Kuten olette varmasti huomanneet, niin raskaus ja äitiys asiat ovat erityisen lähellä sydäntäni, terveyden ja kehollisten asioiden lisäksi. Tiesin odottaa, että tästä kirjasta saisin niitä kaikkia hyvässä ymmärrettävässä paketissa. Kirja ei tuottanut pettymystä! Mielestäni kaikkien, jotka suunnittelevat lasta tai ovat jo raskaana, kannattaisi ainakin selailla teos läpi.
Kirjassa käydään lävitse tärkeimmät mineraalit ja vitamiinit liittyen raskausaikaan. Energian saanti on pieni huoli raskaus aikana, sillä emme tarvitse kauhean paljon lisäkaloreita raskaana ollessamme. Enemmänkin kannattaisi kiinnittää huomiota siihen, että vitamiini-, mineraali- ja rasvahappovarastot olisivat täynnä jo ennen raskautumista ja tietysti myös koko raskaus ajan, painottaa Kaisa kirjassaan. Etenkin raskaus aikana tärkeitä ravinteita ovat folaatti, jodi, rauta, A-, D-, E-, ja B12-vitamiinit, magnesium, sinkki sekä hyvät rasvahapot. Saamme aivan liian vähän omega-3 rasvahappoja ravinnostamme ja sen saanti olisikin hyvä varmistaa hyvällä kalaöljyllä. Probioottilisä on varsin suositeltavaa etenkin jos ei syö hapatettuja tuotteitta kuten hapankaalta. Kirjassa on annettu tarkkoja määriä kuinka paljon näitä ravinteita tulisi saada, mutta suositukset vaihtelevat hyvinkin paljon eri asiantuntijoiden osalta.
Kirjassa on osio myös liittyen raskausajan liikuntaan. Kuten Kaisa, olen itse myös huomannut, että tähän aiheeseen liittyen on paljon erilaisia ohjeistuksia. Joku taho sanoo etteivät sykkeet saisi nousta yli 140 raskaana ollessa, kun toinen taho puolestaan sanoo että ei siitä haittaa ole ja niin edelleen. Selvää kuitenkin on, että liikunnalla on todella paljon positiivisia vaikutuksia raskausaikana ja sen takia olisikin hyvä löytää itselleen sopiva liikuntamuoto. Paljon tietysti myös riippuu äidin lähtötaso liikunnan suhteen, uutta vaativaa lajia ei ehkä kannata aloittaa raskaana ollessa. Itse voin tosi hyvin raskaanaollessani ja tein aika kova tehoisia puntteja viime metreille saakka. En suosittelisi sitä kuitenkaan kaikille, sillä olen harrastanut kauan urheilua ja tottunut treenamaan kovaa. Omaa kehoa olisi tässä vaiheessa viimeistään hyvä oppia kuuntelemaan erityisen tarkkaa, se kyllä kertoo selvästi milloin on syytä hiljentää tahtia. Hyviä turvallisia lajeja ovat mm. jooga, uinti (jos kohdun suu ei ole auki), pilates ja kävely.
Kirjan loppupuolella käydään lävitse kemikaalikuorman vähentämistä. Tämä on mielestäni sellainen asia, että siitä puhutaan aivan liian vähän. Altistumme koko ajan tuhansille vierasaineille. USA:ssa tehdyssä tutkimuksissa löydettiin raskaanaolevien naisten kehoista lukuisia kemikaaleja. Mistä niitä sitten saamme kehoomme? Muun muassa ruokien torjunta-aineista ja pakkausmateriaaleista, hengittämästämme ilmasta ja kauneuden- ja kodinhoito tuotteista. Näitä tuotteita voi alkaa kyseenalaistamaan päivittäisessä käytössään; muovi, hajuvedet, kynttilät, kertakäyttöiset astiat, hiusvärit, huonekalujen palonestoaineet, ilman raikastimet sekä vaatteiden värit ja kemikaalit. Kemikaalicocktail voi siis nousta todella suureksi ja se on ainakin selvää, että sikiö eikä odottaja hyödy näistä aineista mitenkään, päin vastoin.
Kirjassa oli siis paljon painavaa asiaa, unohtamatta tunnepuolta. Mielestäni kirja oli myös visuaalisesti hienosti tehty, hyvin selkeä ja helppo lukuinen. Hienoa kun näitä asioita aletaan nostamaan esille! Kaisa on mielestäni monessa terveys asiassa edellä aikaansa ja tuo hienosti omalla tyylillään näitä tärkeitä asioita koko kansan tietoisuuteen. Pioneereja ja tien raivaajia tarvitaan tuomaan asioita tietoisuuteen ja siten vaikuttamaan monen ihmisen elämään positiivisesti.
Elina