Seurapeli uuden vuoden juhlaan – näin jokainen tulee nähdyksi ja kiitetyksi

Haluaisitteko tulla näkyväksi toisillenne kuluneen vuoden saavutusten ja vaikeiden hetkien kanssa? Haluaisitteko juhlia enemmän sitä, mitä itse kukin on saanut kuluneena vuonna aikaan? Millaisia haasteita kukin on kohdannut ja oppinut? Haluaisitteko muistella yhdessä, mitä hyvää jokainen on tehnyt sekä kiittää ja kunnioittaa toistenne hyviä tekoja näkyvämmin? Jos näin on, niin silloin tämä seurapeli on ehdottomasti teitä varten!

Uuden vuoden seurapelin tarkoitus

Tämän seurapelinpelin tarkoituksena on auttaa teitä heittäytymään vuoden vaihteen juhlaan. Se auttaa syventymään syklin vaihtumisen merkityksellisyyteen hauskalla tavalla.  Seurapeli auttaa teitä juhlimaan jokaisen kulunutta vuotta spesiaalisti.

Seurapeli auttaa huomaamaan kuluneen vuoden inventaarion merkitystä. Se auttaa kiittämään siitä, mikä oli ihmeellistä ja siitä, että vuoden haasteet ovat takana päin ja näkemään sen, mitä tuli opittua. Jokainen pääsee jakamaan omat parhaat ja pahimmat kuluneelta vuodelta. Pelin kuluessa kiitoksia lausutaan niin paljon kuin ehditään ja palkintoja jaetaan.

Seuraavassa on selitetty ohjeet esivalmisteluun ja varsinaisiin valmisteluihin sekä itse pelin kulku. Seurapelin esivalmistelut kannattaa tehdä viikko tai pari ennen vuoden vaihdetta tai ainakin edellisenä päivänä. Varsinaiset pelivalmistelut voi tehdä ennen peliin ryhtymistä.

VUODEN PARHAAT JA PAHIMMAT – uuden vuoden seurapeli – ohjeet ja pelin kulku

Pelin pelaaminen onnistuu yksin, kaksin tai porukalla. Isolla porukalla tässä voi mennä mukavasti koko yö. Soveltakaa vapaasti. Rohkaisen kaivamaan luovuutta esiin heti esivalmisteluihin. Seurapelin henki saa olla kuin parhaassa hovissa konsanaan.

Linnan herrat ja rouvat ovat kokoontuneet juhlimaan kulunutta vuotta. Tai jos teidän porukan henkeen sopii paremmin, voi tunnelma olla enemmän esimerkiksi heimomainen nuotio ja tiipi meininki. Joka tapauksessa tähän on hyvä heittäytyä täysin rinnuksin, olipa teemanne mikä vain.

Seurapelin esivalmistelut:

* Valitkaa tai askarrelkaa puhujan kruunu tai sauva tai malja, joka kiertää pelissä. Se voi olla mikä tahansa, jolla on jotakin kunnioittavaa merkitystä.

Esimerkiksi kaunis lasi johon puhuja saa jotain spesiaalia juomaa kuten kookosvettä, computsaa tai spessua tummaa olutta tai shampanjaa tai mahlaa tai mitä tahansa mikä on teidän porukalle jokin spesiaali juoma. Tai se voi olla jokin päähine, kunhan on kunnioittava tavalla tai toisella. Tai vaikka miekka tai muu juhlallinen kapistus. Kannattaa huomata, että kunnioittava ja hauska sopii tässä hyvin samaan kuvaukseen.

* Esivalmisteluina kukin pääsee muistelemaan itsekseen omaa kulunutta vuotta(voi käyttää apuna esim. kalenteria tai puhelimen galleriaa) ja käy läpi oman vuoden. Tarkoitus on kirjata jokaiselta kuukaudelta seuraavat:

Kuukauden parhaat (max 2) ja kuukauden pahimmat/haastavimmat tapahtumat (max 2). Nimeä pahimman perään myös ”Tästä opin että…” tai ”tämä tapahtuma opetti minulle sen että…” Pelin aikana on hyvä olla tilaa ja aikaa muistella myös yhdessä.

* Tähän seurapeliin kannattaa varata mukaan muistiinpanovälineet siltä varalta, että peli synnyttää omia oivalluksia alkavaa vuotta ajatellen.

*Varatkaa peliin normaali noppa sekä kunniakilautin esim. lusikka ja lasi keskelle pöytää, kilautettava kello, ym kilautettava kapistus. Luovuutta on suotavaa käyttää tässäkin.

*Sopikaa kuka toimii Pelimaisterina. (Pelimaisterille voi myös askarrella tai keksiä esim. kaulanauhan tai hatun joka kuvaa ”virkaa”.) Pelimaisteri vastaa pelin sujuvuudesta ja on perillä pelin kulusta sekä kirjaa seuraavassa tulevat asiat.

*Pelimaisterin tehtävä on hankkia tai tehdä lahja, jonka hän  pääsee antamaan pelin lopuksi Vuoden kunniakilauttajalle.

*Valitkaa myös Pelimaisterille sihteeri, joka saa kunnian askarrella Vuoden kunniakirjan, jonka Pelimaisteri luovuttaa sihteerin kanssa Kunniakilauttajalle pelin lopussa.

Varsinaiset seurapelivalmistelut:

*Tilan voi muodostaa ja järjestellä haluamallaan tavalla. Voi laittaa kynttilöitä palamaan ja taustamusiikkia soimaan teemanne mukaan, suitsuketta, tuoksulyhtyä ym. miten ikinä parhaiten tuntuu teille sopivan.

*Tulkaa rinkiin lattialle tai pöytään omat muistiinpanot mukana. Pääasia, että kokoonnutte yhteen niin, että kaikki kuulee ja näkee toisensa hyvin.

Seurapelin kulku:

1. Peli kulkee kuukausi kerrallaan. Eli kuukausi per kierros. Aloittaja valitaan nopalla. Suurin numero pääsee aloittajaksi. Pelimaisteri jakaa seuraavat vuorot haluamallaan tavalla, kuitenkin niin, ettei vuoron vaihtumiseen kulu tuhottomasti aikaa.

2. Pelimaisteri luovuttaa puhujan kruunun, maljan tai sauvan aloittajalle ja aloittaja seuraavalle jne.

3. Kukin vuorollaan toimii puhujana ja kertoo haluamallaan tavalla kyseessä olevan kuukauden parhaat tapahtumat ja haastavimmat tapahtumat. (1. kierros tammikuu jne.) Puhujaa kunnioitetaan ja kuunnellaan. Voitte sopia saako puhujalle esittää asianmukaisia ja tarkentavia kysymyksiä. Muuten kuunnellessa ollaan hiljaa. Halutessaan puhuja saa pyytää apu muistamiseen muilta.

Esim. ”Muistaako joku mitä ihmettä mää tein helmikuussa?” Joku saattaa tarkastaa kuvagalleriaansa tai vaikkapa instasta tai fbstä, jos porukalla lyö ihan tyhjää. Muuten puhelimet ei tietenkään kuulu pelitilaan.

5.On hyvä, jos jokainen kuukausi pysyy suht selkeänä ja asiassa. Tästä huolehtii Pelimaisteri. Puheenvuorot voi halutessa ajastaa, esim 3-5 minuuttia per puhuja, ym. Tällöin pelaaminen voi olla mielekkäämpää ja paketti pysyy paremmin kasassa varsinkin, jos pelaajia on paljon.

Kunniakilautus:

Kunniakilautusta voi käyttää pelin missä tahansa vaiheessa. Kunniakilautukset tulee kuitenkin suunnata vuorossa olevalle puhujalle.

Kilauttaja toimii näin:
Hän kilauttaa ja nousee seisomaan. Kilauttaja lausuu hänen mieleensä tulleen kunnianosoituksen puhujalle. Kunnianosoitus voi liittyä mihin tahansa asiaan tai tapahtumaan, jossa puhuja on ollut osallisena kyseisen kuukauden tai ainakin vuoden ajan aikana.

Kaikki taputtavat ja kiittävät puhujaa. Tässä on ihana mahdollisuus puhujalle ottaa kiitokset vastaan ilolla, kiitollisena ja nöyrän ylpeänä.

Esim. Kling! Mikko nousee seisomaan: ”Tammikuussa Leena kirjoitti rohkean postauksen someen” tai ”Tammikuussa Leena auttoi naapurin pois ojasta.” Tai mikä tahansa kunnioitettava ja arvostettava teko. Kaikki lasketaan. Siis ihan kaikki pienimmätkin!

Vinkkinä, että tähän voi tehdä ennakkoon salapoliisityötä, jos tuntuu tarpeelliselle.
Pelimaisteri kirjaa kunniakilautukset ja eniten kunniakilautuksia tehnyt pelaaja saa kunniamaininnan ”Vuoden kilauttaja”.

6. Kun puhuja on puhunut, hän luovuttaa puhujan kruunun tai sauvan seuraavalle, joka puhuu puhuttavansa kierroksen kuukauteen liittyen.

7. Kun kaikki 12 kierrosta on menty, lopuksi Pelimaisteri julkistaa Vuoden Kunniakilauttajan ja ojentaa Sihteerin kanssa lahjan ja kunniakirjan.

8. Lopuksi tehdään vielä yksi kierros, jossa jokaisella on mahdollisuus sanoa ääneen, mitä toivoo tulevalta vuodelta. Mitä aikoo konkreettisesti tehdä toisin ja mikä saa jatkua ja vahvistua.

Tähän voi ottaa myös korttipakan, josta voi nostaa vuodelle voimakortin. Tai luovasti voi soveltaa ja käyttää vaikkapa mitä tahansa kirjaa, josta ottaa sattumanvaraisesti sivun ja kappaleen voimaoivallukseksi alkavalle vuodelle. Nämä kannattaa kirjoittaa ylös.

Tämän seurapelin alkuperä

Tämä seurapeli tällaisenaan on syntynyt omasta päästäni pohdiskellessani sitä, millainen olisi unelmien uuden vuoden juhla.

Toivon, että jakaisitte tämän omissa sosiaalisen median kanavissanne, jotta se leviäisi myös muiden iloksi. Kiitos siitä!

Elämyksellistä vuoden vaihteen juhlaa pelin merkeissä! Kurkkaa myös tämä video, ehkä siitä saa inspiraatiota ja motivaatiota uuteen kierrokseen, mitä ikinä toivotkaan elämässäsi toteutuvan!

Uuden vuoden teemaa liipaten Tuulia kirjoitti blogissaan todellisuuden luomisesta Tämä artikkeli antaa inspiraatiota kun pohdit millaisen haluaisit alkavasta vuodesta tulevan

PS. Jos päätätte ottaa pelin juhlienne ohjalmaan, niin olisi mukava kuulla kokemuksistanne!

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.