Raskausajan liitoskivut ovat yleisiä, EIVÄT NORMAALEJA

Raskausajan liitoskivut ovat yleisiä, eivät normaaleja!

Moi ihana, mitä sun talviseen viikonloppuun oon kuulunut?

Mun viikonloppuun on kuulunut flunssaisen lapsen mukaan elämistä, töitä ja ihan liikaa kännykän näyttöä. Oon myös päässyt todistamaan oman sisäisen miellyttäjäni kitkemisen hedelmiä, siis VAU! Oon myös paljon pohtinut naisen asemaa yhteiskunnassa seksuaalisesti ja äitiysfysioterapian näkökulmasta. Ai jessus laivat kääntyy hitaasti, mutta onneksi muutosta kuitenkin tapahtuu.

Odotan parhaillaan toista lastani ja kuulun facessa yhteen odottajien ryhmään. Päivittäin sieltä nousee aloituksia muun muassa raskausajan kipuihin liittyen, esimerkiksi liitoskipuihin.

”Mitä ne liitoskivut ovat, voisivatko nämä x tuntemukset olla niitä?”

Monesti kysytään mitä tehdä tilanteessa, jossa jo raskauden ensimmäisellä tai toisella kolmanneksella kivut ovat niin pahoja, että arjessa (puhumattakaan töissä) puuhaaminen on selviytymistä.

Oon aika moneen aloitukseen lisännyt oman vastaukseni naisten- ja äitiysfysioterapeuttina perusteluineen, että äitiysfyssari voisi auttaa kipujen kanssa: NIILLE TODELLAKIN VOI TEHDÄ JOTAIN. Ja vastannut olen etenkin yhden taaperon tavallisena äitinä. Tiedän omastakin kokemuksesta, että arki pienen kanssa ei välttämättä ole herkkua pirun kipeän selän kanssa. Tänään huomasin varsin ilahduttavasti hetkellisen ahdistuksen jälkeen edistyneeni- Ei haittaa vaikka tiedon muodossa jakamani apu ei joka kertaa saakaan hyvää vastaanottoa, tästä ilmiselvästi täytyy jakaa lisää JA ISOMMIN!

”Siis miten niin? Raskausajan liitoskivut on normaaleja ja kuuluu raskauteen?

Ei ole, eikä kuulu.

Kipu, joka haittaa elämää on kehon viesti ja tapa kertoa, että kaikki ei ole ihan tasapainossa.

Siihen voi reagoida tai olla reagoimatta. On se sitten polvikipu joka pitkittyy, virtsankarkailu, joka jatkuu useiden kuukausien jälkeen synnytyksestä tai vaikka hammassärky. Jos sulla on raskausajan liitoskipuja, käänny ammattilaisen puoleen. Kehoa voi lempeästi liikuttamalla sekä käsittelemällä tasapainottaa ja auttaa pysymään mukana kehon muutoksissa, myös harjoittein.

Odotusaikana sekä riittävä tuki, että rentous lantionalueella ehkäsevät kipuja.

Pointti on se, että naisten oikeasti kuuluisi saada tietoa ja infoa liitoskivuista ja muista raskauteen ja synnytykseen, sekä sen jälkeiseen aikaan liittyvistä normaaleista kehon muutoksista ja YLEISISTÄ vaivoista, joita voi ennaltaehkäistä ja lievittää! Kipuja tulee tai ei tule yksilöllisistä syistä, se ei ole kenenkään vika, jos niitä tulee.♥

Pliis eihän enää kuitata odottajalle, että ne liitoskivut on ihan normaaleja, koita vaan kestää? Asiat muuttuu hitaasti, mutta muuttuu kuitenkin! Ei enää hyväksytä kintaalla viittausta ”naisten vaivoille” odotusaikana. Silloin saa nauttia ihanasta muuttuvasta, naisellisesta kehosta, ilman kipujen kanssa selviytymistä. Äidiksi tuleminen on iso ja upea matka, muutenkin omanlaisine kasvukipuineen.

(Lisään loppuun vielä, että jokainen odottaja ja raskaus on erilainen ja kipuihin vaikuttaa hyvin moni asia. Tässä tekstissä käsitellään pelkästään liitoskipuja yleisesti perusterveen odottajan näkökulmasta.)

Mitä ajatuksia tää aihe sussa herättää?♥

-Vappu

Psst. Lisää pohdintaa naiseudesta ja naisten terveydestä instagramtililtäni @vappugronfors

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.