Tuo ihana sokeri, kenties aikamme suurin vitsaus?  Kuukausi ilman makeaa…

 

Sokerista ja sen haitoista puhutaan nykyään paljon, ainakin itse tunnun aiheeseen usein törmäävän. Nykyvalossa tiedämme valkoisen sokerin olevan hyvin haitallista kehollemme, sen aiheuttaessa monia haitallisia fysiologisia muutoksia. Siitä on myös puhuttu että kun valkoinen sokeri tulee tutuksi alkuperäiskansoille, alkaa heillä sairastelukierre mm. hammasmätä, diabetes ja tulehdusperäiset sairaudet. Sokerin liikakäyttö on siis yhdistetty moniin sairauksiin, muun muassa syöpäsolut saavat siitä voimaa, puhumattakaan sen kehoa tulehduttavasta vaikutuksesta. 

Sokeria on yllättävän hankala välttää jos noudattaa normaalia Suomalaista tai länsimaalaista ruokavaliota. Moni ajattalee elävänsä lähes ilman sokeria välttäessään perinteisiä herkkuja, kuten karkkeja ja limsaa tai juomalla kahvinsa mustana, mutta totuus taitaa olla toinen. Sokeria löytyy yllättävän monesta ruoasta ja aika suuriakin määriä. Sokeria on mm. ketsupissa, sinapissa, salaatinkastikkeissa, eineksissä, mysleissä, jugurteissa ja hyvin monissa muissa suolaisiksi mieltämissämme tuotteissa.

Picture

Kuinka moni tulee ajatelleeksi että valkoinen sokeri on hyvin koukuttava aine ja se saa samankaltaisen addiktion aikaiseksi kuin raskaansarjan huumeet. Länsinaapurissa on muun muassa perustettu lukuisia hoitoloita sokeriaddikteille. Teollisuus käyttää mielellään juuri tämän(kin) takia tuotteissaan sokeria, se saa ihmiset haluamaan tuotetta lisää.

Mulle makea on ollut aina se juttu. Olen helposti pystynyt skippaamaan rasvaiset ja suolaiset ruoat, kuten hampurilaiset ja pitsat, mutta makean kohdalla asia on ollut toisin. Muutamia vuosia takaperin käytin paljon makeutuaineita ja vältin kaikkea rasvaista. Join light limsoja, ostin mehukeittoja ja jugurtteja, jotka olivat vähäkalorisia mutta täynnä aspartaamia ja asesulfaami-K:ta. En tiennyt paremmasta ja jotenkin halusin makeanhimoani hallita. Onneksi heräsin, makeutusaineet eivät ole missään nimessä hyvä vaihtoehto sokerille ja en suosittele näitä käytettäväksi laisinkaan. Heräsin muutama vuosi takaperin siihen todellisuuteen, että en halua laittaa teollisia-aineita kehooni, ainakaan suurissa määrin. Silloin jäivät kaikki makeutuaineet ja e-koodit ruokavalioastani pois. Ruokavalioni muuttui aika paljon luonnollisempaa suuntaan. Enää en välittänyt kaloreista, vaan aloin miettimään että kuinka kehoni saisi mahdollsimman paljon ravinteita syömästäni ruoasta. Luovuttuani lähes pakkomielteisestä kaloreiden ajattelemisesta, aloin korvaamaan makeanhimoani luonnollisemmilla vaihtoehdoilla. Näihin aikoihin raakasuklaa tuli itselleni hyvin tutuksi. Aloin käyttämään paljon kuivahedelmiä, hunajaa, raakapatukoita ja kookossokeria. Vaikka mainitsemani tuotteet ovat luonnollisia, niin ovat ne siltikin hyvin koukuttavia. Mulla on makeaan syntynyt tunneside jo lapsuudesta saakka. Se on lohduttanut monissa tilanteissa. Aina kun on hieman stressiä tai muuten vaan hieman alavireinen fiilis, huomaan kaipaavani jotakin makeaa. Se piristää ja auttaa sivuuttamaan ikävän tuntemuksen. Vaikken nykyään syökkään tosiaan kauheasti valkoista sokeria, niin luonnollisista lähteistä tulevan makean liiallinen käyttö ei ole silti hyväksi kehollemme.

Pienten lasten vanhemmat ovat varmasti huomanneet myös sen, että kun tulee huonosti nukuttuja öitä, niin etenkin silloin tekee huomattavasti enemmän mieli makeaa. Univelan karttuessa saattaa kulua suklaalevy jos toinen. Väsyneenä on myös huomattavasti hankalampi tehdä fiksuja ratkaisuja ruoan suhteen. Mielestäni on ok käyttää hyvälaatuista makeaa kohtuullisesti myös haastavina ajanjaksoina, ei kaikkea kannata lähteä kieltämään itseltään. Liiallisuuden rajat voit kukin itse määrittää. Olen huomannut että makean syömisestä tulee myös aika nopeasti tapa. Aina ruoan jälkeen on saatava jotakin herkkua, oli se sitten tummaa suklaata tai raakapatukkaa. Monesti myös kuivahedelmät tai marjat ajavat asian omalla kohdallani.


Picture

Lapsi koukuttuu erityisen nopeasti makeaan. Karkeissa on paljon myös haitallisia väri- ja lisäaineita. Suosittelisin välttämään lapsilta etenkin juuri värikkäitä karamellejä! Tässä artikkelissa voit lukea sokerin haittavaikutuksista etenkin lapsilla, liika sokerin käyttö muuttaa jopa aivokemiaan.Olen ollut ääripäiden ihminen mutta olen alkanut työstämään sitä puolta itsessäni. Muutaman vuoden teemanani on ollut kohtuus kaikessa, est modus in rebus. Kehityssuuntanani on ollut löytää kultainen keskitie ja tasapaino kaikkiin elämäni osa-alueisiin. Sopivasti kaikkea rennolla mielellä, enkä puhu tosiaan ainoastaan ruoasta. Nautintoaineilla on paikkansa kohtuullisesti käytettynä. Ne kuuluvat luonnollisena osana elämään ja se mitä alkaa vastustamaan, sitä suuremman roolin se yleensä saa mielessämme. Mitään en siis ehdottomasti halua alkaa kieltämään, siitä tulee vain ongelmia pidemmässä juoksussa. Itseään kuuntelemalla tietää sopivat rajansa nautintoaineiden suhteen, johon myös sokeriset herkut lasken. Tämä toimii minulle hyvin mutta ei tietysti kaikille. Monen täytyy laittaa kokonaan korkki kiinni tai makea täydellisesti pannaan. Itselleni ylilyöntejä nykyään vielä sattuu makean osalta mutta onneksi todella harvoin.

Teen aina välillä makean suhteen täydellisen irtioton ja pidän kuukauden tauon. Yleensä viikko menee aika hyvin. Sitten huomaan ajattelevani kaihoisasti tummaasuklaata tai patukkaa, etenkin tietyissä tilanteissa. Makeaa, varsinkin kotoa pois ollessa on hankala välttää koska sitä on kaikkialla tarjolla. Monesti huomaan myös että makeasta kieltäytymistä saa hieman selitellä.

Maanantaina ajattelin taas aloittaa kuukauden makea paaston. 

Näistä pidättäydyn:
*Ei hunajaa (pähkinälevitteet, hunaja ja riisikakku ne hyvin yhteen soppii)
*Ei minkäänlaisia patukoita
*Tumma- tai raakasuklaa ei myös päädy suuhuni
*Kuivahedelmille sanon nou (mulberryt ovat suosikkejani vaikka se ei taida ollakkaan kuivahedelmä)
*Vierailuilla syön yleensä itse leivottuja juttuja ja on sanomattakin selvää että ne lukeutuu tähän listaan

Sallin:
*Hedelmät
*Aidon stevian makeuttamaan smoothieta
*Protskujauheessa olevan makeutuksen (stevia)
*Joku pitää marjoja makeana mutta mulla ne kuuluu oleellisena osana ruokavalioon joten niitten kieltämistä en suosittele
*Jonkun tietyn ruoka-annoksen kanssa sallin itselleni luomu ketsupin käytön
*Purukumia kohtuullisesti

Haasteita tulen varmasti kohtaamaan kuukauden aikana mutta niistähän minä pidän! Joudun ainakin kohtaamaan aidosti tunteen, jonka muuten helposti korvaisin herkkupalalla. Suosittelen kaikille pientä irtiottioa makeasta ja etenkin valkoisesta sokerista. Se saa ihmeitä aikaan niin kehossa kuin mielessä!

KUKA ON MUKANA?

Picture

Tässä kaappimme sisältö tällä hetkellä makean suhteen. Intiaanisokeri, kotimaista luomuhunajaa, aitoa kuivattua steviaa ja Cocovin herkullisia raakapatukoita.
Picture

Otan tähän pieneen puhdistukseen mukaan tueksi Frantsilan detox– tipat. Mahtavaa kun saamme omasta luonnosta kaiken tarvitsemamme!
Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.