Toimivan parisuhteen edellytyksenä vahvat omat rajat ja syvä itsetuntemus

Parisuhteet elävät näinä aikoina rajua muutosten aikaa ja etenkin henkisen kasvun tiellä omat henkilökohtaiset kasvuprosessimme heijastuvat suoraan ihmissuhteisiin, joissa olemme. Se, mikä prosessi itsellä on menossa peilautuu ympäristöön ja joskus prosessit ovat niin ristiriidoissa keskenään, että suhde ei ole enää mahdollista. Näin kävi myös itselläni. 

Yksi tärkeimpiä asioita, joita olen oppinut parisuhteen onnistumisen ja toimivuuden kannalta (lähes 20 vuoden parisuhdekokemuksella, eri kumppanien kanssa) on itsetuntemus. Ennen kuin tunnemme itsemme, melko perinpohjinkin, haemme toisesta jonkun tasoista täydennystä itseemme. Ulkoistamme tällöin onnellisuutemme emmekä ole vapaita rakastamaan pyyteettömästi. Erilaiset läheisriippuvuusmallit ovatkin enemmänkin sääntö kuin poikkeus suhteissa.

Itsetuntemus koostuu näkemykseni mukaan oman persoonan tuntemisesta ja etenkin näinä aikoina teemana on nostaa valoon ne osat itsessämme, jotka olemme pitäneet tähän asti itseltämme piilossa. Nyt nämä “pimeät puolemme” kaipaavat tulla näkyväksi ja hyväksytyksi. Tämä teema on toiselta nimeltään myös sisäisen lapsemme eheyttäminen ja integrointi osaksi itseämme. Sisäisellä lapsella on paljon toteutumattomia tarpeita, joita nyt pyrimme täyttämään ja uudet eheyttävät ihmissuhteet toimivat alustana, jossa meillä on mahdollista kirjoittaa menneisyytemme tarina uudelleen.

Kasvu kokonaisiksi ihmisiksi kulkee sykleissä, välillä samaistuen “rikkoutuneeseen” persoonaan / tunteisiin /mieleen ja välillä niistä irti olemisesta, tietoisena puhtaasta ytimestämme, jumalallisesta puolesta – osasta, joka ei ole koskaan mennyt rikki. Ihmisenä kasvun tie on sitä, että oivallamme jatkuvasti syvällisemmin, että emme olekaan tuo persoona, vaan puhdas tietoisuus.  Persoonan piirteistä tulee kuitenkin olla tietoinen – muuten pimeät puolemme pitävät meitä hallinnassaan ja estävät meitä kokemaan puhdasta, pyyteetöntä rakkautta itseämme, toisia ja elämää kohtaan.

Parisuhteessa on harvemmin yksilöitä, jotka ovat syvemmin tietoisia itsestään ja alitajuisista toimintamalleistaan. Suhde on kuitenkin hyvä paikka tehdä itsemme näkyvämmäksi – vaikka usein kuitenkin projisoimme omia haavojamme toisiimme. Lapsuuden alitajuiset selviytymismekanismit alkavat tulla esiin yleensä jossain vaiheessa suhdetta. Toistamme samaa ihmissuhdedynamiikkaa, joka on vallinnut lapsuudenkodissamme ja tarkoituksella olemme vetäneet puoleemme ihmisen, joka auttaa tuomaan sen esiin.

Hyvin monella meistä, oikeastaan kaikilla jossain määrin on toteutumattomia tarpeita lapsuudessa ja kokemus, että ei ole tullut nähdyksi ja kuulluksi omille vanhemmilleen. Se, että laitamme itsemme elämässämme etusijalle on monelle vieras ajatusmalli, jonka juuret ovat siinä, että lapsena on joutunut tukahduttaan omia tarpeita ympäristön hyväksi. Kiltti tyttö tai poika ajautuu parisuhteessa ja muissakin suhteissa helposti miellyttäjärooliin, kadottaen itsensä koko ajan syvemmin.

Suhde ei voi olla aidosti vapaa, jos omia syvempiä tarpeita ei tiedosta itse. Uuden ajan parisuhde perustuukin siihen, että olemme itse tietoisia tarpeistamme ja osaamme täyttää ne pääsääntöisesti itse. Tällöin emme hae toisesta jotain täydennystä itseemme. Tässä en tarkoita sitä, että ei saisi olla yhtään tarvitseva. Itsenäisyyden ja tarvitsevuuden tasapainon hakemiselle erilaiset suhteet ovat hyviä opettajia, vaikka suurin työ tehdäänkin oman itsemme kanssa. 

Oman persoonan eheyttämiseen (ts. terve minäkuva/ego) liittyy vahvasti omien terveiden rajojen löytäminen ja vahvistaminen. Kiltit tytöt ja pojat on kasvatettu näkymättömiksi ja rajattomiksi, olemaan olemassa vain muita varten.

Kysymykset “kuka minä olen itseäni varten?“, “osaanko tunnistaa ja ilmaista omat haluni ja tarpeeni?”  “osaanko sanoa ei tarvittaessa” ovat avainkysymyksiä omien terveiden rajojen vahvistamiseen. 

Kun elämässämme on tilaa kuunnella itseämme ja laitamme itsemme terveesti keskiöön, pystymme myös kohdata sisäänpainetut tunteemme, jotka menneisyydessä olemme joutuneet patoamaan sisäämme. Kun laitat itsesi etusijalle elämässä, koko elämä ja ympäristö alkaa tasapainottua, vaikka se tarkoittaisi hetkellisen epämukavuuden ja kivun kohtaamista. 

Oletko suhteessa pelosta vai rakkaudesta?

Monet suhteet perustuvat menneisyydestä juurensa saaneisiin (lapsuudenkodin) roolileikkeihin sekä erilaisten läheisriippuvuusmallien jatkuvaan vuorovaikutukseen. On myös helpompi olla suhteessa tapojen ja tottumuksen vuoksi, varmistella jotain kuin kohdata pohjimmaiset pelkomme.

Todellisuudessa, vain perimmäiset pelkomme kohtaamalla, voimme saada sen toisenkin pään, vapautua kahleistamme ja löytää puhdas ja syvä rakkaus, jota olemme aina kaivanneet. Joillekkin pelko ilmenee syvempien ihmissuhteiden välttelyllä, toisilla yksinjäämisen pelolla. Oli pelkosi mikä tahansa, kohdattavaksi se tulee, ennemmin tai myöhemmin. 

Olemme tällä oppimassa ja se ”ultimaattinen” rakkaussuhde onkin pitkän oman henkilökohtaisen kasvumatkan tulos – tai kirsikka kakun päällä. En itsekään ole vielä sellaisessa, mutta tiedän nyt, että en tyydy enää yhtään vähempään. Jotta kyseinen rakkaussuhde on mahdollista, tulee katse kääntää ensin itseen. Rakastanko itseäni kokonaan, kaikkia valoja ja varjojani? Osaanko täyttää itse omat syvemmät tarpeeni? Niin kauan, kun odotan jotain tiettyä asiaa tai tunnetta ulkopuoleltani, en ole valmis, enkä rakasta itseäni pyyteettömästi.

Tiedän, kaikilla ei ole näin kovia vaatimuksia parisuhteelle. Toisilla henkilökohtaisen kasvumatkan prioriteetit ovat toisaalla, kuin parisuhteessa. Mutta itselleni parisuhde on ollut elämässäni se teema, joka aina vaan tuntuu todella tärkeältä. Siksi olen nyt valmistumassa, kohtaamassa ensi kertaa elämässäni sen kaiken menneisyyden karman, jota olen tähän päivään asti vältellyt. Vain tässä yksinelämisen vaiheessa voin nähdä selkeämmin ne kohdat itsessäni, joita en ole vielä pystynyt rakastaa. Opettelen antamaan niille rakkautta, jotta en hae toisesta sitä, joka täyttää aukkoni. En enää.

Uskon vakaasti, että hetkellisen kivun ja epämukavuuden kohtaaminen on avain suurempaan täyttymykseen ja valoon!

 

Oletko parisuhteessa pelosta vai vapaudesta käsin?

Tukeeko suhde sinun tämänhetkistä kasvuasi?

Tunnistatko omat rajasi, oletko tasavertainen toisen kanssa?

Osaatko täyttää omat tarpeesi?

Liity postituslistalle ja pääset mukaan ilmaiselle 5 päivän LÖYDÄ NAISEN VOIMA – sähköpostikurssille:

 


 

LÖYDÄ NAISEN VOIMA – 5 viikon verkkokurssi oman Naiseuden voiman vahvistamisesta

12.5. Naisten piiri-initiaatio Tampereella

26.5 kokoNaiseksi – TUNNETYÖPAJA

 

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Tarvitsetko toista ihmistä, kokeaksesi voimakkaan yhteyden (tai paremmin – ykseyden) tunteen?

Yhteys. Se on päivän sana. Se on myös ihmisen yksi perustavanlaatuisista tarpeista....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.