Rakkauden kieli

Sanotaan, että rakkaus on vastaus kaikkiin haasteisiin.  Mutta tiesitkö, että meillä ihmisillä on erilaisia tapoja ilmaista rakkautta ja kokea itsemme rakastetuiksi?

Oletko koskaan miettinyt, miksi et koe saavasi jossain suhteessa rakkautta, vaikka tiedät toisen rakastavan sinua? Tai onko sinun vaikeaa ymmärtää, miksi kumppanisi vaihtaa autoosi renkaat, mutta ei sano rakastavansa sinua? Jossain toisessa suhteessa taas kumppanisi osoittaa rakkautensa siten, että sinun on helppo ymmärtää se. Kun tutustuin Rakkauden kieliin, aloin ymmärtää, mistä tämä johtuu: meillä on erilaisia tapoja osoittaa ja antaa rakkautta, ja näitä tapoja kutsutaan rakkauden kieliksi. Joitakin näistä ”puhun” sujuvasti, toisia taas en ole ymmärtänyt lainkaan. En ole edes tajunnut, että niissäkin on ollut kyse rakkaudesta!

Gary Chapman julkaisi vuonna 1995 kirjan nimeltä The Five Love Languages: How to Express Heartfelt Commitment to Your Mate. (Kirjaa on saatavilla myös käännettynä nimellä Rakkauden kieli.) Kun tutustuin itse erilaisiin rakkauden kieliin, oivalsin, miksi en ole tuntenut joissakin suhteissa tulleeni rakastetuksi ja miksi kumppanini eivät ole ymmärtäneet, miten tärkeitä sanat ja kosketus ovat minulle.

Rakkauden kieliä on viisi erilaista. Yleensä ihmisillä on yksi selvästi dominoiva kieli ja tämän lisäksi yksi tai kaksi toissijaista kieltä. Suosittelen selvittämään, mikä on oma rakkauden kielesi sekä kumppanisi/ ystäväsi/ lapsesi kieli. Näin voit osoittaa toisille rakkautta tavoilla, joilla heidän on helppo ymmärtää sitä sekä pyytää heitä osoittamaan sinulle rakkautta vahvimmilla kielelläsi.

Rakkauden kieliä on viisi: kannustavat sanat, lahjat, yhteinen laatuaika, kosketus sekä palvelukset.

Mitä nämä erilaiset rakkauden kielet sitten ovat ja miten tiedän, mikä on oma rakkauden kieleni? Voit selvittää oman rakkauden kielesi ilmaiseksi netistä löytyvällä testillä, joka löytyy täältä: http://www.5lovelanguages.com. Jos et halua tehdä testiä, voit miettiä, mitä rakkauden kieltä sinä itse ja läheisesi mahdatte puhua tutustumalla allaolevaan yhteenvetoon.

Rakkauden kielet:

1. Kannustavat ja rakkaudelliset sanat.

Rakkaudelliset sanat ja kehut ovat sinulle tärkeitä. Tunnet itsesi rakastetuksi, kun läheisesi kehuu sinua hyvin tehdystä työstä tai vaikkapa kauniita silmiäsi. Mutta ylimalkaiset ja yleisesti heitetyt sanat eivät tähän tarkoitukseen kelpaa vaan tarvitset sanoja, jotka on kohdennettu juuri sinulle ja kertovat sinun ainutlaatuisista ominaisuuksistasi ja siitä, miksi kumppanisi niitä arvostaa. Sinulle on myös tärkeää saada rohkaisevia sanoja ennen jännittävää tilannetta ja kannustavia kommentteja sen jälkeen.

2. Lahjat.

Osoitat ja koet rakkautta erilaisten lahjojen kautta. Osaat löytää ihmisille juuri heille sopivan lahjan, ja todennäköisesti nautit lahjan paketoimisesta kauniiseen pakettiin. Joulut ja syntymäpäivät ovat sinulle rakkaudellista aikaa, mutta kaipaat lahjoja myös arjen keskellä. Lahjan ei tarvitse olla kallis: tärkeintä on ajatus pieni huomionosoitus.

3. Yhteinen laatuaika.

Sinä osoitat rakkauttasi viettämällä läheistesi kanssa laatuaikaa. Viettäessäsi aikaa rakkaasi kanssa et halua tulla häirityksi vaan laitat kännykän äänettömälle ja keskityt täysin rakkaaseesi. Kenties tykkäät järjestää hauskoja tapahtumia ja yhteistä tekemistä esimerkiksi matkustamalla tai menemällä yhdessä elämyspuistoon tai viettämällä yhteistä aikaa mökillä.

4. Kosketus.

Olet hyvin kehollinen ja koet itsesi rakastetuksi, kun kumppanisi huomioi sinua fyysisesti. Tämä voi olla seksiä tai halaamista, pitämistä kiinni kädestä, suukottelua, hieromista tai nukkumista sylikkäin.

5. Palvelukset.

Sinulle on tärkeää, että kumppanisi osoittaa, kuinka tärkeä olet hänelle tekemällä sinulle erilaisia palveluksia. Hän voi esimerkiksi laittaa sinulle ruokaa, pestä autosi tai tuoda sinulle aamulla kahvikupin sänkyyn.

Tunnistitko oman rakkauden kielesi? Entä mitä kieltä läheisesi puhuvat?

Minun ensisijainen rakkauden kieleni on kannustavat sanat. Jaetulle kakkossijalle tulevat kosketus ja laatuaika. Lahjojen ja palvelusten suhteen sen sijaan olen aika sokea, näissä on minulla parantamisen varaa. Tiedän, että kokeakseni olevani rakastettu tarvitsen kauniita ja arvostavia sanoja. Jos kumppanini esimerkiksi kehuu tekemääni ruokaa tai selkäni kaunista kaarta, hän puhuu sellaista rakkauden kieltä, jota minun on helppo ymmärtää. Ollessani hyvällä tuulella rakastavat sanat ovat minulle siis se kieli, jota ymmärrän parhaiten. Kuitenkin ollessani surullinen koen oloni turvalliseksi ja rakastetuksi, jos minua pidetään sylissä ja saan olla toisen lähellä. Surullisena ja väsyneenä rakkauden kieleni on siis fyysinen kosketus.

Kosketus
Kissani Viirun rakkauden kieli on kosketus.

Jos haluat perehtyä aiheeseen lisää, Gary Chapmanin nettitesti löytyy täältä.

Suomen kielellä kirja löytyy esimerkiksi pääkaupunkiseudun kirjastopalvelu Helmetistä täältä.

Olisi mielenkiintoista kuulla, miten te koette tulevanne rakastetuksi ja miten osoitatte rakkautta. Jätä siis alle kommentti ja kerro, mikä on sinun rakkauden kielesi. 🙂

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

3 kommenttia

 1. Oho! Tein tuon testin pari vuotta sitten. Silloin ensisijainen rakkauden kieleni oli sanat ja jaetulla kakkossijalla olivat kosketus ja laatuaika.

  Tein nyt nyt mielenkiinnosta testin uudestaan. Elämäntilanteeni on erilainen ja olen myös itse muuttunut tässä viimeisten vuosien aikana. Nyt järjestys olikin vallan toinen:

  1) Laatuaika
  2) Rakkaudelliset ja kannustavat sanat
  3 ) Palvelukset (tämä tuli uutena ja yllättävänä)
  4) Fyysinen kosketus

  Lahjojen kieltä sen sijaan en puhu edelleenkään. Se on minulla pyöreä nolla. 😀

 2. Itse annan kyllä noita kaikkia.
  Mutta mitä tehdä, kun en itse saa noista mitään 🙁

  1. Toisia ei voi pakottaa toimimaan haluamallaan tavalla. Mutta toki kannattaa kertoa Rakkauden kielistä läheisille ihmisille ja kertoa heille, mikä on oma vahvin rakkauden kieli ja miten he voivat huomioida sen. Sitten voi vain toivoa, että he haluavat toimia sen mukaan.

   Voi myös toimia niin, että huomioi läheistensä Rakkauden kielet ja antaa heille huomioita tavalla, joka heidän on helppo ymmärtää. Ehkä sen jälkeen, kun he ovat saaneet kokemuksen siitä, että ovat tulleet kuulluiksi ja nähdyiksi ja heitä huomioidaan heille tyypillisellä tavalla, he haluavat antaa saman lahjan myös muille.