. Huonosti pureksitun ja hotkitun ruoan sulattaminen kestää suolistossa kauemmin ja voi aiheuttaa erilaisia, mutta yleensä kuitenkin melko lyhytaikaisia ongelmia.

Allergia tai yliherkkyys

Toinen ”yksinkertainen” selitys on allergia tai yliherkkyys jollekin ruoka-aineelle. Suolisto reagoi, mutta mille, sen selvittäminen ei välttämättä olekaan enää ihan niin yksinkertaista. Etenkin jos kyseessä on jokin lisäaine, mauste tai muu ei niin ilmeinen ruoka-aine. Allergiaoireet ilmenevät yleensä heti sopimatonta ruokaa nautittaessa, mutta yliherkkyyttä aiheuttavat ruoat voivat saada reaktion aikaan vasta tuntien tai jopa päivien viiveellä.

Suoliston huono kunto

Suoliston limakalvo voi myös olla huonossa kunnossa, jolloin sellaisetkin ruoat, jotka aiemmin ovat sopineet aiheuttavat oireita. Yleisiä oireiden aiheuttajia ovat mm. sipulit, kaalit, maito, pavut, ruisleipä ja vehnä. Limakalvon kuntoa heikentävät esimerkiksi

  • huono ruokavalio; teolliset tuotteet, valkojauhotuotteet, sokeri
  • alkoholi
  • lääkkeet
  • stressi

stressi

Stressi voi saada elimistön sekaisin hyvin monella tavalla. Akuutissa stressitilassa elimistö palaa luolamiesaikaan ja keskittyy selviämisen kannalta elintärkeisiin toimintoihin eli pumppaa verta aivoihin ja lihaksiin, jotta selviät tilanteesta. Ruoansulatus jää tärkeysjärjestyksessä hännille, mikä on vaaran uhatessa pelkästään hyvä asia. Stressin jatkuessa pitkään ja kroonistuessa se kuitenkin altistaa erilaisille vatsan ja suoliston ongelmille. Stressi heikentää ruoansulatusta, koska stressin aikana vatsahapon ja ruoansulatusentsyymien eritys heikentyy ja ravintoaineiden imeytyminen suolistosta hidastuu. Stressi sekoittaa myös hormonitoimintaa vähentämällä sukupuolihormonien määrää ja nostamalla verensokeria mikä puolestaan lisää insuliinin eritystä. Hormonitoimintaan ei tällä kertaa mennä syvemmälle, mutta varmasti kirjoitan jatkossa siitäkin lisää.

Vatsahapon tai ruoansulatusentsyymien puute

Edellisessä osassa kerroin jo vatsahapoista ja niiden roolista ruoan sulatuksessa. Seuraavassa ruoansulatuksen vaiheessa eli ohutsuolessa tarvitaan haiman ruoansulatusentsyymejä. Jos niitä ei jostain syystä erity riittävästi, ruoan sulaminen heikentyy. Myös sappihappoja tarvitaan erityisesti rasvan pilkkomiseen riittävän pieniin osiin. Sappihappojen puute saakin aikaan ns. rasvaripulin sekä heikentää rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä.

Bakteerikannan epätasapaino

Suoliston bakteerikannan epätasapaino eli dysbioosi voi olla turvotuksen lisäksi syy hyvin monenlaisiin muihinkin ongelmiin. Dysbioosi, jota hiivasyndroomaksikin kutsutaan, tarkoittaa että elimistössä on liian suuri määrä huonoja ja liian vähän hyviä bakteereita. Molempia tarvitaan, mutta tasapaino on tärkeää hyvinvointimme kannalta. Normaalisti bakteerit toimivat paksusuolessa, jossa ne käyttävät ruoakseen sulanutta ruokamassaa ja valmistavat siitä erilaisia elimistöllemme hyödyllisiä aineita. Jos bakteereita kuitenkin pääsee leviämään ohutsuoleen, ne voivat hyödyntää osittain sulanutta ruokaa ja tuottaa siitä kaasua, joka sekä turvottaa että aiheuttaa kipua. Tästä käytetään myös nimitystä Small Intestine Bacterial Overgrowth eli SIBO tai BOSI. Suolistossa voi myös olla jokin parasiitti tai ameeba, joiden aiheuttamat oireet ovat hyvin moninaisia ja aiheuttaja hankalasti löydettävissä. Näitä voi saada tuliaisiksi matkoilta, mutta myös kotimaasta saatu tartunta on hyvin mahdollinen.

Suolistobakteerit vaikuttavat suoliston lisäksi koko elimistön hyvinvointiin mukaan lukien aivotoiminta, joten niistä kannattaa pitää hyvää huolta.

Ärtyvän suolen oireyhtymä

Ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS aiheuttaa monenlaisia vatsaongelmia. Suolisto reagoi moniin, erityisesti FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviin ruokiin. FODMAP tarkoittaa Fermentoituvia, Oligo-, Di-, Mono-sakkarideja ja Polyoleja, joita on muun muassa palkokasveissa, sipulikasveissa, kaalissa ja monissa hedelmissä. FODMAP-ryhmään kuuluvat myös laktoosi ja sokerialkoholit eli ksylitoli, sorbitoli, mannitoli ja maltitoli. IBS-potilaan suolisto on lisäksi kipuherkempi, jolloin pienikin turvotus aiheuttaa kipua. IBS:n taustoihin ja hoitoon en mene tässä tarkemmin, mutta esimerkiksi Reijo Laatikainen on kirjoittanut siitä useita hyviä artikkeleita, joista yhden löydät tästä linkistä . IBS:n hoito on hyvin yksilöllistä, mutta FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ja eniten oireita aiheuttavien ruokien välttäminen kokonaan usein auttaa. Samaan aikaan on hyvä hoitaa suolistoa mahdollisimman hyvin, jotta limakalvo pääsee korjaantumaan ja sen myötä ehkä sietää jälleen useampia ruoka-aineita.

Miten suolistoa sitten hoidetaan? Mitä täytyisi syödä ja mitä välttää?

Tärkeimmät pois jätettävät ruoat ovat teolliset tuotteet, erityisesti valkoista jauhoa tai prosessoitua rasvaa sisältävät ruoat sekä sokeri. Maitotuotteet ja gluteeniviljat voi olla hyvä jättää vähemmälle, tai tarpeen vaatiessa kokonaan pois ainakin joksikin aikaa. Heikossa kunnossa olevalle suolistolle ne voivat aiheuttaa ongelmia, vaikka normaalisti sopisivatkin. Keliakia kannattaa aina testata ennen gluteenittoman ruokavalion aloitusta. Jos se onkin taustalla aiheuttamassa oireita, ei sitä voi todeta enää verikokeilla gluteenin pois jättämisen jälkeen ja oireet palaavat joka kerta kun koitat ottaa gluteenin takaisin ruokavalioon. Keliakia voi olla myös oireeton, mutta gluteenin käyttäminen tuhoaa suoliston limakalvoa silti ja voi myöhemmin aiheuttaa paljon vakavampia ongelmia jossain muualla elimistössä.

Syö mahdollisimman helposti sulavaa ruokaa, eli erilaisia smoothieita, kasvissosekeittoja tai muuseja. Kypsennetyt kasvikset sulavat paremmin kuin tuoreet. Käytä hyvälaatuisia, kylmäpuristettuja öljyjä, esimerkiksi oliivi, pellavansiemen, hamppu, avokado. Lisää kuituja varovasti, esimerkiksi kauralese tai psyllium ovat vatsalle ystävällisiä. Kuidut auttavat suolistobakteerien toimintaa, hidastavat verensokerin nousua ja ehkäisevät ummetusta. Hiilihydraatteina käytä gluteenittomia täysjyväviljoja, esimerkiksi puhdaskauraa, quinoaa, riisiä tai tattaria. Hyviä proteiininlähteitä ovat vaalea liha ja kala, siemenet, pähkinät, mantelit sekä linssit ja pavut jos vatsa niitä kestää. Siemenien ja pähkinöiden liotus ja blendaus esimerkiksi smoothien sekaan auttaa sulattamaan niitä.

smoothie

Lopuksi vielä suoliston hoidon kannalta tärkeimmät ravintolisät, joiden avulla parannat suoliston limakalvoa, bakteeritasapainoa sekä tehostat ravinteiden imeytymistä.

Monivitamiini. Suoliston huono kunto vaikuttaa vitamiinien imeytymiseen, joten suosittelen laadukasta monivitamiinia varmistamaan vitamiinien riittävä saanti sopivassa suhteessa.

L-glutamiini on aminohappo, jota tarvitaan erityisesti suoliston limakalvon solujen uusiutumisessa ja siitä voi olla apua etenkin suoliston kunnostuksen alkuvaiheessa.

Probiootit eli maitohappobakteerit auttavat tasapainottamaan bakteerikantaa paksusuolessa.

Erilaiset ruoansulatusentsyymit auttavat akuutissa vaiheessa ja silloin jos tiedät että joudut syömään jotain epäsopivaa tai olet epävarma sopiiko tarjottu ruoka vatsallesi.

Suoliston limakalvo uusiutuu noin viiden päivän välein, eli joskus tulokset ovat nähtävissä hyvinkin nopeasti. Ja vaikka varsinainen ongelma, kuten bakteerikannan epätasapaino kestäisi kauemminkin hoitaa, paranee vointi kuitenkin yleensä jo hyvin nopeasti.

Lisää kirjoittajalta Energiaa ja elämäntapoja/Katri Inkinen

Mitä HRV-hyvinvointianalyysi minulle kertoi?

Valmennuspalveluitani täydentää jatkossa Livtecin HRV-hyvinvointianalyysi ja tietenkin sitä oli testattava ensin itse...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.