Sosiaalipanoraama auttaa puhdistamaan ihmissuhteitasi

Kuulin sosiaalipanoramasta ensi kerran alkusyksystä osallistuessani Noora Korpin laulupiiriin Tampereella. Kiinnostuin tästä asiasta sen verran, että buukkasimme Nooran kanssa ajan katsoa omaa tilannettani. Tämä – yhtenä työkaluna monien joukossa – voi antaa sinulle yhden palikan matkallasi eheyteen, syvempään ymmärrykseen ja kokonaiseksi kasvamiseen.

Mikä sosiaalipanorama? (kursivoidut kohdat Nooran sivuilta)

Sosiaalipanorama on hollantilaisen psykoterapeutti Lucas Derksin kehittämä malli ihmissuhteistamme tiedostamattomassa mielessä. Se on ikään kuin ihmissuhteiden 3D-kartta mielemme avaruudessa. Sosiaalipanoraamaa tarkastelemalla näemme suoraan, mitkä ihmissuhteet ovat ongelmallisia, ja saamme suoria vihjeitä siitä, mikä suhteissa mättää. Sosiaalipanoraama-malliin kuuluu myös yksinkertaiset työkalut näiden hankalien suhteiden parantamiseen tiedostamattoman mielen tasolla.

Miten se toimii?

Käsittelimme Nooran kanssa vuoronperään läheisimpiä ihmissuhteitani. Läheisiin ihmissuhteisiin kuuluvat yleensä puoliso (jos on), omat lapset (jos on), ystävät, omat vanhemmat ja sisarukset. Toki mahdollisesti myös esim. ex-puoliso.

Kartassa esiintyvien ihmisten mielikuvia kutsutaan henkilöitymiksi. Henkilöitymä on yksinkertaistettu malli ihmisestä ja hänen ominaisuuksistaan, joihin kuuluvat mm: ihmisen nimi, hänen sijainti suhteessa minuun (näenkö hänet suoraan edessäni, viistossa, sivussa vai takana) sekä hänen katseen korkeus suhteessa minuun (ylempänä/alempana).

Henkilöitymän sijainti kartalla on siinä mielessä kiinnostava seikka, sillä se määrittää suhteen laadun.

Nuo sijainnit vilahtelevat puheessammekin, vaikkemme siihen aiemmin oliskaan kiinnittäneet huomiota. Esim. kun puhumme lähipiirin ihmisistä, kaukaisista sukulaisista, siitä miten joku katsoo nenänvarttaan pitkin tai että jonkun kanssa on välit poikki, viittaamme oikeastaan henkilöitymien paikkaan sosiaalipanoraamassamme!

Sosiaalipanoraman tarkoitus on tehdä tietoiseksi, millainen kartta mielessämme on juuri nyt, sillä sen mukaan toimimme elämässämme. Pelkkä tiedollinen ymmärrys on toki vasta alkua ja suurimmat muutokset tapahtuvat tunnetasolla. Kun löysin henkilön paikan kartassani ja havaitsimme, että paikka saattaa rajoittaa omaa elämistäni kokonaisena itsenäni, sukelsimme hieman syvemmälle. 

Tutkimme, mitä voimavaroja hankalassa paikassa oleva henkilöitymä olisi tarvinnut, jotta voisin voida suhteessa hyvin. Otimme yhteyttä kehoon ja tunteisiin hengityksen ja mielikuvien avulla. Noora pyysi minua katsomaan kyseistä henkilöä vauvana ja lähettämään tarpeelliset voimavarat hänelle. Sitten vauva kasvoi aikuiseksi…Minne paikalle hän nyt siirtyi kartassani?

Kyllä. Sain siirrettyä rajoittavissa sijainneissa olevat ihmiset omille paikoilleen. Omat vanhempani, jotka olivat edelleen etulinjassa katsomassa ja ohjaamassa tekemisiäni siirtyivät nyt taakseni tukemaan minua. Enää en elä elämää heitä varten, enkä kanna mukanani heidän taakkoja, uskomuksia ja tunteita. Olen vapaa.

Yksi huomio, josta olin iloinen oli se, että oikeastaan kaikki läheiset ihmiset olivat samalla tasolla kanssani. Kukaan ei ollut alempana – tai ylempänä. Itselläni on ollut haasteita olla “tasavertainen” ihmissuhteissa. Nyt ei ole enää tarvetta ylentää tai alentaa itseä tai muita. Tämän asian kanssa olen tehnyt paljon töitä.

Sosiaalipanorama – session jälkeen oloni oli hyvä. Tiedän, että tunnetyö vaatii aikaa ja ihmissuhteissa sijaitsevat sitkeimmät oppikoulumme. Kuitenkin, tämä työkalu ja tänä syksynä muut kohtaamani tekijät ovat ehdottomasti auttaneet minua eteenpäin; tiedostamaan, vapautumaan, eheytymään.

Suosittelen kokeilemaan sosiaalipanoramaa ja Nooran sivut löydät TÄSTÄ!

Tämä kirjoitus on tehty yhteistyössä Nooran kanssa 

Lisää kirjoittajalta Viidakon villinainen

Synnytystraumasta eheytyminen ja voimaantuminen – matka syviin orgasmeihin on mahdollista!

Tulevana talvena tulee kuluneeksi tasan 10 vuotta esikoislapseni, poikani syntymästä. Hänen syntymänsä...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.