Spinning Babies eli vauva optimaaliseen asentoon kohdussa!

Lupasin kirjoittaa oppimiani asioita Spinning Babies- kurssilta. Otsikko saattaa olla hieman outo, sillä keksin itse tuon vauva optimaaliseen asentoon suomennuksen. Joku viisaampi voisi ottaa suomennoksen haltuun 😉  “Spinnaus” tekniikoilla pystymme siis vaikuttamaan lantion asentoon sekä sen alueen kireyksiin. Kireydet ja lantion huono asento vaikuttavat huomattavasti vauvan laskeutumiseen ja asentotarjontaan kohdussa.

Miksi sitten on niin tärkeää että vauva on kohdussa oikeassa asennossa? Tullessa viikoille 38 aletaan neuvoloissakin tsekata että vauva olisi ainakin pää alas päin kohdussa. Perätilassa voi vauvan synnyttää mutta kuten tiedämme, optimaalisessa tarjonnassa se ei synnytystä ajatellen silloin ole. Perätarjonta on ääriesimerkki virhetarjonnasta. Tämän lisäksi tulee ne pienet mutta erittäin oleelliset virhetarjonnat, jotka saattavat tehdä synnytyksestä todella kivuliasta ja vaikeaa. Optimaalinen takaraivotarjonta eroaa synnytyksen osalta huomattavasti virheellisestä avotarjonnasta.

Raskauden aikana poikki- ja viistotila ovat yleisimpiä virheasentoja. Ne täytyvät saada korjattua ennen synnytystä ja sen takia olisikin tärkeää että jo raskaana ollessa tekisimme erilaisia kehoa tasapainoittavia harjoituksia. Naisen pehmytkudosten (mm. faskia) tasapainoisuus on yleensä tärkeämpi asia synnytyksen kannalta kuin lantion muoto. Raskaana ollessa kannattaa kiinnittää erityishuomiota lantion alueeseen ja etenkin siihen että kaikki nikamat ovat paikoillaan. On tiedostamisen arvoista myös, että etenkin meillä naisilla asustaa emotionaalinen stressi lantiolla! Lisäksi on erityisen tärkeää että saamme lantionseudun pienetkin lihakset rentoutettua vaikkapa sitten osteopaatilla, akupunktiolla, vyöhyketerapiassa tai vaikkapa raskaushieronnassa. “Spinnaus” tekniikat ovat tähän myös erityisen toimivia, eivätkä ne vaadi paljon aikaa eikä rahaa. Seuraavassa pääsette kuvien ja tekstin avulla tutustumaan näihin huippuliikkeisiin!

Seuraavat kolme liikettä kuuluvat Sisters Of Balance- liikesarjaan. Niitä kannattaa tehdä paljon myös raskauden aikana koska ne auttavat erityisen hyvin liitos- sekä selkäkipuiluun.

 

1. Päivän ensimmäinen liike oli Rebozo shifting. Synnyttäjä menee konttausasentoon nojaavaan asentoon pallon päälle tai esimerkiksi sohvaa vasten. Rebozo huivi tai kantoliina käy työkaluksi. Huivi sidotaan mahan ympärille tasaisesti, jonka jälkeen lähdetään tekemään todella pientä nytkyttävää liikettä. Liike sopii hyvin koko raskauden ajan tasapainoittamaan lantion seutua.

 

2. Forward-leaning inversion: Menöökö jo akrobatian puolelle? Ei sentäs. Joogassa tämä liike tunnetan alaspäin katsovana koirana, mutta “spinnauksen” yhteydessä käytetään nimeä Forward-leaning inversion. Kotona tätä voi tehdä sohvalta käsin, pääasia on että olet tukevasti pallilla kyynernojassa. Muista nousta varovasti ylös! Tämä on erittäin hyvä liike jos vauva on perä- tai viistotilassa. Voidaan tehdä jos synnytys on pysähtynyt, 30s kerrallaan, 1-2 supistuksen tai kolmen syvähengityksen ajan. Normaalisti etenevän synnytyksen aikana tätä liikettä ei suositella tehtäväksi.–

 

 

3. Sisters of Balance- liike on Pelvic floor realese. Liike tehdään kyljellään makuuasennossa esimerkiksi sängyn reunalla. Lantion täytyy olla suoraan kohti kattoa, päällimäinen jalka roikkuu kevyesti reunan ulkopuolella. Doula tai tukihenkilö painaa tosi kevyesti lantiota toisen henkilön katsoessa ettei synnyttäjä tipu reunalta. Tämä liike vapauttaa erityisesti lantionpohjaa ja sen jumisia kohtia. Voi tehdä missä tahansa vaiheessa synntystä sekä raskauden aikana kotona. Synnytyksessä käytetään jumitilanteissa. Muista tehdä aina molemmille puolille!
<3:lla
Elina
(Edit 28.2.2020/ valiettavasti kuvat ei ole enää tallella joten jouduin poistamaan ne asennoista)
Voit käydä tutustumassa You tube kanavaani Elina Ojaniemi. Siellä on raskaus aiheista materiaalia!
Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.