Pyhä seksuaalisuus

Kävin haastattelemassa viime viikolla Mitra Vasaraa hänen uuteen kirjaansa “seksi ja läsnäolo” – liittyen. Katso ihmeessä haastattelu ja lue myös tästä ajatuksiani aihepiiristä. Kyseinen Mitran kirja oli itselleni antoisa ja tunteita herättelevä lukukokemus sen vuoksi, että pystyin jotenkin allekirjoittamaan sen sanoman täysin. Hienoa, että vaietusta aiheesta aletaan puhua ja sitä tuodaan esille hyvällä tavalla. Seksuaalisuus ja siinä “kehittyminen” on itselleni ollut tärkeä asia elämässäni ja jokainen parisuhde on opettanut uusia ja erilaisia asioita siitä ja itsestäni. Nyt ainakin tietty porukka elää jonkinlaista hyvinvointibuumia, mutta seksuaalisuudella on vielä aika vähän tilaa näissä “massojen markkinoissa”. Mielestäni seksuaalisuuden ja nimenomaan aidon seksuaalisuuden tulisi olla aina tärkeää ja ajankohtaista hyvinvoinnista puhuttaessa ja toki parisuhteen laatu liittyy myös siihen, kuinka tyytyväinen on seksiin ja seksuaalisuuteen. Tietenkin tämän aihepiirin vahvuus kulkee sykleittäin, niin kuin monen muunkin. Toisella hetkellä enemmän tärkeää on esimerkiksi vauvan hoitaminen tai omaan terveyteen (muut osa-alueet) panostaminen.

Seksuaalisuus ja siihen liittyvät seikat ovat joka tapauksessa vahvassa murroksessa juuri tällä hetkellä. Saamme niin paljon ulkoapäin tulevaa stimulaatiota siihen, miltä meidän tulisi näyttää, miten meidän tulisi elää, olla onnellisia sekä harjoittaa seksiä. Silloin, kun seksiä lähestyy mielen ja ajatusten kautta, se menettääkin todellisen voimansa. Siitä tulee mekaanista, suorittavaa ja tyhjän tunteen jättävää molemmille osapuolille. Todellinen, lämmin, läsnäoleva ja voimaannuttava seksuaalisuus ja seksi lähtee taas ihan eri lähtökohdista. Se lähtee siitä, että uskallamme olla omia itsejämme ja kunnioittaa omia tarpeitamme ja halujamme. Se lähtee siitä, että uskallamme tutustua itseemme hieman syvemmältä. Pinta on pintaa ja elämä pysyy pintana, jos menemme pinnan mukana ja sen ehdoilla. Kun otamme asenteen, että haluamme hyväksyä itsemme, rakastaa itseämme ja luottaa itseemme ja täten elämään, myös seksi ja seksuaalisuus avaavat portteja luonnolliseen ja täyteläisempään elämään.

Naisella piilee sisällään todellinen jumalattaren voima, nimittäin antautuminen. Antautuminen on meille monelle hyvin uusi opeteltava taito, koska olemmehan oppineet vuosikausia pärjäämään, kontrolloimaan, suorittamaan ja olemaan älyllisesti skarppina eri tilanteissa. Se, että antaudumme kehomme ja todellisen luontomme valtaan, on suuri kunnianosoitus itseämme, naiseuttamme ja jumaluutta kohtaan (synnyttäminen voi muuten olla yksi vahva antautumisen kokemus). Antautuessa hetkelle, seksiin liittyvät “pitäis” ajatukset ja muutkin ajatukset unohtuvat. Joka kerta voi olla ihan erilainen. Puoliso ei todellakaan “tee aina niin ja niin” vaan joka kerta on hämmästyttävä, erilainen ja kaikkea muuta kuin suoritus. Suoritusta ei ole, koska ei ole odotuksia eikä aikaa. Läsnä oleva seksi on helppoa, rentouttavaa, leikkisää ja kiireetöntä.

Kun luottaa itseensä ja elämään, pystyy myös luottamaan toiseen ja olemaan hyvin avoin kaikelle. Tämä mahdollistaa hyvin herkkien, syvien ja jopa henkisten kokemusten saamisen niin seksissä kuin muussa elämässä. Seksi ei todellakaan jätä enää tyhjää oloa vaan siitä tulee jopa pyhää. Lapsen syntymän myötä ja hyvin jyrkkiä ylä- ja alamäki kausia seksin suhteen kokeneena, siitä on tullut kiitollisuutta ja elämän arvostamista lisäävää. Sillä, käytetäänkö seksiä vain omien pinnallisten ja hetkellisten tarpeiden täyttämiseen vai aitona rakkaudenosoituksina elämää ja puolisoa kohtaan, on eroa kuin yöllä ja päivällä.

Mitä nainen voi tehdä kulkiessaan syvempään, aidompaan ja rehellisempään seksuaalisuuteen? Tässä muutama seikka oman kokemuksen kautta löydettynä – ehkä vähän kertausta taas kerran!

1. Huomioida itsensä ja omat emotionaaliset tarpeensa. Feminiinistä voimaa vahvistaa omien tunteiden tiedostaminen ja niiden jakaminen. Nainen palautuu ja rentoutuu enimmäkseen puhumalla ongelmistaan ja tunteistaan. Jos rakentavaa palautumiskanavaa ei ole, tunteet kasautuu sisälle ja muutumme äksyksi robotiksi.

2. Pitää huolta itsestään ja omasta hyvinvoinnista. Fyysinen terveys on äärimmäisen tärkeää, jotta kehomme, maanpäällinen kulkuneuvomme voi hyvin ja toimii perustana sille, mitä meidän on tarkoitus täällä tehdä. Hyvä ravinto, riittävä uni sekä liikunta ovat peruspalikoita. Jos emme tunne oloamme hyväksi kehossamme, tuskin koemme itseämme kovin seksikkääksikään.

3. Tarkistella ajatus- ja uskomusrakenteitaan; mikä on aitoa, mikä opittua. Millaista juuri minun unelmaelämäni olisi? Mitkä asiat juuri minut tekevät onnelliseksi? Mitkä asiat rajoittavat minua? Mitä voisin tehdä kulkeakseni kohti itseni näköistä elämää?

4. Parantaa kommunikointitaitoja kumppanin kanssa. Kertoa hänelle mahdollisimman suoraan, mitä haluaa ja tietenkin kysyä myös toisinpäin. Uskalla paljastaa todellinen itsesi. Puolisomme ei ole ajatustenlukija. Kerro, kysy ja kokeilkaa!

5. Jutella aihepiiristä ystävien kanssa, avata itseään enemmän. Seksistä, seksuaalisuudesta jutellaan aika vähän. Se on itsensä avaamista yhtä lailla kuin omista syvemmistä tunteista puhuminen. Jakamalla asioita tämänkin osa-alueen suhteen, saamme laajempaa ymmärrystä ja tukea siihen, että se kehittyy meidänkin elämässä.

Picture

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Sinä et ole yksin! – Tarinani eräästä päivästä, jota en olisi halunnut, mutta joka minulle TAAS annettiin

Halusin kirjoittaa rehellisen tekstin eräästä päivästäni kuluneella viikolla. Haluan myös sanoa, että...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.