Se mikä ei kehity, kuolee – myös parisuhde

​Parisuhdeasiat ovat nyt enemmän mediassakin pinnalla ja hyvä niin.  Elämä pelissä -sarjassa käsitellään tärkeitä teemoja ja tuodaan esille sitä, että parisuhdevalmennukseen meneminen ongelmien ja varsinkin eron ennaltaehkäisemiseksi on todella hyvä juttu. Myös miehelläni on asiakkaita riittänyt viime aikoina, kun pariskunnat ovat tulleet kehittämään itseään myös tällä elämän osa-alueella, vaikka suurempaa kriisiä ei edes olisi ilmassa. Suuri osa suomalaisista on tehnyt myös Elämä pelissä – parisuhdetestin, jonka avulla voi testata omaa parisuhdetta. Ohjelmaa muutaman jakson katsoneena voin sanoa, että tutulta näyttää, vaikka valmentajalla, kokeneella Tony Dunderfeltillä on tietenkin oma tyylinsä ja harjoitteet kurssillansa.

Mieheni työn mukana hänen kursseillaan olleena olen huomannut, että yksi tämänlaisten valmennusten suurimmista anneista on se, että porukka huomaa, että ei ole ongelmiensa, haasteidensa, asioidensa tai tunteidensa kanssa yksin. Oikeastaan kaikilla on samat ongelmat, jotka ilmenevät vähän eri tavalla. Kun yhden parin asioita käsitellään (parin luvalla, hyvässä hengessä) tai vaikka yhden ihmisen, voi lukuisat muut samaistua asiaan. Helpotuksen huokaisu on kuultavissa; olemmekin ihan normaaleja eikä meissä olekaan mitään vikaa. Toinen suuri oivallus, jonka erityisesti miehet ovat saaneet on se, että tämä onkin oikeastaan todella hauskaa! Monesti miehet ovat tulleet kurssille tai valmennukseen puoliksi väkisin raahattuna ja ovat nopeasti yllättyneet positiivisesti. Uuden ajan valmennukset perustuvatkin siihen (tai niiden pitäisi perustua), että asiat omaksutaan “siinä sivussa” – ei kalvosulkeisten tai kuivien luentojen kautta vaan käyttäen monia eri aistikanavia, paljon tarinoita ja omia kokemuksia asiantuntemusta sekä huumoria unohtamatta. Lisäksi olennaista on se, että valmennus ei ole ongelmakeskeistä vaan keskitytään ihmisen ja suhteen vahvuuksiin ja kehitetään niitä.Parisuhdetta ei ole tarkoitettu ongelmattomaksi. Sen tarkoitus on kehittää meitä ihmisenä, eikä se aina ole helppoa tai kivaa. Uskon, että meille annetaan juuri se ihminen, jossa on sitä maagista vetovoimaa, joka saa meidät sulautumaan tiiviisti yhteen suhteen alussa. Mutta kun sulautusmista on tapahtunut tietty aika, alkaa ns. vähemmän mukavat piirteet korostua toisessa. Nämä ovat juuri niitä seikkoja, jotka saavat meidät näkemään, kuinka erilaisia olemmekaan, suhteen alussa, kun olimme hyvällä tavalla “niin samanlaisia”. Tässä eriytymisvaiheessa, jossa siis molempien erilaisuus korostuu (mm. ajattelussa, toiminnassa, haluissa) alkaa ärsyyntymisen myötä suurin osa ongelmista ilmetä ja jopa ero on mahdollinen, jos ongelmista ei päästä yli. Toisaalta parit voivat olla tietyllä tavalla myös liiian samanlaisia ja tällöin vetovoimaa ei ole tarpeeksi, kun maskuliini- ja feminiinisyyttä ei osata ruokkia. Näissä kohden, kun intohimo ei yrityksistä huolimatta pysy suhteessa olisi loistava hetki valmennukselle, joka antaa laajempaa ymmärrystä parisuhteesta ja sen vaiheista. Kun opimme ymmärtämään puolisoamme – niin hyvässä ja huonossa – alamme nähdä erilaisuuden rikkautena sen sijaan, että se olisi jatkuva riesa ja energiaa kuluttava tekijä. Toisen tuntemisen myötä annamme toisen olla sellainen kuin on. Tällöin suhteella on valtava potentiaali kehittyä ja nousta uudelle tasolle, myös intohimon puolesta.

 Se on tavallaan harmi, että tässä ajassa tarvitsemme joskus ulkopuolista ihmistä auttamaan meitä näkemään toinen tai jopa itsemme. Olemme sokeita sille, joka on kaikkein lähimpänä. Omat tunteet, automaattiset reaktiot ovat niin sisäänrakennettuina meissä, että ne tulee tiedostaa ja ymmärtää. Ja sitten alkaa harjoitettelu. Mitkään ongelmat eivät ratkea hetkessä, eikä niiden pidäkään. On elämänmittainen haaste pyrkiä kehittymään jossain, vaikka joutuisimme lähtemään nollasta tai vaikka miinuksesta liikkeelle. Tärkeintä ei olekaan se päämäärä vaan se tunne, että asiat edistyy. Sanotaankin, että lapsia ei niinkään haittaa vanhempien riitely vaan se, että nähdään, että ongelmista opitaan ja niistä päästään eteenpäin. Meilläkin riidellään, jos nyt riitely on tässä kohtaa oikea sana. Parasta on kuitenkin se, että jossain kohtaa huomaamme, että vau – olipa se tarpeellista, koska se johti tähän, ihan uudelle tasolle, josta emme aiemmin tienneet. Riidat tai erimielisyydet loppuvat nykyään myös usein lyhyeen, kun toinen osaa katkaista kaavan. Ei ole mitään järkeä riidellä tunteiden vallassa ja usein ainakin toinen osaa irtautua tunteista ja nähdä tilanteen enemmän ulkopuolelta. “Puhutaan hetken päästä”, on hyvin tietoisen ihmisen valinta sanoa riidan alkaessa. Pahinta on se, jos riitely ei johda mihinkään tai asiat junnaavat iäisyyden paikoillaan. Silloin voisi ulkopuolinen apu vähintäänkin olla paikoillaan. 

On ollut upeaa nähdä, kuinka eron partaalla olevat ihmiset löytävät itsensä ja toisensa vuosien tai vuosikymmentenkin jälkeen. Toivoa todellakin on. Tarvitsemme vain työkaluja, ymmärrystä, strategioita. Jotain sellaista, mitä vanhemmillamme ei ollut ja mitä he eivät ehkä aikoinaan tarvinneet. Me tarvitsemme, koska elämme poikkeuksellista aikaa, jossa kaikki muuttuu, eikä vähiten parisuhde.

Elämä pelissä -sarjassa todettiin myös, että Suomi on intohimon kehitysmaa verrattuna moniin Euroopan maihin. Seksiä harrastetaan meillä selvästi muita maita vähemmän. Uskon tietäväni syyn tähän intohimon velttouteen ja se syy on ihmissuhteissa ja niistä puuttuvassa kipinässä. Arjesta puuttuu se jokin, kipinä, liekki, leikkisyys ja läheisyys. Kerroin vastedes puolisolleni, että hyvän seksin jälkeen oloni on kepeä pitkään. Minua hymyillyttää ja Se on paljon mielessä ja jopa odotan pikaista uusintaa. Mutta jos uusintaa ei tule lähipäivinä, asia unohtuu – ja arki menee arkiseksi. Kotityöt ja vastuut pyörii mielessä ja kuluttaa energiaa. Voi vakavuus!

Miten Suomeen saataisiin lisää intohimoa? Tässä asiassa ainakin me, minä ja puolisoni koitamme tehdä parhaamme ja samalla kuin opetamme itseämme, voimme jakaa vähän oppimaamme myös teille. 

Lue lisää: Heikki Harjun parisuhdevalmennus ja parisuhdeviikonloput

Liity postituslistalle ja saat paluupostina “Löydä Naisen voima” VOIMApdf:n 

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Sinä et ole yksin! – Tarinani eräästä päivästä, jota en olisi halunnut, mutta joka minulle TAAS annettiin

Halusin kirjoittaa rehellisen tekstin eräästä päivästäni kuluneella viikolla. Haluan myös sanoa, että...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.