Sähkömagneettinen säteily ja siltä suojautuminen

Ympäristömme altistaa ihmistä tänä päivänä erilaisille haittatekijöille ja olenkin perehtynyt viime vuosina paljon ravinnosta saataviin haittatekijöihin ja pyrkinyt minimoimaan niitä. Tänä kesänä päätin tutustua tarkemmin sähkömagneettiseen säteilyyn, koska asia on noussut esille aina välillä monessa kohtaa. Parhaillaan etsimme uutta kotia ja aiomme huomioida kodin valinnassa myös säteilymäärät ja säteilyltä suojautumisen. Lähteenä hankkimalleni tiedolle ja tälle tekstille käytän juuri ilmestynyttä, laajasti aihepiirin tutkimuksia sisältävää Erja Tammisen tietokirjaa ”Sähköä ilmassa” (2015, kolmas painos) ja olen ollut Erjan kanssa myös henkilökohtaisessa yhteydessä aihepiiristä. Lisäksi olen tehnyt mittauksia eri paikoissa sähkömagneettista säteilyä mittaavalla laitteella.

Tiesitkö, että Suomessa käytetään eniten mobiilidataa maailmassa? Uudet 4G-laitteet säteilevät enemmän kuin entiset 2G ja 3G:t ja vielä tiheämpi 5G-verkko on jo tulossa. Kännykän suurkuluttajilla (keskimäärin 30 tuntia kuukaudessa puhuvat) on todettu syljessä oksidatiivisen stressin markkereita, mikä kertoo molekyylitason epätasapainosta antioksidanttien ja vapaaradikaalien määrissä. Toiset tutkimukset osoittavat, että matkapuhelinsäteily heikentää aivojen glukoosiaineenvaihduntaa ja vaikuttaa myös uneen negatiivisesti. Maailman terveysjärjestö WHO:n syöväntutkimuslaitos IARC on luokitellut radiotaajuudet mahdollisesti karsinogeenisiksi ihmiselle ja Yhdysvalloissa onkin meneillään monia kännykkäoikeudenkäyntejä.

Erityisen huolestuttavaa on lisääntyvä lasten matkapuhelinten ja muiden langattomien laitteiden käyttö. Monet ovat varmasti havainneet, että lapset ovat huomattavasti levottomampia katseltuaan ja pelattuaan ipadeilla tai käytettyään pitkään nettiä. Altistuminen voi alkaa jo kohdussa. Egyptiläinen tutkimus on todennut, että äidin 10 minuutin matkapuhelimen käyttö vaikuttaa sikiön ja vastasyntyneen sydämen rytmiin. Sikiö myös säikähtää äidin lanteilla olevan matkapuhelimen piippausta. Matkapuhelimen säteily vaikuttaa lapsiin enemmän, koska heidän aivojensa luuydin on nestepitoisempi ja imee säteilyä paljon tehokkaammin kuin aikuisen. Nykylapsilla on lukuisia oireita levottomuudesta unettomuuteen ja matkapuhelimet ja niiden vaikutus kehoon ja mieleen on yksi merkittävä tekijä.

Sanon merkittävä, vaikka asiaa ei tietenkään ole vielä tiedepiireissä myönnetty. Lisääntyvä teknologia on kehittyvän talouden kannalta tärkeää ja sen välittömänä vaikutuksena lisääntyvä sähkömagneettinen säteily ja sen haittavaikutukset eivät ole ihmisessä yleensä samantien nähtäviä. Mutta entä, kun kuormitus kasvaa tarpeeksi suureksi ja sille altistuu tarpeeksi kauan? Voimmeko odottaa, että tarpeeksi iso joukko saa säteilystä haittavaikutuksia ja siitä aletaan puhua enemmän? Vai olisiko aika jo kiinnittää asiaan huomiota, ainakin yksilötasolla?

”Ihminen on kuitenkin biologisesti sama olento kuin sata vuotta sitten, ennen tekniikan kehittymistä. Evolutiivisesti ihmisen, eläinten ja kasvien on tässä ajassa ollut mahdoton sopeutua ihmisen luomiin sähkömagneettisiin kenttiin. On arveltu, että äkillisellä sähköisen ympäristön muutoksella saattaa olla yhteyttä jopa joidenkin lajien katoamiseen maapallolta. Ihminen on rakentanut itselleen sähkömagneettisen viidakon, joka on kaukana paratiisista, josta elämä sai alkunsa.” – Sähköä ilmassa, Erja Tamminen

Monet herkemmät ihmiset ovat jo saaneet sähkösäteilystä oireita ja joutuneet tekemään ratkaisevia toimenpiteitä elinolojensa muuttamiseksi. Itse myös herkkänä ihmisenä olen huomannut, että pidempään tietokoneella olo kuormittaa kehoa ja mieltä, samoin puhelimella puhuminen sen ollessa korvalla jolloin tunnen lämpöä ja epämukavuutta. Tämän vuoksi pyrin välttämään turhia puheluita ja käytän yleensä hands freeta tai kaiutinta. Tietokoneella käytän yleensä maadoitusmattoa. En voisi työskennellä kodinkonekaupassa tai kauppakeskuksissa, joissa säteilyä on todella paljon ja sen myös tuntee (ja sen olen myös mitannut). Olen myös pitkään laittanut kännykän lentokonetilalle vähintään yön ajaksi. Miesten siittiöidentuotannon vähenemiseen yksi vaikuttava tekijä on puhelimen pitäminen housun taskussa, tästä on olemassa jo paljon kirjoituksia.

Tässä on ainakin itselleni tarpeeksi todisteita siitä, että säteilyasia tulisi ottaa vakavasti. Se tulisi mielestäni vähintäänkin ottaa huomioon, jos perheessä on pieniä lapsia, jotka saattavat reagoida herkemmin erilaisiin haittatekijöihin. Onneksi voimme vaikuttaa asioihin ainakin jonkin verran. Etsimme siis parhaillaan uutta kotia ja voimme vaikuttaa sen säteilykuormitukseen valtsemalla sen sijainnin tarkemmin. Kerros- ja rivitaloissa tuppaa väkisinkin näinä aikoina olemaan langattomia verkkoja, ellei pääse asiasta yhteisymmärrykseen naapureiden kanssa. Piilotettuja matkapuhelinantenneja ei aina edes huomaa. Tämän lisäksi voi tutkia, onko välittömässä kodin läheisyydessä liikaa säteilykuormaa voimalinjojen ja kännykkämastojen muodossa. Eräässä tutkimuksessa selvitettiin, että lähempänä kuin 300 metriä matkapuhelintukiasemaa asuvilla esiintyy enemmän päänsärkyä, pahoinvointia, huimausta, ärtyneisyyttä, hermostuneisuutta ja seksuaalisuuden heikkenemistä kuin kauempana tukiasemista asuvilla. Myös eläinkokeet osoittavat sen, että vastaavalle säteilylle altistetut eläimet kärsivät erilaisista oireista ja lisääntymishäiriöistä.

Mistä todellisen säteilymäärän voi sitten tietää juuri omassa asunnossaan?Kuulin, että sähkömagneettisen säteilyn määriä voi mitata eräillä laitteilla osallistuessani keväällä erityisherkkyyskurssille ja päätinkin hankkia Cornet MD18:sta itselleni alkukesästä. Olen mittaillut Pirkanmaalla ja kesäpaikoissa matkustaessamme useita eri kohteita ja saanut ainakin itselleni kattavaa dataa aihepiiristä. Säteilymäärät vaihtelevat suuresti paikasta riippuen ja onneksi tilapäiskodissamme vanhemmillamme arvot ovat suosituslukemissa, vaikka asummekin vain muutaman kilometrin päässä Tampereen keskustassa. Olen huomannut, että säteilymäärät ovat erittäin korkeita matkapuhelinmastojen läheisyydessä. Näitä mastoja näyttää olevan enemmän, mitä lähempänä keskusta-aluetta ollaan. Toki voi asua myös kauempana keskustasta ja asua lähellä tukiasemaa. Valitettavasti yksi masto, joka todella säteili paljon oli sijoitettu suoraan vanhainkodin ja päiväkodin pihalle. Yksi masto on harmillisesti myös lähellä poikamme päiväkotia, joka muuten on hyvin terveystietoinen paikka. Tiedot tukiasemien sijainneista eivät ole julkisia, joten mastoja saa etsiä omilla silmillä. Myös kauppakeskuksissa säteilylukemat ovat olleet selvästi koholla.

Kuvassa matkapuhelinmasto

Kuvassa Cornet MD18 – mittari

Ensisijainen kaupunginosa, jonne ajattelimme muuttaa on sen verran lähellä keskustaa, että siellä mitatut lukemat ovat meidän mittareilla liian korkeat, vaikka toki katvealueita saattaa olla siellä täällä. Säteilymäärä on ehdottomasti yksi kotimme valintaan vaikuttava tekijä ja mikäli lukemat näyttävät pienempääkin riskiä, aiomme tehdä toimenpiteitä säteilyn vähentämiseksi mm. hankkimalla sänkyyn säteilyltä suojaavia materiaaleja (lisää aiheesta lopussa).

Olennaista altistumiselle onkin sen jatkuva vaikutus. Lyhytaikaisena ja hetkellisenä se ei varmaan niin paljoa haittaa, mutta kun sille altistuu päivittäin ja useita tunteja niin asia voi olla eri. Herkemmät reagoivat nopeammin ja enemmän ja heidän olisi huomioitava suojautuminen tehokkaammin. Toki yhtä tärkeää, kuin pyrkiä minimoimaan haittoja on se, että vahvistamme kehoamme erilaisin tavoin. Pelko edellä ei voi elää, vaan pitää luottaa, että kun teemme itse parhaamme, pystymme minimoimaan monia ympäristöhaittoja paremmin. Solumme suojaaminen mm. ravinnon avulla mahdollistaa sen, että kehomme on vahva. Antioksidantit, rasvahapot, tärkeät vitamiinit ja mineraalit kuitenkin ovat vajeella suurella osalla ihmisiä puhumattakaan henkisestä kapasiteetista.Tähän kokosin muutamia toimenpiteitä, jolla säteilyaltistusta voi vähentää arjessa:

– Älä puhu puhelimella sen ollessa korvalla (ainakaan pidempään ja säännöllisesti)
– Laita puhelin lentokonetilalle öisin ja kun et sitä tarvitse
– Sammuta kodin langattomat verkot, kun niitä ei käytetä – suosi ylipäätään kiinteitä yhteyksiä
– Ota asia esille myös työpaikoilla, päiväkodissa ja lapsesi koulussa. Voisiko siellä tiukentaa langattomien verkkojen säteilykuormaa (esim. Ranskassa, Sveitsissä ja Saksassa on asetettu selkeitä rajoituksia Wlan – teknologialle)
– Vältä turhaa tietokoneella oloa ja rajoita lasten tekniikan käyttöä (itse olet myös suuri esimerkki lapsillesi)
– Jos mahdollista, vältä asumista tukiasemien lähellä (3G, 4G ja tulevat 5G-mastot ja voimalinjat)
– Voisiko taloyhtiön langattomien verkkojen käyttöön vaikuttaa?
– Jos asia kiinnostaa, voit hankkia mittarin, jolla mitata kotisi säteilypitoisuuksia. 
– Tutustu myös säteilyltä suojaaviin tuotteisiin mm. tästä

Tarkempia aiheeseen liittyviä tutkimuksia, suosituksia ja tapausesimerkkejä löydät siis Erja Tammisen ”Sähköä ilmassa” -tietokirjasta, jota saa kirjakaupoista kautta maan. Erja lähetti vielä henkilökohtaiset terveiset kustantajana tekstini lukijoille:

“Kirjalla on tärkeä sanoma erityisesti kaikille lasten parissa työskenteleville, opetus- ja kasvatustehtävissä toimiville ja tietenkin lasten vanhemmille päättäjiäkään unohtamatta. Tarvitsemme syvällistä muutosta yhteiskunnan kaikilla tasoilla ja rakenteissa.” – Erja

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Sinä et ole yksin! – Tarinani eräästä päivästä, jota en olisi halunnut, mutta joka minulle TAAS annettiin

Halusin kirjoittaa rehellisen tekstin eräästä päivästäni kuluneella viikolla. Haluan myös sanoa, että...
Lue lisää

Ei kommentteja

 • Myös amerikkalaisen epidemiologin Devra Davisin suomennettu kirja “Pätkii!” on suositeltavaa luettavaa asiaa pohtiville. Kotimaiselta puolelta löytyy myös Langaton teknologia ja terveys juurikin lapsiin liittyen. Itse näppäilen älypuhelimen nettiyhteyden päälle vain silloin kun selaan nettiä. Aina ei tarvitse olla pikaviestiohjelmien tavoitettavissa…

 • Hyvä Heidi
  Voisitko kertoa minulle miten tuo mikroaaltojen “sähkösateily” eroaa luonnossa esiintyvälle sahkömagneettisen”säteilyn spektristä?
  Tämä “tietokirjailija” Erja Tammisen kirja on niin moneen kertaan debunkattu asiantutijoiden puolesta huuhaaksi. Taitaa ainoa agenda kyseisen henkilön taholta olla “säteilysuojien” myynti asioista tietämättömille.
  Tämä pelätty mikroaaltosäteily on erittäin pieni (merkityksetön, ei ionisoiva) osa ihmisen päivittäin saamasta sähkömagneettisesta kuormituksesta. Suomessa olisin enemmän huolissani Radon altistuksesta (RADIOAKTIIVISTA ionisoivaa säteilyä).
  80-luvulla muistan, kun niinkin asiapitoisessa lehdessä kuin HYMY oli vastaavaa “tietoa” maasäteilystä. Nykyjään 2015 tämä maasäteily = mikroaaltosäteily = homepopatia = yksisarvishoito.
  Joskus ihan lukiotason fysiikankirjan lukeminen ja sen ymmärtäminen voi auttaa näihin huuhaan aiheuttamiin pelkoihin.
  Minua paremmin asiasta on kirjoittanut blogissaan Lilja Tamminen
  http://liljat.fi/tag/sahkoallergia/ (paras blogi 2015)
  ja Helsingin Sanomien mielipide osiossa http://www.hs.fi/mielipide/a1439603683672
  Tapio Ala-Nissilä
  fysiikan professori, Aalto-yliopisto
  Vesa Linja-aho
  tietokirjailija, Espoo
  Ystävällisin terveisin,
  Karri Lindholm
  Ins. Electr. & Autom.

  • Tietokirjassamme on hyvin dokumentoitu (=lähdeviitteet) kaikki esitetyt asiat. On olemassa satoja tutkimuksia, jotka osoittavat, että ionisoimattomalla sähkömagneettisella säteilyllä on biologisia vaikutuksia, mutta ne kiistetään muun muassa siksi, jotta turvanormeja ei tarvitsisi tiukentaa. Nykyisestä lainsäädännöstä on etua elektroniikkateollisuudelle, jonka intressejä Aalto-yliopistokin ajaa. Onhan kyseinen teollisuus merkittävä yliopiston rahoittaja.

   • Ja Erja Tamminen onkin täydellisen puolueeton kommentoija huuhaata ja toimimattomia kalliita tavaroita täynnä olevine nettikauppoineen.

   • Hei Erja
    “Nykyisestä lainsäädännöstä on etua elektroniikkateollisuudelle, jonka intressejä Aalto-yliopistokin ajaa. Onhan kyseinen teollisuus merkittävä yliopiston rahoittaja.”
    Meinaatko oikeasti, että Helsingin yliopisto laittaa maineensa peliin ja peittelee jotain epämääräistä WLAN / mikroaaltotekniikan haittoja jukisuudelta???
    Enemmän minä olen samaa mieltä kuin alla oleva Timo Pietilä taloudellisista kytköksistä.
    Ystävällisesti
    Karri Lindholm

  • Kiitos kommentistasi ja muistakin! Yleisesti on varmaan hyvä, että aihe herättää keskustelua. Tuota Lilja Tammisen juttua en löytänyt tuosta linkistä ainakaan suoraan. Ja tuo toinen linkki ja toinen juttu on lyhyt mielipide ja irrallinen, josta en ainakaan itse voi sanoa juuta tai jaata.
   Oma missioni on tosiaan tuoda aihetta tietoisuuteen (ei sen enempää, kuin tämän kirjoituksen myötä toistaiseksi) ja asia on tiedostetusti ihmisiä hyvin kahtia jakava. Jokainen tulkitsee asiaa omista lähtökohdistaan enemmän tieteellisesti tai “epätieteellisesti” ja tekee toimenpiteet omassa elämässään sen mukaan.
   Tosiasia on se, että monissa maissa on tehty jo toimenpiteitä (koulussa) langattomien verkkojen käytön rajoittamiseksi. Suomessa mennään monessa asiassa tekniikka edellä ja terveysvaikutukset huomioidaan sitten joskus viiveellä. Jokainen voi edelleenkin olla tästäkin montaa mieltä.
   Sähkömagneettisen säteilyn huomiointi ei poissulje radonia (joka on myös tärkeä tekijä asumisessa, teetin mm. mittaukset ed. kodissani) tai muiden haittojen poissulkemista. Tärkeää olisi vaikuttaa ympäristöhaittojen minimoimiseen kokonaisvaltaisesti kuitenkaan mielestäni niin ettei asiasta tulee neuroottista.
   Itse olen herkistynyt viime vuosina oman kehoni viesteille ja pystyn tuntemaan intuitiivisesti aika nopeasti paikat, joissa on hyvä olla ja yleensäkin sen, mitä mieltä on jostain asiasta. Se on harmi, että järkeä ja intuitiota pidetään enemmänkin toistensa vastakohtina kuin toisiaan täydentävänä tärkeänä combona. Mutta kehitystä tapahtuu koko ajan, niin ihmisen mielessä, kuin fyysisissä rakenteissa onneksi!
   – Heidi

   • Hei Heidi
    Liljan “Yksi tutkija käenpesästä – Kodin sähkölaitteiden säteilyvaara on huuhaata” kirjoitus löytyy http://liljat.fi/tag/sahkoallergia/
    Paras blogi oli minun lisäämäni, koska Lilja sai ansaitusti palkinnon parhaasta blogista tässä taannoin.
    Ystävällisin terveisin,
    Karri Lindholm

   • Hei Heidi
    Joko luit Liljan blogikirjoituksen? Odotan mielenkiinnolla ajatuksiasi kirjoituksesta.
    T.Karri

  • Karri, tuo Liljan kirjoitus ei ilmeisesti ole enää luettavissa, kun ei aukea ainakaan minulla.

  • Karri, luin juu tuon kirjoituksen. Se on tosiaan yhden ihmisen näkemys ja mielipide asiaan, aivan kuten omakin kirjoitukseni. Tässä törmäävät taas enemmän tieteellinen (liljan) ja kokemuksellinen (oma) maailmankuva, niinkuin lukuisissa muissa asioissa. Eikä varmaan yhtä totuutta ole olemassa.
   Siitä olen yhtä mieltä, että oireet, joita herkistyneet ihmiset sanovat saavansa sähköstä, voivat selittyä monella muullakin asialla. Jos ihmisellä on heikko vastustuskyky, niin varmasti monet ulkopuoliset tekijät, niin fyysiset kuin psyykkiset vaikuttavat, vaikka sitten nosebo-tyyppisesti. Ehkä oma pointtini on ymmärtää sitä kokonaisaltistusta, minkä ympäristöstä saamme ja pyrkiä vahvistamaan omaa kehoa, jotta se kestäisi sitä. Ei niinkään se, että jokainen haittatekijä pitäisi karsia, uskon, että se on mahdotonta näinä päivinä. Kuitenkaan se kys. jutussa kritisoitu varovaisuuskaan ei mielestäni ole kyllä mitenkään turhaa, jos puhutaan nyt vaikka siitä, että lapsi viettää aikaa monta tuntia päivässä tabletillaan tai on koulussa on tuhansia sähkölaitteita päällä yhtä aikaa.
   Tämä ei nyt suoraan liity asiaan, mutta kartoitamme parhaillaan hometestien teettämistä mahdollisessa uudessa kodissamme. Mieheni sai kellarissa käydessään heti yskäkohtauksen, samoin toisen talon kellarissa. Itse en saa taas näistä mitään oireita. Muuten elämme hyvin samalla lailla ja keskivertoa terveellisemmin. Kysyessämme testien teettämistä kunto- ja homemittauksia tekevältä firmalta, sieltä sanottiin heti,että hometta on takuulla tuossa kys. talossa, mutta se häiritsee asumista vain, jos sille on herkistynyt.
   Eli siis uskon, että osa meistä on luonnostaan herkempiä tietyille partikkeleille, vaikka näitä ihmisiä toisistaan erottavia tekijöitä ei ole vielä ihmisestä tarkemmin löydetty ja tutkittu. Sähkö on yksi mahdollinen altistaja (oma näkemys), toinen on homeet, sitten tietyt ruoka-aineet, kemikaalit jne.

 • Kiitos Heidi. Sinulla on kunnianhimoista asennetta ja rohkeaa naisellista luonnetta.
  Olen suorittanut empiirisiä tutkimuksia ja havaintoja uusien teknisten langattomien laitteiden ja verkkojen aiheuttamista ongelmista. Nämä empiiriset todennukset ovat päteviä.
  Mikroaalto- ja kännykkäsäteily voi tyhmentää ihmistä, aiheuttaa heikotustiloja, laukaista kehon toimintaan häiriöitä sekä sairastuttaa eri tavoin. On hyvä tietää, että tietty haittamikrobi ottaa voimaa ko. säteilystä ja voi vaikuttaa todella haittaa levittävältä. Laajemman lääketieteen ja epigenetiikan tuntemus on hyväksi. Siellä tiedetään jo nämä tekijät.
  Ihmiskehomme on erityinen instrumentti. On oikein antaa kunkin puolustaa sitä ulkoisilta häiriöiltä ja vaurioilta. Yhteiskunnan suojaaminen on ekoteko.
  Parhain terveisin Mauri jo Hirvonen, keksijäinnovaattori, tuotekehittäjä, Pohjois-Karjalasta.

 • Ai että keksijäinnovaatori tietää ihmiselle haitallisia mikrobeja, jotka ottavat vauhtia kännykkäsäteilystä? Saisikohan muutaman viitteen peer-review julkaisuun jossa asiaa käsitellään? t: erikoislääkäri

  • Tampereen yliopistolla on tehty tutkimusta. Kannattaa kasvaa ja kasvattaa tietoa ja kokemuksen kautta ymmärrystä. Ylimielisyys vakavien asioiden käsittelyssä on ikävä piirre luolammiesajoiltako?

 • Mitenkäs nämä säteilystä “tietäjät” selittävän ne kymmenet kokeet, mitä ollaan tehty näillä ihmisillä, jotka muka tuntevat säteilyn ja saavat siitä päänsärkyä yms. Näissä kokeissa henkilö laitetaan huoneeseen, johon ei mikään muu säteily pääse ja koehenkilöä pyydetään kertomaan milloin sinne johdetaan WiFi-signaalia ja milloin ei. Kappas kummaa, KAIKISSA tutkimuksissa päästiin samaan lopputulokseen: kukaan koehenkilöistä ei pystynyt kertomaan milloin tätä säteilyä sinne johdettiin ja milloin ei. Tämä jo viimeistään kertoo, että kyse on täysin huuhaasta ja pienestä luulotaudista. Oireet voivat olla oikeita, mutta niiden lähde on väärä!

  • hei,
   Kirjassanihan on hyvin dokumentoitu, miksi jotku tutkimukset eivät onnistu osoittamaan vaikutuksia, ja toiset taas kyllä. Vika saattaa olla itse tutkimuksen toteutustavassa, ei oireilevissa koehenkilöissä, Wifistäkin löytyy paljon tietoa. Joissakin maissa herkimpiä lapsia on jouduttu ottamaan kotiopetukseen, koska he reagoivat päänsäryllä, yms. muilla oireilla ympäristöön. On syytä myös muistaa, että mikroaaltojahan käytetään ueissa hoitomuodoissa ja ne vaikuttavat hyvin alhaisilla tehotiheyksillä. On loogista, että ne voivat aiheuttaa myös joillekin oireita.

  • Tiesittekö, että ilkkuminen on häiriötila tällaisissa asiayhteyksissä.
   Kannattanee kunkin rauhallisesti kasvattaa myös epigenetiikan tietämystä, empiirisen tutkimuksen ja luovuuden taiitoja. Vain tieteen paradigmoihin viittaaminen on osin menneisyydessä elämistä.
   Viitteellisiä mainintoja: Mikäli valvotussa tilanteessa kännykän käytöstä aiheutuu korvanlehteen rakkuloita ja kipua, niin on riittävä näyttö tapahtunut vaaraa aiheuttavasta tilanteesta. WiFi-verkon vaikutuksesta kiputilojen syntyminen sit erikseen on todettu useissa tilanteissa ja myös tiedepuiston lukusalissa.
   Toivotan hyvää kullekin.

 • Huomioitavaksi: käytännön tilanteissa ko. säteily on vaihtelevaa ja tällöin voi esiintyä huomattavia säteilyenergian voimakkuuden vaihteluja, pitkäkestoisesti tai pulsseittain.
  Mikäli laboratoriotutkimusksia halutaan luotettaviksi, olisi syytä huomioida käytäntö ja lukuisa määrä muuttujia sekä eri alojen tietämystä. Paras laboratorio on ympäristömme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.