Tandemimetys, maaginen matka
Ihana rakas voimakas kamala ärsyttävä pyhä väsyttävä kaunis voimauttava hajottava opettava raastava kasvattava kokemus elämys vitutus helpotus tandemimetys
Tandemimetys on kahden lapsen imetystä samanaikaisesti. Olen imettänyt yli vuoden kahta lasta, nuorimmaiseni syntymästä lähtien. Olen aina rakastanut imetystä, mutta en ollut ajatellut tandemimetystä koskaan omalle kohdalleni osuvaksi. Kun haaveilimme uudesta vauvasta mahdollisimman pian tyttäreni syntymän jälkeen, aloitin pohdinnan imetyksestä. Olin haaveillut imettäväni vähintään kaksi vuotta. En halunnut uuden vauvan syntymän olevan pois vanhemmalta vauvalta, joten tandem oli itsestään selvä ratkaisu.
Imetyskuplamme ulkopuoliset kummastelivat valintaani
Kokemukseni mukaan neuvolan suhtautuminen oli ristiriitaista. En ole saanut arvostelua osakseni. Ensimmäinen terveydenhoitajani totesi, että he suosittelevat lopettamaan raskauden turvallisen sujumisen vuoksi. Tässä vaiheessa olin itse lukenut kaiken mitä aiheesta löysin, ja sanoin etten aio lopettaa. Kerroin miksi pidän imetystä turvallisena ja hyödyllisenä. Terveydenhoitaja totesi, ettei oikeastaan ole perehtynyt aiheeseen. Loppu raskauden sain neuvolassa vain kannustusta, ja toteamuksia siitä miten ihanaa on, että taaperokin saa yhä äidinmaitoa.
Synnytyksen jälkeen, kun lapsivuodeosaston kätilö tuli ensimmäisen kerran katsomaan minua ja vauvaa, hän aloitti keskustelun kertomalla innokkaasti, miten oli jo kuullut että imetän edelleen vanhempaa lastani, ja miten tuore vauva saakin nyt heti helposti maitoa. Hän kertoi myös muistavansa minut vuoden takaa. Ihastelimme tandemin hyödyllisyyttä, sekä naureskelimme vuoden takaiselle keskustelulle, jossa kätilön kysyessä arviotani synnytyksestä totesin ”Se oli ihanaa, voisin tulla huomenna uudestaan!”, johon kätilö nauroi ”Huomiseksi et ehdi, mutta katsotaan vuoden päästä.”
Imetyskuplamme ulkopuoliset toisinaan kummastelivat valintaani. ”Miten kahdelle riittää maitoa! Miten se sellainen onnistuu! Meinaatko antaa sen käydä tissillä vielä kun vauva syntyy!” Pian eskarilainen jo totesi ihmettelijöille ennen minua ”Äidillähän on kaksi tissiä.” Itselleni pitkä imetys ja julki-imetys on aina ollut luonnollista. Hämmennyin usein siitä, miten jopa monet lasten kanssa työskentelevät suhtautuivat ajatukseen tandemista, kuin se olisi fyysisesti mahdotonta. Huomasin selkeästi, miten imetyskulttuuri on usein piilotteva, ja suhtautuminen lapsiin nopeaan itsenäisyyteen kannustava. Tandemimetystä harvemmin näkee julkisesti, kuten ei myöskään taaperoimetystä.

Makasin sohvalla, molemmat pienet rinnoillani, ja tunsin olevani turva ja rauha, karhuemo, alkuäiti
Minulle imetys ja raskaus ovat kokemuksina olleet tärkeitä. Olen imettänyt yhteensä 4,5 vuotta elämästäni, joista pian 1,5 vuotta tandemina. Olen halunnut ruokkia lasta omalla kehollani, kuten hänet olen myös kehollani kasvattanut. Olen halunnut tuntea kehoni ulottuvuudet ja mahdollisuudet, kokea keholliset muutokset ja elämänvaiheet. Olen myös ollut niitä onnekkaita, joille imetys on aina ollut helppoa.
Pienen vauvan kanssa imetys on aina opettelua. Omalla kohdallani haastavin opettelu oli tandemimetyksen opettelu. Vauva oli pieni, hento ja veltto, nänni putosi hänen suustaan helposti. Taapero kaipasi huomiota ja syliä, hän halusi rinnalle joka kerta kuin vauvakin. Annoin hänen tehdä sen, hän tarvitsi sitä. Välillä se oli raivostuttavaa, taaperon maitohulluus uuden maidonnousun jälkeen tuntui toisinaan juurikin hulludelta.
Taapero mukautui melko helposti uusiin, usein vaikeisiinkin imetysasentoihin, kunhan sai olla mukana. Kasasin ympärillemme tyynyjä, että saisin imetysasennot onnistumaan. Päivisin imetin paljon istuen. Unille imettäminen oli haastavampaa. Molemmat lapset nukahtavat rinnalle. Parhaiksi imetysasennoiksi koin vauvan mahallaan vatsaani vasten, ja taaperon kyljen vieressä kainalossa. Mukavamman asennon sai heti, kun jompi kumpi nukahti. Aluksi ei voinut puhua kovin rennosta imetyksestä, lötkön vauvan, taaperon rintojeni yhteistyö ei aina ollut helppoa. Vauvan ollessa kolme kuukautta, aloin kunnolla nauttia imetyksestä.
Toki sitä ennenkin oli hyviä ja kauniita hetkiä. Ensimmäinen yhteinen imetyksemme on jäänyt ikuisesti mieleeni. Makasin sohvalla, molemmat pienet rinnoillani, ja tunsin olevani turva ja rauha, karhuemo, alkuäiti. Ja yhä, kahta taaperoa imettäessäni, tunnen usein samoin.
Kahden imetettävän kanssa yöt ovat olleet raskaita, nälkä jatkuva ja syli avoinna koko ajan
Äidinmaito on ravitsemuksellisesti hyvää lapselle iästä ja imetettävien määrästä riippumatta. On ihanaa muodostaa kehostaan lämmin turvapaikka lapsille, joka tarjoaa heille ravintoa ja turvaa. Kahden imetettävän kanssa yöt ovat olleet raskaita, nälkä jatkuva ja syli avoinna koko ajan.
Sisarusten yhteys on ollut ihana. Mustasukkaisuutta ei pahemmin esiintynyt. Taapero ei kiukutellut missään vaiheessa vauvalle tai meille vanhemmille, tai reagoinut muutenkaan negatiivisesti. Ainoastaan sylintarve oli kova, mihin imetys auttoi. Raskausaikana imetyshetket toivat toivotun levähdystauon sohvannurkassa touhukkaan taaperon kanssa. Sama vastasyntyneen kanssa, saimme pysähtyä ja olla, nauttia toisistamme. Imetyksellä oli helppoa viestiä taaperolle, että hän on edelleen tärkeä ja rakas.
Useilla äideillä maidontulo vähenee raskauden aikana. Minä en kuitenkaan huomannut vähenemistä missään vaiheessa. Maidonnousu ei ollut yhtä ravisteleva kokemus kuin edellisissä raskauksissa. Taapero auttoi tyhjentämään täysiä rintoja, eikä missään vaiheessa tarvinnut huolehtia, tuleeko vauvalle tarpeeksi maitoa. Lapsilla on ollut koko ajan omat rinnat, koska pidin sitä hygienian kannalta helpoimpana. Vauva on siis kasvanut yhden rinnan maidolla.
Raskaudenaikaisen imetyksen haasteita saattavat olla ennenaikaiset supistukset ja nursing aversion, jossa taaperon imetys aiheuttaa äidissä negatiivisia tunteita. Aversion johtuu hormonaalisista tekijöistä, ja menee ohi itsestään. Nyrkkisääntönä supisteluiden suhteen voi pitää, että jos seksiä ei ole kielletty, imetyskin on mahdollista. Itselläni ei ollut kovin voimakasta aversiota, tilanteiden yli hengitteleminen ja huomion kiinnittäminen muualle auttoi.
Maaginen imetys
Imetyksessä on aina jotain maagista. En ole katunut tandemimetystä kertaakaan. Vaikka se on ollut raskas ja vaativa polku, jolla on joutunut antamaan kaikkensa. Se on opettanut minulle itsestäni, näyttänyt millaiset supervoimat kehossani piilevät. Se on luonut uskoa siihen, että pystyn mihin vain. Se on ollut kaiken vaivan arvoista.
Tandemimetys on muistuttanut minua joka päivä siitä, millaisia ihmeitä lapset ovat. Miten olen kantanut ja synnyttänyt heidät, ja edelleen kehoni pitää heistä huolta tuottamalla ravintoa. Seitsemän päivää viikossa, 24 tuntia päivässä. Hämmennyin siitä, miten luontevalta se tuntui. Kuin olisi tehnyt sitä aina.
Kaiken häpeilevän ja luonnosta vieraantuneet kulttuurimme keskellä, minä olen karhuemo, nisäkäs, kantaja, synnyttäjä ja imettäjä, poikaset rinnoillani. Elämän alkulähde.