Sana – tappava ase tai mielen rakennuspalikka

Sana. Sen voi kirjoittaa, lausua ääneen, jättää sanomatta. Sen voi huutaa, kuiskata, piirtää sormella ilmaan, yhdistää toiseen sanaan, kolmanteen, rakentaa sanojen ketjusta tarinan. Sana voi olla pehmeä, terävä, lyhyt tai pitkä, sen voi unohtaa tai toistaa monta kertaa peräkkäin. Sanan voima on mittaamaton; se on aseista tappavin, mutta vähintään yhtä paljon siinä piilee kyky luoda ja rakentaa.

Sanan luomisvoima näyttäytyy eksplisiittisimmillään kertomuksissa. Toisiinsa linkittyneet sanat rakentavat uusia maailmoja, vievät meidät niihin matkalle, vaikkemme fyysisesti liikkuisi milliäkään. Satujen sanat tarjoavat meille myös mahdollisuuden matkustaa toiseen ihmiseen. Kirjoitettu henkilö tarjoaa meille kohteen, johon voimme samaistua tai peilata omia tuntemuksiamme. Eläytymis- ja empatiakyky sekä taito käyttää mielikuvitusta kasvavat tarinoita kuunnellessa tai lukiessa.

Paitsi mielikuvitusmaailmoja, sanoilla voi rakentaa myös yhteyden ihmisten välille. Oikeastaan, sanat ovat vuorovaikutuksen merkityksellisintä ydintä. Ne ovat kanava, jonka avulla teemme tunteemme, ajatuksemme, unelmamme ja pelkomme konkreettiseksi toiselle ihmiselle ja toisaalta sanallistamme niitä myös itsellemme. Sana antaa abstrakteille asioille muodon ja vartalon. Mutta muista, yhtä paljon, kuin sana voi rakentaa ihmissuhdetta, se voi myös purkaa sitä. Sana voi olla ilkeä, viiltävä, inhottava, julma ja ruma. Kuten mikä tahansa voima, sanankin energia tapahtuu kahteen suuntaan. Maistele siis sanoja, tunnustele niiden merkityksiä ja valitse sanoista ne, jotka kuljettavat hetkeä oikeaan suuntaan.

The words you speak become the house you live in. – Hafiz

Jossain tilanteessa sanan voi tietoisesti jättää lausumatta tai sitten sen nielaisee tahtomattaan; sana ei löydä tilaa tulla kuulluksi. Lausumaton sana on yhtä todellinen kuin lausuttukin ja kantaa samalla tapaa merkityksiä. Usein juuri ne sanat, jotka eivät virtaa uloshengityksen mukana äänihuulten läpi, ovat jollain tapaa erityisiä. Niihin liittyy ehkä jotain intiimiä tai salaista, tunne siitä, että sanan jakaminen ei sovi tilanteeseen. Salaisuus on raskas sana.

Monesti sanat, jotka eivät tavoita korvia, ovat sanoista vaarallisimpia. Kun sana elää mielessä vain itselle, se saattaa saada uuden muodon ja uudet mittasuhteet. Pienestä ikävästä kasvaa suuri ja hukuttava synkkyys, analyysit ja tulkinnat ylittävät mahdollisen rajat. Ja usein juuri ne sanat, joita kertoo vain itselleen, ovat tärkeimmät minuutta rakentavat ja määrittelevät yksittäiset tekijät. Kannattaakin valita huolella, haluatko liikuttaa sisälläsi kauniita sanavirtoja vai antaa rikkovien ja haavoittavien patojen itää. Olipa tilanteesi kumpi tahansa, ylilyöntien ja turhan vellomisen välttämiseksi sana on hyvä jakaa ja tehdä näkyväksi. Et välttämättä tarvitse tähän toista ihmistä, joskus kirjainten asettelu paperinpalalle riittää. Sana on saanut muodon, jota voit tarkastella ulkoapäin ja tarvittaessa verrata muihin sanoihin, asettaa omaan uomaansa sanojen janalla.

Kirjoitin aiemmin, että sana on tapa tehdä tunteesta tai ajatuksesta näkyvä. Tämä toimii kuitenkin myös toisin päin: sana voi herättää tunteen. Miltä tuntuu, kun annat mieleesi virrata sanoja tärkeistä hetkistä, paikoista, ihmisistä tai tapahtumista? Entä miltä tuntuu, kun lausut itsellesi ”minä rakastan sinua”? Pienikin sana tai sanojen ketju, joka kantaa mukanaan tärkeää muistoa, on omiaan herättämään valtavan tunteiden vyöryn, niin hyvässä, kuin pahassakin. Sanat linkittyvät aistimuksiin, aistimukset aivojen tunteita tuottaviin palasiin ja lopulta ihminen sanallistaa tunteensa. Olemme monimutkainen ja upea kokonaisuus, jonka lopputuote sanat ovat.

Minulle tärkeitä sanoja ovat äiti, lämpö, lapsi, syli, kaamos, lumi, aavistaa, hajalla, kuulas, pilke, uni, aamu, halkeama, vilja, taimi, lupaus… Osan mukana kulkee rakas ja koskettava merkitys, osa sanoista maalaa sielunmaisemani tunnelmakuvaa ja loput vain ääntyvät korvaani sopivalla tavalla. Niiden sointiväri on pehmeä, kaunis ja turvallinen.

Mitä sanoja sinä kannat sydämessäsi?

Lisää kirjoittajalta Miten elämä lausutaan?/ Pinja Uotila

Ajatuksen anatomia eli miten ojentaa mielen mutkia

Mielesi on kullanarvoisin työkalusi. Opettele hallitsemaan sitä sen sijaan, että antaisit sen...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.