Raskausajan ravintolisien käytöstä

 

Raskausviikolla 23 mennään ja olo on energisen hyvä. Paino on noussut enemmän kuin viime raskaudessa ja se kieltämättä välillä harmittaa. Nälkä on ollut kova ja olenkin syönyt aina kun on siltä tuntunut. Lisäksi olen tehnyt pitkään päivää salilla ja oma liikkuminen on ollut huomattavasti vähäisempää mitä viime raskaudessa. Salitreeneistä olen kyllä pitänyt kiinni eli 3 kertaa viikossa on tullut huhkittua painojen parissa aerobisen liikunnan jääden huomattavasti pienempään rooliin. Olen ollut kuitenkin niin innostunut töistäni, ettei se haittaa, vaikka omat liikunnat ovat jääneet hieman vähemmälle.Mutta itse otsikon aiheeseen eli vitamiineihin ja lisäravinteisiin, joita syön runsaasti myös raskaana ollessani. Itse en usko, että saamme kaiken tarvittavan ravinnosta, vaikka se olisi kuinka “terveellinen” tahansa. Oma ruokavalioni on itselleni hyvin sopiva ja täten myös terveellinen. Kasviksia, vihanneksia ja  marjoja kuluu runsaasti. Smoothieta juon päivittäin n. litran ja erilaisia salaatteja ja vihanneksia noin 500g-1kg. Rakastan hapankaalta josta saan probiootteja, joten purkista en niitä ole syönyt pitkään aikaan! Uskon, että lisäravinteet ovat silti paikallaan. Ruoansulatus ei välttämättä aina toimi optimaalisesti, jotta ruoan ravinteet imeytyisivät. Kulutukseni on tällä hetkellä myös kovaa, sillä vauva tarvitsee ravintoaineita sekä treenit ja pitkät työpäivät kuluttavat ravinnevarastojani myöskin hurjasti. Parempi pelata siis varman päälle!

Olen ollut kiinnostunut ravintoasioista niin kauan kuin muistan ja luen ja kuuntelen siihen liittyvää materiaalia mielelläni. Kaikkein tärkein mittari kuitenkin omalla kohdallani on OMA OLO ja hyvinvointi. En ole sairastanut flunssaa viiteen vuoteen, enkä oikeastaan ollut muutenkaan kipeä tai sairas. Minkäänlaisia lääkkeitä en ole tarvinnut moneen vuoteen ja apteekki on itselleni vieras paikka. Oloni on pirteä ja herään päivään pääsääntöisesti oikein hyvinvoivana. Pidän elämästäni todella paljon ja en vaihtaisi siitä mitään osaa pois. Lisäksi tietenkin olen käynyt mittauttamassa veriarvojani sekä muutenkin tällä hetkellä terveyttäni seurataan neuvolan toimesta jonkin verran. Näiden perusteella kaikki on enemmän kuin hyvin, jonka myös oma tuntemukseni vahvistaa!

Picture

Picture

Tässä raskausviikon 21 kuvia ja masu sen kun kasvaa. Se on huomattavasti isompi kuin edellisessä raskaudessa ja vähän hirvittää miten sen kanssa pärjään tammikuulle asti töissä. Toki itselläni on hyvä lihaskunto ja se auttaa huomattavasti asiaa.Elän ja teen niin kuin itselleni parhaaksi katson. Etenkin raskausaikana liikunta ja ravinnon merkitys korostuu. Mielestäni silloin, jos joskus kannattaa kiinnittää erityishuomiota omaan oloonsa ja  kehollisiin olotiloihin henkistä puolta unohtamatta. Raskaus ei ole sairaus, eikä sen välttämättä tarvitse tarkoittaa kipuja, huonoa oloa ja väsymystä. Toki raskaana on todennäköisesti  väsyneempi kuin ennen raskautta. Jos kuitenkin sohvalta on hankala päästä ylös, minkäänlainen liikunta ei tule kuulonkaan ja käsi hamustaa mieluummin sipsi tai karamelli pussia kuin terveellisempiä vaihtoehtoja, kannattaa asialle tehdä jotakin. Raikas ilma, luonnossa oleskelu ja kunnollinen hengitys tuovat oloon varmasti jo paljon energiaa. Lisäravinteet, hyvälaatuinen ruoka ja kuntoilu ovat sitten piste iin päälle.

Tässä kuvia syömistäni vitamiineista ja hivenaineista sekä lisäravinteista:

Picture

Viherjauheet ja lisävihreä kuuluu oleellisesti itselläni myös raskausaikaan.Foodinin viherjauhe on mielestäni hyvänmakuista ja sekoittelen sitä juomapullooni ja hörpin pitkin päivään. Alkukesästä teimme pakkaseen kunnolla nokkosjääpaloja ja niitä menee useampi kappale päivittäin smoothien sekaan. Muu perhe juo myös samaa smoothieta. Hemoglubiini arvoni ovat pysyneet hyvinä eli viime viikon neuvolassa (rv 22) se oli 128 B-hb. Kehoni on tottunut syömään klorofyllipitoisia raaka-aineita jo monta vuotta, joten puhdistumista tämän takia en usko enää tapahtuvan. Jos aloitat viherjauheiden käytön raskaanaollessasi niin muista olla tarkkana ja kuunnella omaa oloasi, etenkin niitä puhdistusoireita esim. päänsärky.
Picture

Kalaöljyjen tärkeyttä en on voi kyllin korostaa! Sikiö tarvitsee hyvälaatuista rasvaa ja etenkin kalaöljyistä saatavaa EPAaa ja DHAta. Sikiö ottaa myös omansa, joten esimerkiksi raskausmasennuksen ehkäisyyn kannattaa ottaa kunnolla tätä ihmeainetta. Aivomme koostuvat suurimmaksi osaksi rasvasta, joten muistathan voidella niitä kunnolla. Hyvälaatuisia rasvoja ei tarvitse pelätä! Tällä hetkellä syömme Eskimo-3 mutta myös muita hyvälaatuisia omega-3 öljyjä menee vaihdellen.
Picture

Kivennäis- eli hivenaineita käytän myös. Tärkeimpänä pitäisin magnesiumia, sitä kuluu huomattavasti etenkin stressin aikana. Magnesiumin puute ilmenee erilaisina tunnottomuuksina, puutumisina ja suonenvedot johtuvat yleensä myös tämän mineraalin puutteesta. Monet raskaana olevat saavat suonenvetoja ja kramppeja erityisen herkästi, joten voit huoletta tuplata Mg:n saantisi. Sinkin syömisessä olen huomannut, että kynnet ovat olleet erityisen hyvässä kunnossa, seleeniä mm. sydämmen hyvinvointiin ja alkuraskaudesta söin folaattia (b-ryhmän vitamiini) ja sen olisi hyvä olla aktiivisessa muodossa, että keho pystyy käyttämään sen hyödykseen.
Picture

Vitamiineista tärkeimpänä tietenkin D-vitamiini. Sitä otan päivittäin 5000iu eli 125mcg. Huomattavasti enemmän yli suositusten. Olen kuitenkin käynyt tarkastamassa omat D-vitamiini arvoni ja ne ovat hyvät, eikä missään nimessä liian korkeat, mitä yleensä pelätään. D-vitamiinia kannattaa tankata kunnolla raskausaikana, etenkin näin kaamos aikaan, että vauvakin saa sitä kunnon annoksen. B-ryhmän vitamiinit ovat erityisen tärkeitä etenkin hermoston toiminnalle. Viime raskaudessa minua vaivasi hartia alueen huono iho (paljon näppyjä ja finnejä). Sainkin luottovyöhyketerapeutilta ja hivenaine asiantuntijalta ohjeeksi ottaa kunnolla B-vitamiinia ja näppyongelma onkin pysynyt erittäin hyvin aisoissa tällä kertaa. K-vitamiinia otan vahvistamaan niin omaa kuin vauvani luustoa.
Picture

Monivitamiini kuuluu aina ruokavaliooni. Olen käyttänyt Solgarin raskaus vitamiinia sekä Nordic Health Sprayn laadukkaita suihkeita. Suihkeet imeytyvät hyvin suun limakalvoilta, eivätkä aiheita huono olo kuten jotkut monivitaani kapselit tekevät itselleni. Näitä monivitamiineja kierrätän.
Picture

Maistuisko sulle tälläinen annos kapseleita? Mulla ei ole sihti kurkku, joten annos ei tuota ongelmia.
Picture

Sienet ovat kiehtoneet itseäni jo usemman vuoden.  Niissä on mielestäni taikaa ja arvostan niitä suuresti. Kesäisin en paljon kuumia juomia juo mutta syksyn tullen pakuri kiehuu päivittäin kattilassa. Ostin Terveysmessuilta kotimaisen Four Sigma Foodinin Reishiä sekä Cordycepsiä. Jotkut eivät sieniä käytä raskausaikana mutta oma kehoni on tottunut näihin, joten uskallan niitä kohtuullisissa määrissä käyttää. Erilaisissa sienissä on eri ominaisuuksia. Pakuri mm. boostaa immuniteettiä ja Reishi (lakkakääpä) rauhoittaa hermostoa ja lihaksistoa sekä on hyvä juttu kaikille masennuksesta ja mielialavaihteluista kärsiville.Pitäkäähän erityisen hyvää huolta kehostamme raskaana ollessanne. Se on vauvan koti <3

<3:lla
​Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.