Shatavari – hormonitoimintaa tasapainottava yrtti naiselle 

Kuten aiemmassa kirjoituksessa mainitsin, olen voinut erinomaisesti tämän raskausajan. Väsymystä on ollut jonkin verran enemmän, etenkin ensimmäisellä kolmanneksella ja hemoglobiini on tuttuun tapaan melko alhainen, mutta ne eivät ole mitenkään suuremmin haitanneet. Hemoglobiinini oli jo ensimmäisessä mittauksessa matala, eikä se välttämättä liity todelliseen rauta-arvoon kehossa. Edellisessä raskaudessa, kun hemppani laski alle 100 (edelleen vointini ollessa ok), mitattiin myös ferritiini-arvo, joka kertoi, että raudan määrä elimistössäni oli normaali. Olen kuullut, että Aasiassa on normaalia, että hemoglobiini laskee, eikä äkkinäisiä toimenpiteitä sen nostamiseen ole tarpeen tehdä niinkuin täällä Suomessa varsinkin, jos vointi on muuten hyvä. No, tästä on monia näkemyksiä ja jokainen tunnustelkoon asiaa omalla kohdallaan. 

Olen sisäistänyt vahvasti viimeistään tässä raskaudessa omien kokemusteni, tuntemusteni ja lukemani kautta sen, kuinka suuri ero ns. länsimaisella ulkoisia seikkoja mittaavalla systeemillä on verrattuna naisen oman kehon viestien kuuntelemiseen ja niihin luottamiseen. Viime neuvolakäynnin jälkeen olin jopa hetken ärtynyt ja turhautunut. Tuntui, että neuvolasta saamani tuki on olematonta ja käynti tuntui todelliselta ajanhukalta. Sen sijaan jutteleminen luonnollisempiin näkemyksiin perehtyneiden, kuten kotona synnytyksiä hoitavan kätilö- Avratin sekä (onneksi) monien raskaana olevien ystävieni kanssa aihepiiristä antaa suurta tukea monien voimaannuttavien kirjojen lisäksi. Suunnitelmissani on siis synnyttää kotona Avratin ja doulan avustamana, mutta aika näyttää, mitä todellisuudessa tapahtuu. Parhaani kuitenkin aion tehdä valmistautumisen suhteen. 

Tämä raskaus on ollut moni tavoin erilainen kuin edellinen. Olen ottanut rennommin  ja nauttinut naiseudestani ja koko ajan kokemusten ja itsetuntemuksen kautta vapautuvasta seksuaalisuudesta. Liikkuminen on ollut lähinnä kävelyä, pyöräilyä, venyttelyä ja joogaa – kaikkia kevyesti tai keskitasolla. 
Makea on tosin maistunut huomattavasti paremmin, kuin edellisessä raskaudessa, jossa himoitsin enimmäkseen rasvaa ja suolaa. Muuten olen suosinut samantyyppistä ravintoa, kuin aiemminkin; enimmäkseen luomuruokaa, päivittäinen viher-marjasmoothie tai kaksi, hyviä rasvoja ja kasvis-kalapainotteista ruokaa. 

Lisäravinteena minulla on ollut alusta lähtien sinkki (tupla- tai tripla-annoksia), joka mm. ehkäisee keskenmenoja raskauden alussa käsittääkseni auttamalla sikiötä kiinnittymään paremmin kohdussa. Magnesiumia olen syönyt jo vuosikaudet ja aika näyttää ovatko ne tasot koskaan hyvät. Monivitamiini, jota nyt syön on iherbin Prenatal One, joka on luonnollinen, helposti imeytyvä ja ruokapohjainen. Kalaöljyä kuluu myös ja probiootteja ja joskus Homeocalc – kalsiumvalmistetta, mikäli en ole päivän mittaan kalsiumia nauttinut mielestäni. 

Yksi erinomainen lisäravinne / yrttivalmiste raskausaikaan on Anniinankin aiemmin vinkkaama ja suosittelema Shatavari, joka on Flow Ayurvedan maahantuoma valmiste, jota saa tuon nettikaupan lisäksi myös ainakin Ruohonjuurista. Shatavari sopii erityisesti niin raskautta miettivälle hedelmällisyyttä vahvistamaan, kuin raskaus ja äitiysaikaan tasapainottamaan hormonitoimintaa sekä myös vaihdevuosiin.

Parsakasvien sukuun kuuluva shatavari, eli terttuparsa on kaikkein tärkein naisten terveyteen liittyvä Ayurvedinen yrtti. Shatavari tasapainottaa naisten biologisia rytmejä, on hyväksi suku- ja synnytyselimille ja lisäksi tasapainottaa mielialaa. Shatavari sopii kaikille ja on turvallinen luonnonyrtti itsehoitoon ja hyvän olon maksimoimiseen. Lue lisää tästä

Picture

Picture

Aloitin tänään lukemaan Avratilta lainaamaani kirjaa “Gentle Birth Method“, jossa kyseistä yrttiä suositellaan erityisesti Pitta-rakenteisille (myös raskauden aikana). Sopii siis myös kaikille, joilla pitta-dosha menee helposti epätasapainoon oireina mm. verenvuoto, liiallinen ruokahalu, löysähkö uloste, kuumuus, ärtymys, turhautuneisuus ja kärsimättömyys. Jos kehotyyppiasia ei ole vielä tuttua sinulle, voit tehdä Ayurvedisen kehotyyppitestin mm. tältä sivuilta

Ayurvedaan suosittelen perehtymään, jos aihealue on vielä vieras. On tärkeä saada vata-pitta-kapha tasapainoon, koska niiden epätasapaino aiheuttaa väistämättä jotain oireita ainakin jollain tähtäimellä. Itse koen saaneeni nämä melko hyvään balanssiin. Viime raskaudesta lähtien vatani on lähtenyt kohoamaan (etenkin univelkojen takia), mutta nyt sekin tuntuu jo aika tasaiselta. Kesäkuumalla taas pittani nousee, joka ilmenee ärtymyksenä ja kuumuutena. Muutama yö oli viikonloppuna pakko nukkua kotimme kellarissa. Toki raskaus vähän sekoittaa myös pakkaa, mutta hyvä olisi tutustua ainakin suurinpiirtein tähänkin teoriaan. 

Flow Ayurvedan tuotteista suosittelen itse myös ainakin Triphala-ruoansulatusvalmistetta, joka on monipuolinen tuote suoliston toiminnan tukemiseen. Vuosituhansia käytetty triphala auttaa koko kehon puhdistamisessa, uudistamisessa sekä suoliston kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Luonnollisesti valmistetut tuotteet ovat myös varsinkin pitkässä käytössä mielestäni parempia kuin synteettiset vahvat valmisteet lääkkeistä puhumattakaan. Erinomaisia myös kuuriluonteiseen ja ennaltaehkäisevään käyttöön!

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Sinä et ole yksin! – Tarinani eräästä päivästä, jota en olisi halunnut, mutta joka minulle TAAS annettiin

Halusin kirjoittaa rehellisen tekstin eräästä päivästäni kuluneella viikolla. Haluan myös sanoa, että...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.