Stressivatsa on viisas – miten nainen voi oppia ymmärtämään suolistonsa viisautta

Stressivatsa tuttu juttu sinullekin? Turvottaa ja erilaista kipuilua on siellä täällä? Ummettaa tai kuplii urakalla? Tai vuorotellen molempia? Oireet ovat täysin tai ainakin yleensä todella epäjohdonmukaisia ja syytä tuntuu olevan hyvin hankala jäljittää. Todettu ehkä ärtyvän suolen oireyhtymä?

Tässä artikkelissa aiheena stressivatsa ja kuinka voisimme ymmärtää vatsamme kieltä paremmin. Jaan artikkelin lopuksi valtavirrasta poikkeavan näkemyksen aiheeseen, mutta ennen sitä saat kolme ehdotusta kokeiltavaksi, oman stressivatsasi kielen ymmärtämiseksi ja oireiden helpottamiseksi. Ihan ensin jaan vähän omaa tarinaani suhteessa omaan stressivatsaani.

Stressivatsa rauhoittuu…

Stressivatsa – perintönä annettu

Veren punainen kuu kuumotti tyynen järven takaa kuusien latvoissa. Katsoin vatsaani, joka peilautui 1900-luvun alussa rakennetun hirsirunkoisen mansardikattoisen mökin yläkerran ikkunasta. Olin juuri tullut rantasaunasta. Lauteilla istuessa mahassa oli alkanut taas kuplia. Uuniomenan syönti päivällisellä ei ollutkaan hyvä juttu stressivatsalleni. Täytyy sanoa, että kyllä on savolainen vatsa; suattaapa sopia tahi suattaapa olla, että ei sovi… Jiäp nähtäväks.

Ikkunaan heijastuva kuva toi mieleeni isäni ja ukkini pinkeät vatsat, jotka lapsuudesta ja nuoruudesta muistin. Molemmat kuolivat vatsan alueen syöpään. Tuijotin vatsaani ja mieleeni palasi jälleen tietoisen syömisen merkitys ihmisen terveydelle. Minun syömistyylini oli ollut taas liian pitkään kaikkea muuta kuin tietoinen.

Minun syömistyylini oli ollut taas liian pitkään kaikkea muuta kuin tietoinen.

En ollut kuunnellut vatsaani tarpeeksi kuluneiden kuukausien aikana. En ollut ottanut sitä riittävän vakavasti. En siitäkään huolimatta vaikka harjoitin tietoisuustaitojani päivittäin ja tein erilaisia harjoituksia. Vatsan turvottelusta oli tullut huomaamattani uusi ”normaali”.

Innokas mieli puhalsi vatsan viestien yli ja vastapoloinen jäi mielen innostuksen jalkoihin kuin ujo lapsi innokkaan ja äänekkään siskon jalkoihin. Lopulta hiljainen sisko räjähtää ja vaatii huomionsa. Niin oli tehnyt minunkin suolistoni.

Stressivatsa huutaa huomiotaan nenää myöten

Viimeinen niitti stressivatsalleni oli muutto. En ollut päässyt palautumaan muutosta ollenkaan. Erityisherkkänä naisena uusi ympäristö asetti minulle omat meluhaasteensa. Naapureiden äänet, liikenteen meteli ja lähellä oleva rakennustyömaa asuin alueen metsäisyydestä huolimatta olivat liikaa. Vatsani ja suolistoni ”räjähtivät” pahemmin kuin koskaan aiemmin.

Tajusin, että jopa sisäilmaoireiksi tulkitsemani limakalvo-oireet nenässäni saattaisivat hyvin olla suolistoperäisiä oireita. Samoin jo vuosia satunnaisesti vaivannut hilseilevä päänahka. Olin etsinyt syytä ravitsemuksesta ja ravinteiden epätasapainosta, mutta vasta nyt tuli suolistoherätys.

Olin etsinyt syytä ravitsemuksesta ja ravinteiden epätasapainosta, mutta vasta nyt tuli suolistoherätys.

Koska vireystilan säätely oli minulle jo niin tuttua, tiesin tarkalleen mitä siihen tarvitsen, että vatsani rauhoittuisi ja vireystilani palautuisi. Olin onnekas, sillä minulla oli mahdollisuus tulla Kallaveden äärelle äitini miesystävän mökille purkamaan ylikuormittuneisuuteni.

Saavuttuani mökille, tunsin kehossani, miten palautuminen pääsi käyntiin. Lopulta kaikki elementit tukivat palautumistani: oma intentioni ja toimintani sekä ympäristö. Vatsaa ja suolistoani kuunnellen vietin mökillä kokonaisen viikon, jonka jälkeen olin taas valmis palaamaan uusien haasteiden äärelle aivan uudella asenteella. Puhuin tästä myös my day-videollani.

Stressivatsan viisaus – 3 + 1 tapaa oppia ymmärtämään sen kieltä

Jaan sinulle kolme tapaa, joiden avulla sinäkin voit kokeilla kääntää rasittavan stressivatsan oireet kehosi viisaiksi viesteiksi, jotka haluavatkin auttaa sinua.

1. Ehdotus
Kun tunnistat ensimmäiset oireet, jotka kertovat sinulle että, ahaa, kyseessä on stressivatsani, niin pysähdy. Sano mielessäsi voimakkaasti ja hyväntahtoisesti ”SEIS!”
Keskeytä se mitä olit tekemässä ja ota paperia ja kynä lähellesi.

Sen jälkeen istu alas hyvään asentoon.
Jalkapohjat vasten maata.

Valitse asento niin, että voit rentouttaa vatsan muutaman pitkän uloshengityksen avulla.
Sulje silmäsi ja tuo kädet vatsalle.
Vie huomio vatsaan.
Hengitä syvään hetki.
Pitkät uloshengitykset suun kautta rentouttavat kehosi.
Huomaa, miten sisäänhengitys tapahtuu nenänkautta itsekseen.

Säilytä huomio suolistossasi.
Kysy nyt mielessäsi seuraavat kysymykset yksi kerrallaan.
Kuuntele mitä mieleesi nousee.

– Minä kuuntelen. Mitä haluat minulle sanoa?
– Mitä tarvitsemme nyt tasapainottuaksemme?

Kirjoita ylös mitä tietoisuuteesi nousi. Tämä on taito joka kehittyy kerralta kerralta.
Pohdi, miten voisit toteuttaa ohjausta, jota keholtasi sait.
Pyri toteuttamaan ja sovittamaan jotain aikatauluusi heti ja seuraavina päivinä sekä kuluvalla viikolla.

2. Ehdotus
Kun menet seuraavalle aterialle toimi näin:

Kun ruoka on lautasellasi, pysähdy lautasen äärelle. Aseta jalkapohjasi vasten maata.
Sulje silmät ja vie huomiosi hetkeksi jalkapohjiisi.
Seuraa sitten hengitystä hetki.
Rentouta kehoa uloshengityksien avulla.

Avaa silmät.
Katso ruokaasi.
Haista ruokaasi.
Maista ruokaasi ja laske väline lautaselle. Pidä huomiosi täysin suussasi, kun suusi liikkuu. Tähän hyvä muistisääntömantra on: ”Kun suu liikkuu, kädet ovat paikalallaan.”

Oma havaintoni tästä on, että kun huomio on suussa, silloin on paljon suurempi todennäköisyys muun muassa pureskella tarpeeksi.

3. Ehdotus
Lue tai kuuntele joku seuraavista kirjoista heti ensitilassa:
Rauhoita stressivatsa, Anette Palssa, 2020
Hyvän olon hormonidieetti, Kaisa Jaakkola, 2020
Suolistovallankumous, Soki Choi, 2020
Tietoinen syöminen, Jan Chozen Bays, 2011

Tai jos vastaasi tulee tähän asiaan liittyen jokin muu teos mikä resonoi ja innostaa, tartu siihen.

Extra:

Kokeile seuraavanlaista ”yhdistelmähoitoa” 3-7 päivän ajan.

Nauti päivittäin 3 kertaa päivässä 2-3 dl kotimaista yrttiteetä, joka on osoitettu vatsalle. (esim. kamomilla, timjami, salvia, humala tai muut. Voit kysyä lisää esim. luontaistuotekaupasta).

Tee sen jälkeen noin 15 minuutin mittainen kehotietoisuusharjoitus. Voit kokeilla tätä istuen tehtävää  tai etsi itsellesi muu mieluinen harjoitus youtubesta. Selinmakuulla tehtävä yksi oma suosikkini on tämä.

Pidä päiväkirjaa kokemuksestasi.

Suosittelen myös lukaisemaan bloggaaja Johanna K kirjoittaman artikkelin siitä, miten rauha ja vatsa itseasiassa liittyvät toisiinsa. LUE artikkeli tästä. 

Stressivatsa – mielen viisas vartija

Kokemustani tulkiten voin todeta, että kehon tutkimattomat piilotetut syvyydet pysäyttävät meidät usein erilaisten kehollisten oireiden avulla. Jokaisen naisen keho on täynnä viisautta. Tie tuon viisauden äärelle on vahva ja alati syvenevä kehotietoisuus.

Mitä vahvempi yhteys meillä on paitsi omaan kehomme, mutta myös erityisesti vatsaamme ja suolistoomme seksikeskuksen alueelle, sitä parempi pääsy meillä on ikiaikaiseen viisauteemme. Jotta voimme säilyttää yhteyden viisauteemme on villillä mielellä oltava viisas vartija. Ja sitä tehtävää ainakin minun kehossani toimittaa viisas ”stressivatsani”.

Kuikka, Pohjolan voimaeläinkortit

PS. Oletko tutustunut omiin nälän lajeihisi? Minä löysin niitä itseltäni 10! Esittelen kaikki 10 nälän lajia tällä videolla.

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.