Tanssiteos vei melkein transsiin

Tänä iltana minulla oli ilo päästä katsomaan Sielunpalautus-esitystä Kulttuurikeskus Caisaan. Kyseessä oli tanssitaiteilija Gabriela Aldanan ja ”shamaaniviulisti” Tuomas Rounakarin teos, jossa oli mukana myös neljä muuta esiintyjää.Ennakko-odotukset esityksen suhteen olivat melkoiset, sillä olen joskus osallistunut Gabrielan shamanistisiin tanssityöpajoihin ja arvostan hänen työtään todella paljon. Tuomas Rounakari  taas on arvostettu paitsi omaperäisen alkuvoimaisena viulistina, myös muun muassa itkuvirsien tuntijana, joten hänen tekemisensä kiinnostavat aina.

Ennakkotiedoissa teoksen luvattiin tuovan esiin rituaalin merkitystä tässä päivässä  sekä käyttävän ikivanhaa suomalais-ugrilaista symboliikkaa, laulua ja noitarumpua eli kannusta luomaan teoksen maailmaa. Teoksen kerrottiin lisäksi saaneen inspiraationsa sekä suomalais-ugrilaisen shamanismin ja Etelä-Amerikan alkuperäiskansojen maailmankuvasta.

Vaikka tanssiteos voisi helposti jäädä abstraktille tasolle, tällä kertaa arkaainen äänimaisema ja liikekielen intensiivisyys nostatti energiaa niin, että se tuntui myös katsomossa vahvasti. Teosta ei kerta kaikkiaan pystynyt vain katsomaan analyyttisesti, vaan sen koki kehollisesti. Rytmi, laulu, sihinät ja suhinat sekä liike veivät mukaansa. Harvoin taide-esitys lähenee näin paljon shamanistista työskentelyä.

Lopussa koko yleisöä pyydettiin mukaan. Muodostimme lattialle piirin, jonka keskellä Gabriela rummutti ja Tuomas soitti viulua – kyseessä oli aivan oikea shamanistinen rumpupiiri.  Asetuimme Gabrielan vinkistä kaverini kanssa piiriin selät vastakkain, toisiimme nojaten.

Vaikka rumpupiirit ovat minulle tuttuja, en ennen ole osallistunut sellaiseen tällaisessa kontekstissa – osana taideteosta. Mutta koska jo edeltänyt esitys oli saanut lähestulkoon transsitilaan, lyhyehkökin rummutus toimi näin aivan mainiosti. Oli ihana yllätys saada kokea rummutuksen rentouttava ja parantava voima yhteisöllisessä piirissä pitkästä aikaa. Se toimi myös mainiona alkuna kesäpäivänseisauksen viettoon orientoituessa. Vuoden lyhimmän yön magia oli jo aistittavissa.

Sielunpalautus esitetään vielä keskiviikkona 21.6. kello 19 Kulttuurikeskus Caisassa. Edit: Esitys on loppuunmyynty.

Tallenna

Tallenna

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.