Tanssi kuin kaikki katsoisivat!

Aika moni on varmaan kuullut sanonnan dance like nobody’s watching (tanssi kuin kukaan ei näkisi). Se on kyllä sinänsä aivan upea neuvo: kun tanssit, tanssi, äläkä mieti sitä, että joku saattaa nähdä. Anna mennä vaan!

Tanssi kuin kukaan ei näkisi sisältää kuitenkin viestin, että sillä olisi merkitystä, jos joku katselee. Monen ensireaktio tähän on, että no, onhan sillä merkitystä! Niin, toki on, jos olet elantosi tanssilla ansaitseva yöklubiviihdyttäjä tai isoja lavoja hallitseva ballerina. Arkielämässä me kuitenkin pääosin tanssimme, emme muita viihdyttääksemme, vaan koska kehomme tahtoo liikkua musiikin mukana.

Nainen tanssii ulkona

Ystäväni julkaisi juuri somessa upean postauksen, jonka otsikko kuului: Dance like everybody’s watching and just don’t give a f*ck. Tämä resonoi itsellä välittömästi, varmastikin johtuen näkyväksi tulemisen aikakaudesta omassa elämässäni.

Se, mikä meitä usein estää tanssimasta, varsinkin muiden edessä, on häpeä. Tanssiessa ihminen on hyvin tietoinen omasta kehostaan. Mielessämme puolestaan on erilaisia malleja siitä, miltä kehon pitäisi näyttää tai millaiselta haluaisimme sen näyttävän. Jos oma kroppa eroaa kovasti tästä mielikuvasta, saattaa häpeä saapua paikalle.

Uskallan jopa väittää, että suurimmalla osalla on mielessään ideaalikuva, josta oma keho poikkeaa enemmän tai vähemmän. Jotkut tiedostavat tämän ja ovat sinut oman ”epätäydellisyytensä” kanssa. Toisille tämä tietoisuus saattaa olla hyvinkin piinaava. Myös kulloinenkin mieliala vaikuttaa suhtautumiseen omaa kehoa kohtaan.

Häpeä lamaannuttaa. Se on kuin tiukka makuupussi, joka estää liikkumasta.

Jos oma keho tuntuu vieraalta paikalta ja siihen suhtautuu epäilevästi, parasta lääkettä on tutustua siihen paremmin ja oppia pikkuhiljaa rakastamaan sitä yhä ehdottomammin. Tanssi itsessään auttaa tuntemaan omaa kehoa, sen muotoja, liikeratoja, liikkuvuutta. Tanssin kautta saattaa löytää aivan uusiakin puolia itsestä.

Tanssin kautta saattaa huomata, että oli oma keho millainen tahansa, sen kanssa ja sen kautta pystyy nauttimaan ja pitämään aidosti hauskaa. Muotoseikoilla ei todellisuudessa olekaan niin paljon merkitystä.

Nainen valkoisessa mekossa tanssii kuihtuneella niityllä

Yleinen virhekuvitelma tanssiin liittyen on, että se on taito, joka pitää opetella. Että jos en tanssi kuin Lady Gaga tai Beyoncé, en osaa tanssia. Tämä on täysin väärä käsitys tanssimisesta. Tanssi on se, miltä musiikki näyttää, kun se saavuttaa kehon. Tanssi on tunnetila, jolle ei ole sanoja, vaan liike ilmaisee sitä kehon kautta. Itselleen tarvitsee vain antaa lupa liikkua ja tanssi tapahtuu.

Toki on monia erilaisia tanssilajeja, joissa on tietyt säännöt ja tekniikat. Niitäkin voi opiskella, jos se tuntuu omalta jutulta. Jos kuitenkin tekee mieli tanssia, et tarvitse siihen muuta kuin luvan itseltäsi ja ehkä vähän musiikkia taustalle.

Mustavalkoinen kuva naisesta, joka nojaa polveensa ja toisaalta tanssii

Kokeile itse

Laita mielimusiikkisi soimaan, joku ihana kappale, mistä tykkäät. Tyylillä ei ole väliä. Musiikki saa olla rytmikästä, hidastempoista, klassista, metallimusiikkia, trancea, mantroja tai ihan vaan avattu radio. Pääasia, että musiikki miellyttää sinua.

Nouse seisomaan. Voit vaikka sulkea silmäsi, jos se tuntuu sinusta hyvältä. Tunne jalkasi lattiaa vasten. Kuuntele musiikkia. Keskity vain musiikkiin, ääniin, rytmiin, melodioihin, laulun sanoihin. Anna musiikin vallata koko tila, vallata koko huomiosi.

Voit alkaa pikkuhiljaa keinumaan edestakaisin. Voit nostaa kättä hieman ylös, sitten toista. Jatkuuko niiden liike itsestään? Vai nouseeko käden sijasta sittenkin jalka? Alkaako pää nyökytellä musiikin tahtiin? Millaista liikettä musiikki tuntuu saavan aikaan kehossasi? Miltä tuntuisi antaa sille periksi, antautua sen mukaan?

Nainen tanssii ja laulaa kuulokkeet korvilla keltaista taustaa vasten

Unohda säännöt, unohda muut ihmiset ja muu maailma. Unohda kaikki päässä pyörivät asiat. Keskity vain tähän hetkeen, keskity musiikkiin. Anna sille lupa viedä sinua minne se haluaa.

Voit myös kokeilla seuraavaa tekniikkaa. Kuvittele, että paikalla on pelkästään oikea kätesi. Nosta se eteesi. Anna sitten pelkän kätesi lähteä liikkumaan musiikin tahdissa. Millaista liikettä se lähtee tekemään?

Kun oikea käsi on päässyt vauhtiin, voit kokeilla seurata sitä koko kehollasi. Mitä tapahtuu, kun annat käden johtaa liikettä? Tai sitten voit vaihtaa kättä ja tutkailla, lähteekö vasen kätesi samanlaiseen liikkeeseen vai onko sillä ihan oma tanssityylinsä. Kumman käden mukaan on helpompi lähteä?

Punatukkainen nainen tanssii vaaleanpunaisella kukkaniityllä

Tanssissa ei ole vääriä tai oikeita vastauksia. Voit vaikka vääntää kasvosi muutaman kerran omituisiin irvistyksiin: se saattaa auttaa kehoa päästämään irti säännöistä. Ei ole mitään väliä, miltä näytät. Tanssin merkitys on siinä, miltä se tuntuu ja mitä se saa aikaan.

Tanssi vaikuttaa koko kehoon…

Vaikka tanssiin ryhdytään sen itsensä vuoksi, sillä on lukuisia upeita sivuvaikutuksia. Ensinnäkin, siinä kasvaa kunto. Mitä pidemmän ja reipasrytmisemmän tanssituokion saat aikaiseksi, sitä enemmän hiki lentää. Toisaalta hidas ja venyvä tanssi parantaa tasapainoa ja venyvyyttä. Keho muokkaantuu tanssissa juuri sieltä, mistä sen kuuluukin.

Tanssiva liike on keholle luontaista, luonnollista, ellet sitten ryhdy aivan akrobaattisiin suorituksiin. Tässäkin lajissa on tärkeää mennä kehon ehdoilla. Hevinaiset ja -miehet, varokaa sen niskan kanssa.

… ja mieleen

Tanssi saa endorfiinit eli onnellisuushormonit liikkeelle. Se rauhoittaa mieltä ja madaltaa stressiä. Tanssi on usein kuin meditaatiota liikkeessä: se tuo tanssijan vahvasti kehoon ja läsnäolevaksi tähän hetkeen. Usein tanssiessa unohtuu aika ja paikka kokonaan.

Tanssi saattaa kääntää kasvot hymyyn aivan huomaamatta.

Lisäksi tanssiminen maadoittaa. Erityisesti rytmikäs rumpumusiikki tuo lähelle maata. Tämä vahvistaa turvallisuudentunnetta. Tanssin jälkeen olo on levollinen ja varma.

Nainen makaa silmät kiinni laventeliniityllä

Usein, kun antaudumme tanssille, voitamme meissä piilevän täydellisyyden tavoittelun ja sen kannoilla hiippailevan häpeän tunteen. Tanssi on kuin abstraktia taidetta: ei ole mitään mittaria, jolla mitata asteikon paras tanssi. Ei ole ohjekirjaa, miten saat suoritettua täydellisen tanssin. Tanssi on tanssia.

Kun vapautamme itsemme perfektionismista emmekä anna häpeän tunteelle valtaa, voitamme varjomme. Tanssiessa ja tanssin jälkeen voit tuntea oman todellisen voimasi. Tanssi on loistavaa lääkettä huonolle itsetunnolle tai epävarmuudelle. Se voimaannuttaa paremmin kuin mikään.

Tanssia tulen äärellä

Tanssi on elämästä nauttimista. Jos pelkäät ihmisiä, jotka saattavat arvostella tanssiasi, muista, että pohjimmiltaan hekin toivoisivat voivansa antautua elämälle yhtä vapautuneesti. Hekin toivoisivat voivansa nauttia hetkestä, hekin toivoisivat voivansa uskaltaa niin kuin sinä.

Tanssiva ihminen on rohkea. Tanssiminen on itsensä kohtaamista sellaisena kuin on ja se jos mikä vaatii rahkeita.

Usein tämä pelko muiden tuomitsevista katseista on aivan turha. Ihmiset tuppaavat ennemminkin ihailemaan rohkeita, itsensä likoon laittavia tyyppejä. Ihmiset arvostavat niitä, jotka uskaltavat olla aidosti omia itsejään, juuri sellaisina kuin ovat. Tanssin aiheuttama hyvä olo saattaa lisäksi tarttua myös ympärillä oleviin.

Tyttö tanssii hiukset hulmuten

Eikä sinun tarvitse tanssia muiden edessä. Voit tanssia salaa pimeässä, jos se on sinulle se oikea tapa tanssia. Pääasia on, että tanssit.

Jos sinusta tuntuu, että saattaisit nauttia tanssista, minä sanon: anna palaa! Pienistä puroista kasvaa suuri joki, sanotaan. Kun lähtee pienestä liikkeestä liikkeelle, saattaakin tunnin päästä havahtua hikivuonojen välistä onnellisempana kuin hetkeen.

Unohda muut, unohda maailma. Tanssi kuin mitään muuta ei olisi olemassa.

Nainen tanssii autiomaalla

Ja vaikka muu maailma olisikin olemassa, älä missään nimessä anna sen hidastaa!

Tanssitko sinä? Mikä sinua inspiroi, mikä saa sinut tanssimaan? Mikä sinua hidastaa tai estää? Millainen on sinun tapasi tanssia?

Olisi aivan ihanaa kuulla sinun ajatuksiasi aiheesta ja nähdä moovejasi!

Jaa omat pohdintasi, kokemuksesi tai tanssisi hashtagilla #naiseudenvoimatanssi, niin löydämme toisemme. Ihmisnainen tanssii Instagramissa @ihmisnainen. Let’s dance!

Nainen tanssii ulkoilmabileissä

Mukailen tähän loppuun vielä ystävääni, joka minut alun perin inspiroi tähän tanssimanifestiin:

“And even if you feel like you look stupid, the truth is you look absolutely amazing, ‘coz you are rocking it and nothing else matters!”

Rakkauden rytmein, Sanna

Dance first think later quote ja taustalla kadulla tanssiva nainen

 


Seuraa Instagramissa @ihmisnainen

Lisää kirjoittajalta Ihmisnainen / Sanna Poikelus

Ei enää uhriutumista!

Sanaa uhriutuminen käytetään kuvaamaan henkilöä, joka ei ota vastuuta tilanteestaan tai tunteistaan,...
Lue lisää

2 Kommenttia

  • Ihana teksti ja kirjoitus. Kiitos tästä. Olen huomannut itsessäni nyt ainakin puolitoista vuotta pikku hiljaa kytevänä olleen tunteen/tuntemuksen, joka juuri liittyy liikkeeseen ja tanssiin. Pidän musiikista suunnattomasti ja kuuntelen sitä päivittäin ja laulan joka päivä. Olen käynyt kokeilemassa erilaisia tansseja ja kursseja, sen olen huomannut että ei ehkä ole mun juttu tiukasti koreografissa oleva tanssi, vaan etsin ja haluaisin enempi vapaampaa liikettä ja kuulostelevaa lähestymistapaa, lempeämpää ns. Olen huomannut myös semmoisen seikan kun tanssin niin se menee monesti hyvin tunteisiin ja saattaa päästä itku, syytä en ole siihen löytänyt miksi on näin. Vielä huomaan että välillä on se arvosteleva ääni tuol pään sisällä joka sanoo että “miten sinä nyt noin”, “et sinä osaa tanssia”. Että sen kanssa opettelu on aikaslailla alussa. Mutta intoa on kyllä ja motivaatiota jatkaa tanssin avulla omaan kehoonsa tutustumista.❤

    • Kiitos Marjo ihanasta kommentista ja pahoittelut viivästyneestä vastauksesta! Vau, kuulostaa siltä, että tanssi vaikuttaa sinuun hyvin voimallisesti ja tuntuu hyvinkin sinua kutsuvan. Voi ne äänet päässä, ne kans aina jaksaa! Ja se tunne, kun tanssii vaan niistä huolimatta <3 Antaa innon ja motivaation voittaa kaikki hidasteet. Nauti matkasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.