RYT200 Villa Mandalassa

 

Lupasin kertoa hieman tarkemmin RYT200-joogaopettajakoulutuksestani (RYT200=kansainvälinen joogaopettajan lisenssi) Villa Mandalassa Loviisassa, joten here we go! Mia Jokiniva ja Mikko Harma avasivat tämän ihanan stressinhallintaan keskittyvän hyvinvointi-ja retriittikeskeskuksen 2012. Taisin olla ensimmäisten joukossa suorittamassa Mian kehittämää Into Yoga-konseptin koulutusta samana vuonna. Tämä lisenssituote oli turvallinen tapa aloittaa joogan ohjaaminen, mutta jonkin ajan kuluttua aloin kaivata syvempää ja laajempaa osaamista. Kun silloinen työnantajani lupautui osallistumaan RYT200-koulutuksen kustannuksiin oli asia selvä ja Villa Mandala valikoitui automaattisesti paikaksi.

Koulutukseen pääsemiseksi tuli kirjoittaa vapaamuotoinen hakemus ja hakijalla tuli olla 4-5 vuoden kokemus asanan harjoittamisesta mikäli tähtäsi ammattimaiseen asanan opetukseen. Meidän kurssillamme oli hyvin erilaisista taustoista tulleita ihmisiä; oli ryhmäliikuntaohjaajia, liikunnan opettajia, fysioterapeutteja mutta myös lähinnä meditaatiota harjoittaneita. Osa tuli mukaan sillä ajatuksella, että eivät välttämättä halua opettaa itse vaan laajentaa omaa joogatietouttaan. Ja sitä tietoa tulikin aivan valtavasti! Pääopettaja Mia Jokiniva sanoikin, että kokonaisuudessaan opinnot olivat lähempänä 300 kuin 200 tuntia kotona tehtyjen tehtävien vuoksi.

 

Nykyisin koulutuksia toteutetaan osittain myös Helsingissä sijaitsevassa Urban Mandalassa, mutta me olimme kaikki lähimoduulit Loviisassa. Lähimoduulit kestivät torstaista sunnuntaihin ja olivat tiivistä tekemistä aamusta iltaan. Aloitimme yleensä klo 6.30 harjoituksella, jonka jälkeen aamupala oli n. klo 9. Sen jälkeen pari tuntia teoriaa, kevyen lounaan jälkeen pieni tauko, jonka jälkeen taas teoriaa tai esim. tarkempaa asanoitten tarkastelua. Illalla ehkä vielä kevyempi harjoitus ja illallinen. Lähimoduulien välissä saimme aina kotitehtäviä (esseitä, ryhmätehtäviä, lukemista….) ja jokaisen tuli tehdä 4-5 harjoitusta/vk (asanaa tai meditaatiota), mielellään ohjatusti.

 

Koska minulla oli koulutuksen aikana niin paljon omia ohjaustunteja ja muitten tunneille oli aikataulullisesti haastavaa tein paljon harjoituksia myös netin avustuksella. Koulutuksen jälkeen en voi kuin ihailla ihmisiä, jotka käyvät kuukauden intensiivikoulutuksen jossain ulkomailla. Itselleni jopa tämä muoto, jossa koulutus kokonaisuudessaan kesti vajaan vuoden oli haastava. Informaatiomäärä oli huikea, enkä olisi mitenkään pystynyt sisäistämään sitä muutamassa viikossa!

 

Mia toimi siis pääopettajana, lisäksi anatomiaa opetti nykyisin Australiassa vaikuttava anatomian kävelevä ensyklopedia Jenni Morrison-Jack  ja iyengar-joogaa Cole Dano. Kaikki opettajat olivat uskomattomia, jatkuvasti omaa osaamistaan päivittäviä alansa huippuja. Mian tunnit olivat haastavia, niinkuin pitääkin. Välillä tuntui ettei kehossa ollut enää yhtään kivutonta lihasta, mutta aika lensi kuin siivillä. Erityisesti tässä koulutuksessa arvostin sitä, että oppilaita kehotettiin kyseenalaistamaan ja selvittämään asioita itse. Ei opetettu jotain yhtä ainoaa totuutta tai yhtä ainoaa tapaa harjoittaa asanaa. Painotettiin vahvasti sitä, että jokaisen keho on erilainen ja siksi asanaharjoituskin tulee tehdä jokaisen oman kehon ehdoilla.

 

Samaten filosofian puolella käytiin välillä vahvojakin arvokeskusteluja kuitenkin sillä ajatuksella, että jokaisen mielipide on yhtä arvokas. Mia oli vaativa mutta samalla huumorintajuinen ja inhimillinen opettaja, joka oli meidän kanssamme eikä “guruillut” jossain omassa norsunluutornissaan.Koulutus koostui seuraavista osioista; tekniikkaharjoittelu, opetusmetodit,didaktiikka ja työ opettajana, anatomia ja fysiologia, joogafilosofia, elämäntyyli ja opettajan etiikka sekä opetusharjoittelu. Asanaharjoittelun lisäksi teimme meditaatioharjoituksia ja mantrasimme esim. joogasutria. Olin koulutukseen enemmän kuin tyytyväinen, sillä se laajensi valtavasti käsitystäni siitä mitä jooga on, mitä kaikkea siihen kuuluu, mistä se tulee ja miten sitä voi turvallisesti harjoittaa. Henkisellä puolella koin useita ahaa-elämyksiä  koskien henkilökohtaistakin elämääni ja ennen kaikkea avauduin sille, että olemme kaikki yhtä ja toisaalta kaikki löytyy jo sisältäsi. Suhtautuminen omaan itseeni muuttui armollisemmaksi.

Paikkana Villa Mandala on uskomattoman kaunis.  Siellä järjestetään koulutuksien lisäksi paljon retriittejä, firmojen työhyvinvointipäiviä yms. Jos olet kiinnostunut vaikka viikonlopusta laadukkaan ohjelman, majoituksen ja ruoan parissa, suosittelen lämpimästi tutustumaan tarjontaan heidän nettisivujensa tai Facebookin kautta. Pakko tässä yhteydessä myös mainostaa  syyskuussa Helsingissä järjestettävää Karmakiller festivaalia, joka on Suomen oloissa ainutlaatuinen festivaali yhdistäen joogaa, taistelulajeja, mantraa, katutansseja, parkouria, breikkausta ja akrobatiaa. Mian lisäksi huippuohjaajia ympäri maailmaa eli kannattaa ehdottomasti mennä tutustumaan!Villa Mandalassa olen nukkunut varmaan elämäni parhaat yöunet, sillä siellä ei ole televisioita tai radioita pauhaamassa, vaan pitkän päivän jälkeen sai rauhoittua hetken vaikka kirjan parissa ja sen jälkeen nukahtaa ihanaan hiljaisuuteen

 

Ainoa negatiivinen asia oli ruoka-siis minulle.Ruoka oli todella hyvää,huippukasvisruokakokkien tekemää (usein) raakaruokaa, puhdasta lähiruokaa ja monipuolista. Mutta mutta…..tämä IBS maha ja monet allergiat tekivät syömisestä hieman haastavaa. Kun en oikein mitään kasviksia tai hedelmiä voi syödä varsinkaan raakana saamatta hankalia vatsa tai muita oireita. Onneksi kivat kokit usein käsittelivät annokset minulle niin homma meni huomattavasti paremmin. Mutta terveelle kasvissyöjälle Villa Mandala on paratiisi.

 

 Niinpä minäkin sitten 2014 valmistuin opetusnäytteen ja kirjallisen kokeen jälkeen joogaopettajaksi  :)Aurinkoa loppuviikkoosi!

Lisää kirjoittajalta Jokaisen naisen joogaa/Saila Rajala

Uudet tuulet puhaltaa

  Aloitin ryhmäliikunnan ohjaamisen 25 vuotta sitten. Jostain syystä päässäni on kaikki...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.