raskaus ja hedelmällisyys ruokaa 2/3

 

Tässä pintaraapaisua aiheeseen joka niin monia koskettaa. Käyn tällä hetkellä muitakin hedelmällisyyttä käsitteleviä materiaaleja lävitse ja toivonkin että pystyn aiheesta kirjoittamaan vielä lisää. Aiheeseen liittyy niin paljon muutakin kuin pelkkä ruokavalio ja ravinteet.

Pohjautuu Chris Kresserin materiaaleihin. 
Yritätkö tulla raskaaksi?

Hedelmättömyys on myös yksi nykyajan vitsauksista. Nykyään 1/7 naisista kärsii siitä ja vuoteen 2020 mennessä on arveltu että naisista jopa 1/3 kärsii hedelmättömyydestä (USA). Perinteisissä kulttureissa hedelmällisyyttä lisäävät ja raskautta auttavat ruoat ovat erikseen. Alkuperäiskansoille yhtenäistä on että raskaaksi tuleminen on helppoa ja yleensä myös synnytyksetkin. Lisäksi länsimaalaiset sairaudet lasten keskuudessa kuten allergiat, astma ja autismi puuttuvat.

Syö tyydyttynyttä rasvaa paljon. Harvardissa tehdyssä tutkimuksessa osoitettiin että rasvattomia tuotteita syövät naiset olivat jopa 85% hedelmättömämpiä kuin toverinsa jotka söivät rasvaisia tuotteita. Tutkijat ehdottavatkin että täysrasvaiset maitotuotteet lisäävät hedelmällisyyttä.

Historia ja tutkimukset osoittavat että hedelmöityäkseen nainen tarvitsee paljon rasvoja. Raskaana ollessa suuri rasvaosuus taas auttaa huomattavasti sikiön kehittymiseen, etenkin aivojen.

Terveys alkaa jo kohdussa. Tutkimuksissa on todettu että aivojen, sisäelinten, aineenvaihduntaan ja jopa tempperamenttiin pystytään vaikuttamaan jo äidin olessa raskaana ja jopa ennen raskaaksi tuloa.

Hedelmättömyydestä kärsivillä naisilla on monesti PCOS, munasarjojen monirakkula syndrooma, ja heille on tyypillistä hormoni epätasapaino, kuten  Insuliiniresistenssi (tila jossa insuliinin vaikutus on heikentynyt) ja testosteronin hallitsevuus. Monet holistiset lääkärit käyttävät tähän hoidoksi korkea rasvaista vähä hiilihydraattista ruokavalioa, mikä auttaa insuliinin hallinassa.

Miehillä on sama homma, mutta toisin päin. Kun syö liikaa käsiteltyjä hiilareita, voi se edesauttaa insuliiniresistenssiä ja veressä vapaana oleva insuliini muuttaa testosteronin estrogeeniksi. Hyvänä esimerkkinä kaljan lipittäminen nostaa miehellä estrogeeni tasoja, ei siis kovin miehinen juttu. Kaljat ja höttöhiilarit siis pois ruokavaliosta.

Omega-3 (DHA ja EPA)

*Hedellämällisyydelle erittäin tärkeä. Niin naisilla kuin miehillä olisi omega-3 ja 6 suhteen oltava  1:1 jo alettaessa suunnittelmaan raskautta. Katso edellinen postaus. Mittauksen voi tehdä monissa paikoissa mutta suosittelen Antioksidanttiklinikkaa.

Itse olin syönyt jo ennen raskaaksi tuloa omega-3 mielestäni runsaasti mutta ensimmäisellä mittaus kerralla suhdelukuni oli 1:7. Se oli silmiä avaava testi. Vähensin viljoja ja säännöllistin omega-3 saannin ja seuraavalla mittauskerralla lukuni oli parantunut hyväksi eli 1:2.


4 ruokatoksista ravinnetta joita ei tulisi syödä

1. Sokeri
*Esi-isämme söivät maksimissaan 1 ruokalusikan päivässä esim. hunajaa (65kcal). Nykyään keskiverto länsimaalainen aikuinen syö yhden kupillisen (775kcal)
*Meitä varoitellaan sokerin vaaroista mutta ymmärrämmekö oikeasti sen haitallisuuden? 
—>ruokkii mm. syöpäsoluja, lisää ennenaikaista vanhenemista, lamaa immuunijärjästelmäämme ja lisää metabolisenoireyhtymän riskiä hurjasti
*Raskaana ollessa insuliinin tuotanto on heikompaa kuin normaalisti, koska istukka tarvitsee insuliinia ja ennen sitä oli huonosti saatavilla, toisin kuin nykyään.
*Insuliiniresistenssi (insuliinin teho heinkentynyt) johtaa yli suureen määrään sokeria verenkierrossa. Verenkierrossa ei ole tarpeeksi insuliinia johtaakseen sokerin soluihin. Tästä seuraa korkea verensokeri joka voi mm. aiheuttaa suuren painonnousun ja diabeteksen
*Synnytysvaikeudet on myös liitetty insuliinin suureen määrään verenkierrossa
*Sokeri kuluttaa mineraaleja ja voi johtaa esimerkiksi kalsiumin aineenvaihdunta ongelmiin
*Sokeri aiheuttaa hedelmättömyyttä insuliiniresistenssin johdosta
—>Naisilla se muuttaa estrogeeniä testosteroniksi
—> Ja siitä aiheutuu jo aikaisemmin puhuttu PCOS mikä 1. hedelmättömyyden aiheuttaja esimerkiksi USAssa

2. Viljat
*Valkoisen viljan haittavaikutukset ovat selvät:
Ne aiheuttavat mm. epätasapainoa pääravintoaineissa, insuliini ja leptiini resistenssiä ja verensokereiden heittelyä,
ja lisää huonojen bakteerien ja hiivojen määrää suolistossa.
*Sanomattakin selvää että tämä kaikki vie energiaa ja lisää väsymystä
*Viljoissa lektiini proteiini aiheuttaa myös häirötä ruoansulatukselle ja imeytymiselle
–>vuotavasuoli
–>tulehdukset kehossa
–>aiheuttaa ei toivottuja muutoksia suolistofloorassa ja lisää e-koli ja streptokokki bakteerien muodostumista

3. Gluteiini
*Rikkoo/hankaa suoliston pintaa. Suoliston pinnan mennessä rikki pääsee verenkiertoon epäsuotuisia partikkeleilta.
—> vuotavasuoli suurin syy autoimmuunisairauksiin
—>Vehnän aiheuttamat sairaudet ovat kasvava epidemia
*Gluteeni yliherkkyys on osallisena 55 sairauteen
*Vehnällä on morfiinin kaltainen vaikutus, siinä on opioidien kaltaisia yhdisteitä jotka suolesta verenkiertoon päästessään aiheuttaa aivoissa häiriötä
—> aiheuttaa addiktiota ja se  saattaa olla yksi syy jos tuntuu vaikealta jättää vehnä pois ruokavaliosta

Riisi ja tattari
Viljoissa 2 poikkeusta joita voi syödä murehtimatta suoliston haittavaikutuksia; riisi ja tattari
—> syö mieluummin valkoista riisiä sillä toksiinit ovat riisin jyvän kuoressa
—> valkoinen riisi tosin ongelmallista insuliini resistenssin kannalta

4. Soija tuotteet
*On aivan liikaa jalostettu ja 10% keskimääräisesti saadaan kaloreista juurikin soijasta (USA)
*Terveellisiä ovat perinteisesti valmistetut (fermentoidut) soijaruoat kuten tempe, miso ja natto
*Soijassa on trypsiini-inhibiittoroite jotka estävät proteiinin pilkkoutumisen ja vaikuttavat negatiivisesti haiman toimintaan.
* Soija vaikeuttaa myös  D-vitamiinin, sinkin ja raudan imeytymistä

-Lukuisat tutkimukset osoittavat soijan vaikuttavan heikentävästi miesten sperman laatuun lisäämällä estrogeenin määrää ja aiheuttaen kilpirauhas ongelmia.

-Soijapohjaisia äidinmaidonkorvikkeita ei kannata käyttää. Esimerkkinä tutkimus tyttövauvoilla jotka olivat syöneet soijapohjaisia korvikkeita alkoivat kuukautiset jo 8-vuotiaina.

Tulossa vielä raskausajan vitamiinit ja lisäravinteet.

Picture

Hedelmällisyys ruokaa parhaimmillaan. Rasvaa, muistakaa myös tyydyttynyt rasva.
Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.