Rahalla saa ja hevosella pääsee

Picture

Kukaan ei varmasti kiellä sitä tosi asiaa, että rahaa tarvitaan elämiseen ainakin toistaiseksi. Moni sanoo, ettei raha tee onnelliseksi ja sen takia sillä ei ole merkitystä. Minullakin oli muutama hidastamisen vuosi, jolloin ehkä uskoin näin. Nykyään uskallan kuitenkin väittää toisin! Raha tai se, että sitä on tarpeeksi, tuo mukavuutta elämään ja se mahdollistaa myös monia asioita. Raha ei ole positiivinen tai negatiivinen  asia, se on neutraali. Kaikki määrittelevät rahan omassa mielessään omien ajatusmalliensa ja kokemuksensa mukaan, joten kannattaa miettiä ja kyseenalaistaa suhdettaan rahaan.Raha lisää tutkitusti tyytyväisyyttä ja sen puute on suurimpia riidanaiheuttajia perheissä. Mistään merkitsemättömästä asiasta ei siis ole kyse, vaikka moni niin saattaakin väittää. Raha kiristää monien hermoja päivittäin ja näin ollen se vaikuttaa esimerkiksi parisuhteeseen älyttömästi. Olen myös kuullut väitteen, että raha ei merkitse mitään, vaikka se olisi 80%:sesti mielessä päivän aikana. Ja niihin ajatuksiin, että raha ei tee onnelliseksi, niin en edes jaksa mennä sen syvällisemmin. Itse haluan ainakin mieluummin olla onnellinen varakas kuin onnellinen köyhä.

Päädyimme pari viikkoa sitten Heidin kanssa Varapuun järjestämään rahailtaan. Saattaa kuulostaa jonkun korvaan lohkolaistapahtumalta, mutta se oli kaikkea muuta. Olen itse ollut valmennusyhtiö Varapuun koulutuksessa ensimmäisen kerran v. 2009. Vaikka perustietämykseni rahasta, sijoittamisesta sekä yleensä kuluttamisesta oli ok tasolla, sain heidän koulutuksestaan monta hyvää oivallusta. Raha kannattaa laittaa kiertämään fiksusti, eikä kädestä suuhun eläminen ole viisasta pitkässä juoksussa, puhumattakaan velaksi elämisessä.

Kaikessa yksinkertaisuudessan Varapuu on siis yritys, joka auttaa ihmisiä käsittelemään ja ymmärtämään rahan luonnetta, ja etenkin sitä, miten rahaa kannattaisi käyttää järkevästi. Kuulostaako oudolle? Kaikkihan tietävät mitä raha on ja etenkin miten sitä käytetään! Todellisuus kertoo kuitenkin toista. Suomessa on tälläkin hetkellä lähes 400000 maksuhäiriöistä ihmistä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ollaan eletty yli omien varojen ja ei olla pystytty tai haluttu hoitaa maksuja ajallaan. Hallitsematon ostaminen ja kuluttaminen on länsimaalaisen ihmisen nykyvitsaus. Ei sen toki tarvitse olla hallitsematonta, mutta ihmismieli haluaa lisää tavaraa ja materiaa pysyäkseen tyytyväisenä. Ja senhän me tiedämme, että tavara tuo lyhytaikaista onnea! Elämä kannattaa rakentaa jonkun muun kuin materian varaan. Raha ei ole syy ihmisen onnettomuuteen tai tyytymättömyyteen, vaikka niin moni varaton sanookin. Onnellisuus asiaa kannattaa lähteä tonkimaan omasta tunkiostaan.

Illan aloitti Ilkka Hikipää esittämällä kysymyksen, että mistä raha tulee? Yksinkertainen kysymys, mutta yllättävän haastava. Mieleen saattaa tulla kaikenlaisia ajatuksia, mutta oikea vastaus on, että tyhjästä. Ilkka kertoi myös rahan painamisen mekaniikasta, eli kun rahaa luodaan periaatteesta tyhjästä, niin mitä se tekee markkinoille. Rahamarkkinoilla kautta maailman eletään nyt tilannetta, jossa on erityisen tärkeää ymmärtää rahan painamisen seuraukset. Niin Ilkka, kuin itsekin uskon, että rahajärjestelmäämme on tulossa suuria muutoksia jossakin kohtaa. Sen takia olisi tosi tärkeää osata suojautua suurimmalta myrskyltä kun muutos alkaa. Olisiko arvometallit vastaus?


Hikipää varoitti katsomasta kuvaa jos on herkkä =D Kuvassa USA:n rahan painamisen tahti 1900-luvun alusta lähtien. Viimeiset vuodet on ollut aika haipakkaa kun “rahapainonappia” on painettu pikkasen liian tiuhaan?! Mielenkiitoisia aikoja siis eletään…Illan toinen puhuja oli Varapuun perustaja, moniyrittäjä, valmentaja ja puhuja Mikko Sjögren. Rahasta ja henkilökohtaisesta taloudesta puhuminen ei tarvitse olla tylsää, vaan se voi oikeastaan olla sairaan hauskaa sekä yksinkertaista. Ei ole kysymys ydinfysiikasta vaan asiasta, joka koskettaa kaikkien elämää. Mikko kertoi tunnin aikana kuinka käytämme rahaa ja miten teemme ostopäätöksiä. Miksi tili alkaa olemaan tyhjillään pari viikkoa palkansaannin jälkeen ja mihin se raha oikeastaan menee? Millä konsteilla tili saadaan ylijäämäiseksi ja jotakin sukanvarteenkin eli puskurirahastoon? Ja miten saadaan jopa varallisuutta lisättyä! Äärimmäisen hauskaa sekä mielenkiintoista.

Tässä 5 yksinkertaista mutta toimivaa vaurastumisen perussääntöä:
1. Ylijäämäinen talous eli kuluta vähemmän kuin tienaat. Hyvä alku tähän on muovikortin katkaiseminen ja kärryillä pysyminen omista menoistaan.
2. Johda omaa talouttasi. Seuraa, suunnittele ja laske. Ole kiinnostunut siitä mihin rahasi menevät ja mitä tililläsi tapahtuu. Omien numeroiden tunteminen on siis oleellista.
3. Kannattaa hommautua sellaiseen työhön tai yrittämisen pariin mistä oikeasti nauttii. Kun tykkää siitä mitä tekee, niin rahan tulo on ainoastaan positiivinen asia, eikä ainut syy työnteolle.
4. Vaurastuvalle ihmiselle on paljon tärkeämpää taloudellinen vapautuminen kuin elämäntyyli ja status. Ego kannattaa laittaa hyllylle ainakin vähäksi aikaa ja sitten kun on oikeasti varaa, niin ostaa jotakin kivaa, jos siitä oikeasti tulee iloiseksi. Miettimisen paikka on, että onko talosi ja autosi ehkä liian komeat tuloihisi nähden?
5. Tunne omat numerosi. Kun pidät kaikesta tarkkaa taloudenpitoa, ei tunnepuolen ostamiselle ole enää niin paljon sijaan.  Ostaminen on tunnepeliä. Tarkkaile olotilaasi ostettuasi uudet 100€ farkut, tuntuu ehkä heti hyvältä mutta ei välttämättä parin päivän päästä. Sijoittaessasi 100€/kk olisi sinulla muutaman kymmenen vuoden päästä mahdollisuus saada miljoona. Voittaako hetkellinen hyvän olon tunne vai suunniteltu vaurastuminen? Mikon Tunne Taloutesi- kirja vastaa moneen kysymykseen.

Tunne taloutesi- kirja on aivan loistava kaikille, joita henkilökohtainen talous ja jopa vaurastuminen kiinnostaa. Kirja on kirjoitettu niin ymmärrettävästi kansantajuiseen muotoon, että peruskoululainenkin sen tajuaa.  Kirja voisikin toimia hyvänä lahjana esim. rippikoululaiselle. Luettuasi kirjan ymmärrät taas paremmin niin itseäsi kuin tiliäsi!
Minä ja Heidi kaapattiin Mikko illan päätteeksi kainaloon.Suurimmalla osalla meistä on mahdollisuus lisätä varallisuutta jos vain näin päätämmme. Uskomukset ja tunteet ohjaavat rahankäyttöämme suuresti. Mutta kun alamme kiinnittää enemmän huomiota näihin seikkoihin, saamme erilaisia tuloksia mihin olemme tottuneet.

<3:lla
Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Ei kommentteja

 • Jokainen varmasti osaa laittaa tuloistaan sivuun osan, jos vain haluaa. Ongelmana vain suurimmalle osalle on se, että missään ei kerrota mihin tämä raha kannattaa laittaa. Kukaan näistä valmentajista ei halua kertoa asiaa ja sijoittaminen jää tekemättä. Onko syynä se, että kukaan ei halua ottaa vastuuta siitä, että on antanut vääriä ohjeita jos tuotto meneekin miinukselle?

 • Tärkeintä sijoittamisessa on, ettei tue korruptoitunutta rahateollisuutta palkkioineen, prosentteineen, säilytysmaksuineen yms jne.
  Näistä kirjoista saa fiksuimmat sijoitusohjeet, mihin tarkalleen ottaen kannattaa sijoittaa, ja mistä taas hyötyy vain rahastojaan myyvä rahateollisuus, hyväuskoisen asiakkaan kustannuksella:
  http://213.55.83.214:8181/Management/01278.pdf
  https://www.youtube.com/watch?v=TagechuQkWg
  Olennaisinta on sijoittaa aiheisiin jotka sinua kiinnostavat muutenkin, joihin sinulla on ja syntyy luonnollisestikin suhteita ja asiantuntemusta.
  Sijoita siihen, missä olet insider.
  Tässä loistava Mikon pointti, kohdassa 5:55 https://youtu.be/9d1nrpNW1eM?t=5m55s

  • Erittäin hyviä pointteja Ollilta.
   Hienoa Saana että olet kiinnostunut asiasta, se on jo tosi hieno alku! Pankit ja muut “myyjät” kertovat varmasti omista tuotteistaan ja siitä kuinka niihin täytyy sijoittaa. Välttämättä ne eivät ole hyviä tuotteita, raha asiaa ei kannata ulkoistaa vaan ottaa siitä itse vastuu. Mielestäni on ensiksi tärkeä oppia tekemään omasta taloudesta ylijäämäinen ja myös ymmärtää omaa kuluttamista ja suhdettaan rahaan. Sijoittamisessa on tärkeä miettiä juuri sitä, mikä omaisuuslaji sinua kiinnostaa, silloin myös olet motivoitunut tekemään asian eteen jotakin. Kyse on samasta asiasta kuin terveydessä. On helppoa ulkoistaa oma terveys esim. yhteiskunnalle tai lääkäreille mutta loppupeleissähän sinä itse olet se, joka on vastuussa omassa kehostaan. Jostakin tässä raha asiassa on lähdettävä liikenteeseen ja alettava ottamaan selvää asioista. Aina asiat ei tunnut aluksi helpolta.
   Tunne taloutesi- kirja on yksi helpoiten lähestyttävistä kirjoista, joita minä tiedän asian tiimoilta. Terhi Majasalmen Vaurasnainen- blogi ja kirja ovat myös helppo lähestyä tätä asiaa http://terhimajasalmi.com/totuus-taloudestasi-kirja/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.