Stressi saattaa koetella terveyttäsi- Vältä näitä asioita

 

Monesti olen kirjoittanut siitä kuinka keho ja mieli toimivat yhdessä. Toisen ollessa ylikuormittuneessa tilassa, alkaa toisen sietokyky olla myös  koetuksella. Nykynaisen oletetaan olevan supertehokas multitaskaaja joka handlaa homman kuin homman käden käänteessä. Meidät on jo pienestä opettettu tehokkaiksi, se kuka tekee eniten on yhteiskunnan(=meidän) silmissä myös hyväksyttävin. Monesti pysähtyminen tapahtuu vasta sitten kun on tarpeeksi ahtaalla ja oma sietokyky on tapissa. Keho on varmasti tätä ennen jo muistuttanut lukuisilla vaivoillaan pysähtymisen tarpeellisuudesta. Suunnan tarkistus olisi paikalllaan…Tehokkaassa tekemisessä ei ole sinänsä mitään pahaa, kunhan muistaa samalla myös huolehtia itsestään ja omista tarpeistaan. Sisältä kumpuava tekemisen ilo on eri asia kuin pakosta tekeminen. Äitinä sisäinen sietokyky ylittyy monesti ristiriidan tunteeseen, töissä pitäisi olla tehokas ja lasten kanssa pitäisi työpäivän jälkeen jaksaa temmeltää, ulkonäöstä ja kunnosta olisi huolehdittava, kodista ja miehestä puhumattakaan. Mistä aika ja energia tähän kaikkeen? Miksi mikään ei tunnu riittävältä vaikka kuinka teen ja suoritan? Arjesta tulee hieno suoritus jossa ei ole tilaa läsnäolelle. “Pitäisi ja pakko” huutaa mieli, kehon kertoessa ettei jaksa tätä enää. Onko monelle tuttu tilanne?

Picture

Picture

Stressistä puhutaan nykyään laajasti. Se on tullut todelliseksi vakinaiseksi vieraaksi monen ihmisen elämässä. Historia on opettanut että tarvitsemme stressiä, se on kuitenkin hyvä renki mutta huono isäntä. Jos kuitenkin päivästä toiseen suorittaa elämää ja ilo tuntuu olevan kadoksissa, niin keho on jatkussa hälytystilassa adrealiinin ollessa tapissa. Tätä emme oikeasti kaipaa, vaan enemminkin rakastetuksi ja hyväksytyksi tulemisen kokemusta ja luulemme että saamme sen suorittamalla. Mistä ja miten sitten voisi lähteä purkaamaan stressiä? Onko esimerkiksi varsinkin meille suomalaisille tuttu alkoholi hyvä stressilääke?Tässä muutama ohje, mitä voit lähteä tutkailemaan ja tekemään välittömästi elämässäsi:

Poista pakko elämästäsi. Pakko ei ole kuin maksaa verot ja kuolla, sanoo suomalainen sananlasku. Tässä piilee totuus, meillä on oikeasti valinnanvaraa kunhan vain tiedämmme mitä haluamme.

Opettele sanomaan EI. Mielyttämisen tarve asuu meissä syvällä. Pienestä pitäen ehdollistumme siihen, varsinkin naisena, että olemme hyväksyttävämpiä mitä tottelavaisempia olemme. EIn sanominen ei tee sinusta huonompaa ihmistä, vaan ehkä hitusen rohkeamman ja tyytyväisemmän.

 * Vältä ihmisiä jotka saavat sinut tuntemaan itsesi kelvottomaksi tai jopa hulluuden partaalle. Mieti millaisten ihmisten kanssa haluat viettää aikaasi. Vievätkö he sinua oikeaan suuntaan vai joudutko aina selvittämään ja puolustelemaan omaa tekemistäsi? Toki jos kaikki ihmiset hieman ärsyttää niin peilistä saattaa löytyä tähän syyllinen.

Vältä katsomasta ja lukemasta uutisia. Tämä yksi oleellisimmista neuvoista. Sinun ei tarvitse enää päteä yleissivistykselläsi. Uutitset anatavat enää harvoin mitään positiivista tai oleellista elämääsi. Sodat, nälänhädät, taloushuolet, sairaudet ja murhat ovat uutisten nykypäivää. Jos et tieodsta tai huomaa niiden vaikuttavan elämääsi negatiivisesti, niin ehkä se tekee sen alitajuisesti. Katso kerran viikossa uutiset ja jos esimerkiksi talous asiat kiinnostaa sinua oikeasti, niin perehdy asiaan jotain muuta kautta. Talousuutisten katsominen ei tuo sinulle lisää varallisuutta.

Vältä turhaa väittelemistä. Niin mukavaa kuin se väitteleminen onkin, niin sinun ei tarvitse saada muita näkemään maailmaa omien lasiesi läpi. Siihen ei ole mitään syytä, se saa vaan kehossasi stressihormonit kattoon ja sehän ei palvelu sinua eikä maailmaa.

Pikku muutoksilla on suuri vaikutus omaan ja toki muidenkin elämään pitkässä juoksussa. Tietoisesti ja rehellisesti katse asioihin niin siitä se muutos lähtee.

Picture

Mulla kulkee muistutus koko ajan mukana jos mieli alkaa hallita liiaksi tätä elämänpeliä. Free your mind!
Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.