Rakkaus on kuin musta aukko

 

Mitä otsikon teksti kertoo sinulle? Minkälaisia tuntemuksia se aiheuttaa sisälläsi?

Picture

Nerokas asiakkaani kiteytti omat tuntemuksensa romanttisesta rakkaudesta täydellisesti mustan aukon metaforaan. Musta aukko kiehtoo, kiinnostaa ja pelottaa häntä. Aika ajoin hän käy sen reunalla kurkistamassa. Mutta minkään valtakunnan voima ei häntä saa sinne hyppäämään. Sehän olisi sulaa hulluutta ja jokainen solu hänessä on evoluution tuloksena oppinut vastustamaan tämänkaltaista tuntematonta vaaraa! Mutta kuitenkin ajatus perheestä ja parisuhteen turvallisesta satamasta saa hänen sydämensä nyyhkäisemään.
Ihana, upea, tunteva asiakkaani on pettynyt rakkauteen. Metafora kertoo, että ei ymmärrä sitä eikä tiedä miten siihen lähteä. Hänellä on valtavasti annettavaa, mutta pettymys on tehokas uskon lannistaja. Hänen uskonsa on hiipunut siihen, että hän löytäisi todellisen rakkauden ja hyppäisi tähän mustaan aukkoon.

Hyppäisitkö sinä?
 

Rakastan työskennellä metaforien kanssa. Niitä voi muokata ja luoda oman tarpeemme mukaan. Ne avaavat meille väylän vaikuttaa alitajuiseen ajatteluumme. Kielikuva kertoo meille usein yllättävistä ajatuksista ja merkityksistä, joita looginen mielemme saattaisi vain epävarmasti epäillä. Metaforilla puhumme siis taikakieltä alitajuntamme kanssa. Kun metaforien kanssa työskennellään tietoisesti, vaikutamme alitajuiseen ajatteluumme kaivelematta kipeimpiä kokemuksia ja kohtia uudelleen esiin. Metaforat täytyykin valjastaa käyttöömme! Niiden tulee palvella sitä matkaa, jota haluamme kulkea.

Mitä me oikeastaan haluamme kun kaipaamme parisuhdetta ja romanttista rakkautta? Itselläni parisuhteen rooli on muuttunut omien tarpeideni muuttumisen myötä. Se myös muuttuu suhteen edetessä. Minä haluan ajatella parisuhdetta ja romanttista rakkautta vaiheittaisina metaforina. Alkuun haluan kokea ymmärryksen ja kemioiden huumaa, tällöin rakkaus on kuin kaksi paksua hehkuvan kuumaa laavavirtaa, jotka kietoutuvat toisiinsa. Ne virtaavat yhdessä samaan suuntaan, kimaltavina ja voimakkaina, muille koskemattomina. Parisuhteen muodostuessa ja edetessä rakkaus on kuin eliniäkseen pariutuvat joutsenet kaulaillen ja hakkaillen toisiaan. Vakiintunut rakkaus on minulle kuin peruskallio ja lipputanko, yhteydessä toisiinsa omia tehtäviään toteuttaen. Kun kallio on kunnossa, voin rauhassa pystyttää oman lipputankoni ja liehua maailman tuulissa. Silloin uskallan toimia ja valloittaa uusia vuoria ja koluta tuntemattomia mantereita. Toimikoon vuori tässä vaikka uuden uran kielikuvana ja manner äitiyden.

Miltä sinun rakkauden metaforasi näyttää nyt?

Kuinka tämä metafora palvelee haluamaasi parisuhdetta ja siihen pääsemistä?

Mistä jäät paitsi toteuttaessasi nykyistä metaforaasi?

Metaforat ovat meillä käytössä ihan arkielämässämme, harvoin vain kiinnitämme niihin sen suurempaa huomiota. Usein metafora kuvastaa sitä mihin uskomme itsessämme, toisissa ja tässä maailmassa. Metaforat ja uskomukset ovat kiinteässä yhteydessä toisiinsa, ja sinun oman arkesi toteutuneet tapahtumat heijastavat näitä uskomuksia. Meinasin ensin otsikoida tämän kirjoituksen: toivo, usko, toiminta, rakkaus. Koska tässä järjestyksessä ja nämä kaikki tarvitaan kun rohkaistutaan rakkauteen. Pelkkä toivo pitää unelmat ainoastaan unelmina. Mutta pienikin toivon hippunen saa sinut pitämään oven raollaan rakkaudelle. Usko on voima, joka potkaisee oven auki, jotta näet mitkä ihanuudet sinua odottavat. Toiminta ja teot saavat sinut astumaan rakkauden ovesta sisään.


Picture

Viime viikolla tuli seinä vastaan tämän asiakkaani kanssa. Kiroilin mielessäni session jälkeen ja ajattelin soimaavaan sävyyn omia toimiani, koska ovi läimähti kiinni ja jopa toivo painoi päänsä alas. Ratkaisija minussa oli päässyt valtaan ja yritin tarjota hänelle valmiita vastauksia. Olenko epäonnistunut valmentajana, jos en saa tätä rakkauden eteen pystytettyä, työkiireillä tuettua panssaria murtumaan? Se oli jo raollaan ja nyt tunsin, kuinka se solahtaa takaisin tuttuun asentoonsa, siihen mikä suojaa parhaiten ja minkä taakse on hyvä piiloutua.  Tulevalla viikolla annan hänen raottaa omaa oveaan ja löytää itse vastaukset, jotka auttavat häntä parhaalla mahdollisella tavalla. Minä seison hänen vierellään vakaana ja rohkaisevana.”Answers are closed rooms; and questions are open doors that invite us in.” Nancy Willard.

Parhaassa tapauksessa metafora valaa meihin uskoa ja auttaa meitä kompassin tavoin suuntaamaan kohti sitä mikä tekee elämästämme merkityksellisempää ja parempaa. Metaforissa on voimaa. Taikavoimaa, jota käyttämällä pystymme raivaamaan paljaalle silmälle näkymättömiä esteitä edestämme, myös rakkaudessa. 

Lisää kirjoittajalta Valmentajan päiväkirja / Renja Reenpää

Lähes täydelliseen parisuhteeseen – mutta miten?

Lähes täydellinen tarkoittaa mun mittapuulla onnellista, eteenpäin menevää ja molempiin suuntiin kommunikoivaa...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.