Ruoka ja tunteet

 

Olen jo vuosia työstänyt syömiseen ja ruokaan liittyviä haasteita. Välillä olen ajatellut päässeeni niistä jo eroon, huomatakseni seuraavassa hetkessä, että edelleen itselläni on työstämistä asian suhteen. Olen viime aikoina kuunnellut muutosvalmentaja Tony Robbinsin opetuksia paljon ja hän sanookin, että 90% ihmiset ajattelevan ruokavalion olevan se ongelma, vaikka pinnan alla kyse on jostakin muusta.

​Kehonkuvani on vuosien saatossa vaihdellut paljon, samoin kuin ruokavalioni. Olen kokeillut kaikenlaisia dieettejä aina Vhhstä syömättömyyteen, fitness dieettien kautta superfood-superravinteikkaaseen-luomuruokaan, vain huomatakseni, ettei se vastaus löydy erilaisista ruokavalioista. Joudun oikeasti menemään itsessäni pintaan syvemmälle.  Ulkopuolelta ei ole ollut luvassa helppoja vastauksia!“Olen laittanut ruokaan käsittämättömän paljon tunneuskomuksia aina lapsuudesta saakka ja niiden ehdollistumien purkaminen ei tapahdu yhdessä yössä.”

Picture

Kehonkuvasta, syömisestä ja noihin liittyvistä ahdistuksesta on tullut purettua ystäville sydäntä vuosien varrella paljon.​Edelleen haen siis balanssia. Tällä hetkellä on menossa ”mindfulness” syömiskokeilu, jossa tarkkailen sitä miksi syön ja miten syön. Tunnesyömisen tarkkailu on mielenkiintoista mutta muutosta senkään avulla  ei pysty tekemään, ellei valitse toisin silloin kun on valinnan paikka edessä. Ensiksi täytyy tulla tietoiseksi siitä mitä tekee, että sitä voisi muuttaa. Tämä viisaus pätee erittäin hyvin myös syömiseen. Jotakin tästäkin kokeilusta olen kokenut oppivani,  vaikkakin tunnen että minun täytyy kaivautua vieläkin syvemmälle, päästäkseni siihen oppii käsiksi, jonka minun kuuluukin saada.
Syömiskäyttäytymiseni muuttuu edelleen tuntemusten mukaan ja mieleni huijaa minut tekemään huonoja valintoja, joista tiedän olevani keholleni ainoastaan harmia. Tiedostan tilanteen mutta en enää ruoski aiheen tiimoilta itseäni.

Muistutan itselleni säännöllisesti, siitä kuinka hurjasti olen kehittynyt asian suhteen ja saanut laajennettua tietoisuuttani vuosien varrella. On niin helppo kiinnittää huomio siihen, mikä on huonosti ja minkä asioiden tulisi olla paremmin, kuin vain olla kiitollinen siitä minkälaisen matkan on jo saanut kulkea. Kiitollisuutta tunnen päivittäin edelleen ja niin asian täytyykin olla.

MUTTA sitten mieli lähtee taas laukkaamaan!

Miten voin tehdä ravintovalmennuksia jos ruoka asiat ovat vieläkin kaikkien näiden vuosien jälkeen niin haastavaa? Minun pitäisi omata sixpack, että saisin puhua terveellisen ruoan puolesta! Haluan fitness kroppani takaisin, vaikka en silloin kauhean onnellinen ja tyytyväinen ollutkaan. Mutta sellaisen kehon avulla, jonka yhteiskunta hyväksyy kauniiksi, on helpompi esittää että kaikki on loistavasti.  Mitä minun tulisi tehdä ja kokeilla? Enkö osaa vieläkään näiden vuosikymmenten jälkee syödä järkevästi? Kaikki tämä opiskelu ja lukeminen asian tiimoilta ei edelleenkään tuota sitä tulosta mitä haluan.
—> Olen tyhmä ja saamaton koska en saa kontrolloitua tätä syömisasiaa.

Onneksi tunnen jo mielen liikkeet sekä osaan tunnistaa kehon tunnetiloja, jotka vaikuttavat automaattisesti ajatusmaailmaani.

Muistutan myös itsellenisitä mitä olen viime vuosina oikeasti halunnut?
Olen toivonut, että ruoka ja treeni ei hallitsisi enää eläämäni.
Saan tuntea rakkautta ja täyttymystä arjessa.
Että minun ei tarvitse suorittaa ja tehdä asioita, että olisin hyväksytty.
Kelpaisin juuri tälläisenä kuin olen, etenkin itselleni.
Olen halunnut oppia armollisuutta ja myötätuntoa.
Olen halunnut päästä käsiksi tunnelukkoihini ja rajoittaviin uskomuksiini.
Olen halunnut kehittyä henkisesti ja laajentaa tajuntaani.
Olen halunnut hyvän ja mukavan parisuhteen ja taloudellisen turvallisuutta.
Olen halunnut löytää siistejä tyyppejä elämääni, joiden kanssa toteuttaa omaa elämäntehtävää.

Ja kaikki tämähän on toteutunut. Listalla ei todellakaan ole ollut sixpäxkiä tai tiukkaa takapuolta!

Helppoja ratkaisuja kipeimpiin haasteisiimme ei ole luvassa ja hyväksyn sen nöyrästi. Sen takia ne ovat vaikeita, että ne haastavat meidän kasvamaan. Kyseinen ongelma kertoo siitä,  että on aika kasvaa taas ihmisenä ja suunnata katse sisäänpäin. Ulkopuolelta ei ole luvassa pikavoittoja. Mieleni haluaisi jo kovasti tämän pois päiväjärjästyksestä mutta selkeästi minulla on vielä oppiläksyt kesken. Tunnetyöskentelyä täytyy tehdä vielä jonkin verran.

Tunnekehon AAKKOSET videosarja on saanut kiitosta teiltä. Olen kiitollinen siitä, jos olen jotakin teistä koskenut asian tiimoilta. Lataan videota aina Naiseuden voiman faceen mutta myös omalle Youtube kanavalleni.

Hyvää tässä kaikessa on se, että tiedän että tulee aika jolloin tiedän löytäneeni balanssin kehoni ja syömiseni suhteen. Minua kuoritaan kerros kerrokselta, jotta voisin nähdä itseni vielä selvemmin. Uskon myös sydämestäni, että kun itse olen käynyt näitä haasteita läpi, niin pystyn auttamaan myös muita paremmin asian tiimoilta.Rakkauden ja hyväksynnän kautta, ei pakon ja ruoskimisen <3

<3:lla
​Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.