Punainen Kuu – paluu naiseuden luontoon

Maailma jossa naisen keho on häiriöksi

”Monille naisille kuukautiset ovat kivulias ja ärsyttävä juttu, joka häiritsee elämää kerran kuukaudessa.” Näin alkoi yle.fi sivustolla julkaistu juttu siitä, kuinka kuukautisista ei ole naisille mitään hyötyä – jutun mukaan tilanne on itse asiassa hyvinkin päinvastainen. Jutussa tuodaan esille hyvin voimakkaasti hormonaalisia ehkäisymenetelmiä ja pidetään erittäin hyvänä asiana sitä, että niiden avulla voi ”päästä eroon” kuukautisista, jotka jutussa oli kuvattu lähinnä naisen elämää hankaloittavana, epämiellyttävänä, kivuliaana ja epätoivottavana tapahtumana. Yllättävintä tässä uutisessa oli minulle henkilökohtaisesti se, että sen on kirjoittanut nainen.

Kirjoitin taannoin jutun ”Patriarkaalisen maailmanjärjestyksen nousu ja tuho”, jossa käsittelin Notre Damen palon pintaan nostamien teemojen kautta patriarkaalista maailmanjärjestystä, sen ilmenenistä ja sitä, mitkä ”normaaleina” pidetyt toimintamallit ovat itse asiassa patriarkaalisen mallin meissä aiheuttamia haavoja ja noiden kollektiivisten traumojen ilmenemistä elämässämme. Se, että tulemme tietoisiksi siitä, millä yhteiskuntarakenteeseemme sisäänrakennetuilla tavoilla, uskomusjärjestelmillä ja valikoidulla informaatiolla meitä ohjataan kauemmas omasta todellisesta luonnostamme ja sitä kautta voimastamme, auttaa meitä vapautumaan ja voimaantumaan ihmisinä. Tarkoitukseni ei ole lietsoa kiukkua eikä uhriuttaa ketään – vain hyvin yksinkertaisesti tuoda valoa ja tietoisuutta aiheeseen, josta saamme pääsääntöisesti virallisen tiedon kanavista melko yksipuolista näkemystä.

Valtamedian tehtävä on ollut hyvin pitkään pääsääntöisesti pitää yllä uskomusjärjestelmiämme tietynlaisesta maailmasta. Sen tehtävänä on ollut jakaa informaatiota, joka on harmoniassa vallitsevan yhteiskuntajärjestyksen edun kanssa. Valtamedia on juuri sitä – valta media. Media ylläpitää valtarakenteita ja jakaa tietoa, joka pitää ihmisen tietoisuuden kiinni tietyssä maailmankuvassa ja toimintamalleissa. Media kirjoittaa sen, mikä on yleisesti hyväksyttävä tapa nähdä maailma – tarjoaa ”virallisen informaation”, ja kaikki muu sen ulkopuolella leimataan epäviralliseksi, epätodeksi ja epäluotettavaksi. Tämä on tehokas kollektiivisen ohjelmoinnin malli, sillä se jolla on sana, on valta luoda todellisuus.

Mikäli seuraamme vain valtamediaa, meille tarjotaan yksi virallinen tapa nähdä maailma ja ihmisyys, ja alamme sen kautta tulkita maailman tapahtumia, tieteen ja tekniikan kehitystä, yhteiskuntamme tilaa ja jopa omaa terveyttämme. Tai vaihtoehtoisesti voimme ymmärtää tämän, lukea uutisia valikoivasti ja pitää huolta siitä, että otamme vastaan tietoa myös muista lähteistä kuin virallisen informaation kanavista. On hyvä harjoittaa siis tervettä lähdekriittisyyttä, kun ottaa vastaan informaatiota virallisista, valtion ylläpitämistä kanavista.

On sanottava, että viime aikoina Suomen valtamediaan on hiipinyt sinne tänne juttuja, jotka todistavat paradigmanmuutoksen olevan todella voimakkaasti käynnissä – virallinen informaatio muuttuu myös vähitellen, alkaa kertoa uudenlaista tarinaa maailmasta ja ihmisyydestä. Tietoisuuden muutos alkaa näkyä siis jo kollektiivisella tasolla voimakkaasti, mikä on upea asia.

On kuitenkin hyvä olla tietoinen siitä, että monet uutisoinnit edustavat kuitenkin vielä patriarkaalista ja kapitalistista maailmankuvaa. Siihen kategoriaan putoaa tämäkin uutinen. Siinä ei ole mitään pahaa, se vain on niin – tietoisuus muuttuu kun se muuttuu, siihen saakka todellisuus näyttäytyy yhdenlaisena, ja jokaisella on mahdollisuus tutkia omaa tietoisuuttaan ja sitä, mikä itsestä tuntuu kokonaisvaltaisimmalta ja omaa hyvinvointia edistävimmältä totuudelta.

 

Kuukautiset osana ihmisluontoa

Kuukautiset ovat naiseuden ja naisen voiman fyysinen ilmentymä. Tuo voima ja feminiininen viisaus, joka kuukautiskierron mukana herkistyvässä naisessa nousee pintaan, on ollut kautta aikain haastava tukahdutettava patriarkaaliselle yhteiskuntamallille.

Kierron vuotovaiheessa naisen intuitio vahvistuu, keho herkistyy viesteille ja avautuu puhdistamaan sekä päästämään pois kaikkea sitä, mikä on aikansa elänyt – niin fyysisellä kuin emotionaalisellakin tasolla. Nykymaailma tulkitsee herkistymisen hankalaksi ja vaivalloiseksi, koska se tarkoittaa, että nainen ei pysty samalla tavalla elämään ja suorittamaan läpi kuukautisten kuin muissa kuun vaiheissa. Mutta tämäpä ei ole alunperinkään ihmisluonnon eikä etenkään feminiinisen luonnon tarkoitus!

Kapitalistisen ja patriarkaalisen yhteiskuntamallin kannalta ihmisen tuottavuus ja tehokkuus ovat tärkeimpiä asioita. Kuukautiset sotivat vastaan näitä molempia, joten on ymmärrettävää, että niistä halutaan päästä eroon.

Hysteeriset naiset

Nainen, jolla on kuukautiset, on yleisesti hyväksytyn uskomusjärjestelmän mukaan yliemotionaalinen, irrationaalinen, yliherkkä ja toimintakyvytön.

Näin varmasti onkin helppo tulkita, jos kuukautiskierrostaan täysin irti oleva nainen yrittää sopeutua nykyiseen yhteiskuntajärjestykseen ja sen vaatimuksiin, ymmärtämättä syvemmin kehoaan, olevansa yhteydessä kuun kiertoon tai sitä, mitä ”kuukautisoireet” kuten kivut, krampit, liiallinen vuoto tai muu sellainen hänelle yrittää viestiä.

Feminiinisen energian, joka korostuu kuukautisten aikaan, olemukseen kuuluu tunteminen, herkkyys, pehmeys, avoimuus, vastaanottavuus, luovuus ja tietynlainen passiivisuus tai sisäänpäin kääntyvyys. Nämä kaikki ominaisuudet haastavat sitä, millaisessa tilassa ihminen on tottunut nyky-yhteiskunnassa toimimaan selviytyäkseen ja täyttääkseen yhteiskunnan vaatimukset.

Moni nainen ahdistuu ja kokee huonommuudentunnetta siitä, ettei pysty tekemään töitä samalla tehokkuudella ja ”normaalilla olotilalla”, millä muissa kuun vaiheissa. Tämäkään ei missään tapauksessa ole koskaan ollut luonnon tarkoitus. Se on nykyisen yhteiskuntarakenteen vaatimus, jolla ei ole mitään tekemistä luonnollisuuden tai hyvinvointimme kanssa. Olisi tärkeämpää miettiä, miten työympäristö voisi sopeutua naisten kuukautisiin ja syklisyyteen, kuin toisin päin.

Mistä kuukautiskivut ja oireet viestivät?

Kuukautisten aika on naisen luonnollisessa kuun kierrossa sisäänpäin kääntymisen, hiljentymisen, levon ja luovuuden aikaa. Silloin nainen on syvällä kohtunsa viisaudessa, kaikki aistit herkillä, keho auki ja intuitio ylimmillään.

Nykynaiset ovat vasta uudelleen muistamassa olevansa yhteydessä kuuhun, kiertävänsä kuun energioissa läpi kuukauden – jokaisen kuukauden jokaisen päivän. Elämällä syklisesti, kierron luonnollista kaarta seuraamalla, löytyy yhteys luontoon ja sen vaiheisiin – omaan kehoon ja sen vaiheisiin. Jos tähän tietoon ja kehon viisauteen ei ole vielä yhdistynyt, näyttäytyvät kuukautiset varmasti jokseenkin irrallisina, harmittavina ja häiritsevinä. Tämä syklisyys on kuitenkin jokaisen naisen sisäänrakennettu viisaus, jonka avulla voimme ottaa käyttöön kaiken sen voiman ja viisauden, jonka me naisen kehoon syntyessämme olemme saaneet käyttöömme.

Kivut ovat aina merkki siitä, että emme ole kuunnelleet kehoamme ja omia syvimpiä tarpeitamme kunnolla. Emme ole hyväksyneet naiseuttamme, ottaneet vastaan kehomme pyyntöjä pehmeydestä, levosta ja omasta rauhasta. Kipu on kehon tapa yrittää pysäyttää, tulla kuulluksi. Moni tukahduttaa nuo kivut pääsääntöisesti vuosikausia särkylääkkeillä, pysähtymättä koskaan kuuntelemaan kehoaan ja omia syvimpiä tarpeita.

Liiallinen tai hyvin runsas vuoto viestii meille samaa. Vuodamme enemmän, kun liikumme liian paljon ja olemme turhan aktiivisia etenkin kuukautisten ensimmäisinä päivinä. Voimme itse vaikuttaa vuotomme määrään hyvin konkreettisella levolla ja pysähtymisellä. Jos sinulla on runsaat kuukautiset, kokeilepa pyhittää ensimmäiset vuotopäiväsi lepäämiselle – aivan kirjaimellisesti sängyssä tai sohvalla vadelmanlehtiteetä siemaillen lepäämiselle, kirjojen lukemiselle, tai käsitöille.
Tässä vaiheessa moni nainen sanoo, ettei se ole mahdollista. Ei ole omaa aikaa, ei mahdollisuutta pysähtyä, ei mahdollisuutta levätä – puhumattakaan makoilla sängyssä.

Tässä piilee koko ongelman ydin

Yhteiskuntarakenteemme eikä perhekonstellaatiomme mahdollista eikä tue naisten syklistä kiertoa, oman luonnollisen kierron ja olotilan seuraamista. Tästä seuraa se, että nainen joutuu esittämään ”normaalia”, eikä pysty antamaan keholleen eikä itselleen sitä aikaa, huomiota ja hoivaa, mitä se kuukautisten aikana kaipaisi.

Tämä on aivan samaa oireilua kuin se, että suomalaiset ovat niin kaamosmasentuneita – ei seurata vuoden luonnollista kiertoa ja sen mukanaan tuomia energiatasojen ja tarpeiden muutoksia vaan suoritetaan kuin robotit läpi vuoden, ei ole ihme että talvella väsyttää, masentaa ja ahdistaa, kun talven ja pimeyden ominaisuus on kääntää ihminen sisäänpäin – integroimaan kaikkea kesällä ja valoisan aikaan tapahtunutta, antamaan uusien luovuuden siemenien itää pimeässä ja käpertyä talvipesään peiton alle, tulipesän eteen lepäämään ja juomaan lämmittävää inkivääriteetä.

Ongelman ydin on se, että elämme elämää täysin irti luonnostamme, luonnollisesta tarpeestamme ja olotilastamme, keinotekoisessa ympäristössä ja rytmissä.

Hormonaalinen ehkäisy ja kuukautiset

Hormonaalinen ehkäisy on monen naisen valinta ”taistella kuukautiskipuja vastaan”. Tässä lauseessa jo tiivistyy taas tuo ongelman ydin. Naiset taistelevat omaa luontoaan vastaan. Feminiininen luonto on herkkä, avoin, pehmeä, intuitiivinen ja kaivata omaa tilaa, kun kuukautisvuodon aika tulee. Muissa kuun vaiheissa naisen persoonallinen ominaisluonto saattaa olla hyvinkin maskuliininen, voimakas, määrätietoinen ja tehokas – jotkut naiset ovat pehmeämpiä kuin toiset läpi kiertonsa, meillä kaikilla on oma ominaisluontomme eikä sen muodostuminen tai ilmeneminen tee meistä enemmän tai vähemmän naisia tai naisellisia. Mutta suurella osalla vuotavista naisista on oireita, jotka yrittävät ohjata heitä hieman pehmeämpään, feminiinisempään (huom. maskuliininen vs. feminiininen energia arkkityypeinä, ei miehekkyys vs. naisellisuus) olemisen tapaan kuukautisten aikana.

Hormonaalinen ehkäisy vaikuttaa naisen hormonitoimintaan, joka vaikuttaa suoraan hänen luontoonsa. Kun hormonitoimintaamme keinotekoisesti muunnellaan, menemme joko epätasapainoon tai näennäinen tasapaino saavutetaan (ulkoiset oireet saadaan katoamaan) keinotekoisesti, hoitamatta varsinaista juurisyytä. Hormonit vaikuttavat koko kehoomme, aivotoimintaamme sekä valuvat lävitsemme vesistöihin ja elinympäristöömme, aiheuttaen luonnossa voimakasta disharmoniaa.

On lukuisia keinoja tasapainottaa hormonitoimintaa luontaisilla keinoilla, kuten yrteillä, joogalla, erilaisilla hoidoilla ja tunnetyöskentelyllä. Holistinen lähestyminen, eli todellisen sairauden juurisyyn hoitaminen ja kokonaivaltainen hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on hyvä tapa lähteä työskentelemään pitkäkestoisempaa ja kestävämpää terveyttä kohti.

Hormonaalisen ehkäisyn on todettu vaikuttavan voimakkaasti esimerkiksi naisten seksuaalisuuteen, mielialoihin, painon muutoksiin, ja moneen muuhun. Joiltakin naisilta voidaan hormonaalisella ehkäisyllä saada tukahdutettua joitakin oireita – mutta tuolloin säätely tehdään keinotekoisesti, eikä oikeaa parantumista ole tapahtunut. Juurisyy on edelleen olemassa, epätasapainotila on edelleen olemassa, sitä vain lääkitsemällä päivittäin pidetään oireettomassa tilassa.

Tärkeämpää kuin oireettomuuden tavoittelu hormonaalisella ehkäisyllä, olisi ymmärtää mistä nuo oireet pyrkivät meille naisille kertomaan, ja alkaa tehdä tarvittavia muutoksia omassa elämässä, jotta sairauden tai epätasapainotilojen aiheuttajat todella löytyvät.

Hormonaalisia epätasapainotiloja aiheuttavat naisille nykypäivänä mm. stressi, ympäristömyrkyt, erityisesti valmisruoissa esiintyvät ns. hormonihäiriköt, ftalaatit, bisfenoli A, kosmetiikan kemikaalit, rakennuksissa käytetyt aineet jne. Periaatteessa kaupunkiympäristössä elävä, modernia elämää elävä nainen altistuu käsittämättömälle määrälle erilaisia hormoneihin vaikuttavia aineita joka päivä.

Altistuksensa määrään voi toki itse voimakkaasti vaikuttaa elintavoilla ja valinnoilla, kuten puhtaalla ravinnolla, valitsemalla luonnonkosmetiikkaa, ja pyrkimällä rakentamaan itselleen stressittömämpi elämäntyyli ja harjoittamalla tietoista läsnäoloa tai vaikkapa joogaa, tai muuta kehon toimintoja ja mielen hyvinvointia tasapainottavaa tekemistä.

Juomaveden hormonijäämien on todettu olevan yksi suurimpia tulevaisuuden haasteitamme, jollemme ala ottaa tätä asiaa tosissamme.

Patriarkaalinen feminismi

Hormonaalinen ehkäisy myytiin naisille patriarkaalisen feminismin kärjellä, naisten etuoikeutena ja vapauttajana. Patriarkaalisen feminismin silmin nainen on vapaa ja voimakas, kun hän on kuin (patriarkaalisen mallin edustama) mies – saa harrastaa vapaata seksiä tulematta raskaaksi, eikä tarvitse ”kärsiä” kuukautisista. Tällainen feminismin liike on Suomessakin edelleen hyvissä voimissaan, mutta nyt naisten tietoisuus on alkanut jo kollektiivisesti hyvin paljon liikehtiä takaisin yhteyteen omaan todelliseen luontoonsa. Kuun kiertoon, kohdun viisauteen ja voimaan, joka tulee juuri siitä, että olemme naisia – herkkyydestämme, intuitiostamme, kuumme kierrosta ja vaiheista. Enää meidän ei tarvitse olla vihaisia ja tavoitella tasa-arvoa miesten kanssa olemalla kuin miehet – olemmehan me naisia! Patriarkaalisella feminismillä tarkoitetaan siis feminismiä, jossa käytetään samoja patriarkaalisen vallankäytön keinoja  ja rakenteita oman voiman ja valta-aseman saavuttamiseksi tasa-arvon nimissä, ja joka ei itse asiassa ole millään tavalla yhteydessä feminiinisiin ominaisuuksiin, arvoihin ja arkkityyppiin tai luonnon viisauteen.

Miehet ovat aivan yhtä alistetussa ja omaa luontoaan vastaan rakennetussa roolituksessa nykymaailmassa – rahaa ja valtaa tavoittelevan, kaikkea panevan, emotionaalisesti kylmän ja mielessään elävän, valtaa tavoittevan miehen malli on myös kasvamassa uuteen, tasapainoiseen ja tuntevaan miehen malliin. Patriarkaalisuus ei ole alistanut vain naisia, vaan se on irrottanut meidät kaikki todellisesta luonnostamme palvelemaan konetta. Seksuaalisuuden irrottaminen sydänyhteydestä ja seksin toimiminen todellisuuden pakokeinona, voiman ja vallan välineenä ja yhteyden korvikkeena, on myös yksi oire siitä, ettemme ole yhteydessä todelliseen luontoomme. Se, että hormonaalisen ehkäisyn yleisyys edistää kenties harkitsematontakin seksuaalikäyttäytymistä, etenkin nuorilla, eikä suojaa seksitaudeilta, on myös ongelmallista.

Voimme edelleen naisina rakentaa uraa, valita lapset ja perheen tai lapsettomuuden ja muut intohimon kohteet, seksikumppaniemme määrän ja miten haluamme kehoamme kantaa, voimme valita hameen tai housut tai kaiken edellä mainitun, ja juuri sellaisen ulkomuodon ja ominaisluonnon kuin omaamme. En sano, että kaikki naiset ovat superfeminiinisiä ja pehmeitä, tai haluavat samoja asioita koska ovat naisia – en lainkaan. On kyse siitä, että vallitseva yhteiskuntarakenne ei ole hyväksynyt naisia, naiseutta eikä feminiinistä luontoa tai ominaisuuksia, sen syklisyyttä ja omia erityistarpeita sekä vahvuuksia, vaan olemme joutuneet tukahduttamaan ne pitkän aikaa yhteiskunnassamme. Hylkäämällä luontosi, menestyt.

Yhteiskunnan rakenteiden ja työelämän on muututtava. Naisten ei tarvitse yrittää kuukautisineen sulautua heille ulkoapäin annettuun malliin tai toiminnan rytmiin. Jokaisella naisella on oikeus kuukautisiinsa, omaan kiertoonsa, kehoonsa ja sen kunnioittamiseen annettuun aikaan. Koko maailma tulee hyötymään siitä, kun naiset saavat alkaa ottaa aikansa kuukautistensa kanssa.

Lepo, pysähtyminen, hoiva, oman kehon kuuntelu, pehmeys, lempeys, antautuminen. Nämä ovat feminiinisiä ominaisuuksia, joita syleilemällä todella usean naisen kuukautiset transformoituvat – samoin kuin naisten käsitys omista kuukautisistaan.

Äidiltä tyttärelle

Suurin osa meistä nykynaisista on saanut äideiltään tiedon siitä, että kuukautiset ovat harmittava mutta pakollinen osa elämää. Usein äiti saattaa ilmoittaa että ”meidän suvussa on sitten kivuliaat ja runsaat kuukautiset, että varaudu”, ja siirtää näin negatiivisen suhtautumisen ja sukulinjan parantamattomat traumat suoraan tyttärelleen. Kaikki kuukautisiin ja niiden alkamiseen liittyvä on hävettävää, pelottavaa ja suorastaan kauheaa. Tokihan tämä ilmenee sitten suoraan käytännössä.

Muistan kuinka paljon itse pelkäsin kuukautisten alkamista, kuinka paljon häpesin kaikkea niihin liittyvää, kuinka niitä piti piilotella ja kuinka hämmentävää se kaikki oli ja kuinka kamalia kuukautiskivut olivat. Haluan auttaa jokaista nuorta naista, jota vain voin, kypsymään naiseksi ja kuun kierron seuraajaksi niin lempeästi ja suurella kunnioituksella ja rakkaudella omaa naiseutta kohtaan kuin vain mahdollista.

Kuukautisten alkaminen on valtava siirtymä, jota nyky-yhteiskunnassamme ei juurikaan käsitellä – mitenpä muutenkaan, kun naisilla ei enää ole ollut itselläänkään tuota ikivanhaa tietoa, jota he voisivat siirtää tyttärilleen.

Kuukautisten näkeminen harmillisena, ylimääräisenä ja elämää hankaloittavana asiana kertoo syvästä yhteyden puutteesta luontoon ja omaan naiseuteen. Kun emme enää häpeä omaa vertamme, omaa kohtuamme, omaa luontoamme, kuukauden kiertoamme ja syvimpiä tarpeitamme kuun joka vaiheessa, palaamme takaisin yhteyteen – siihen, mitä on olla luonnollisesti nainen.

Nämä kollektiiviset traumat eivät parannu kuin käsittelemällä, nostamalla niitä näkyville ja keskusteluun, parantumaan yhteisössä ja yksilön tasolla. Olen kiitollinen tästä YLE:n keskustelunavaajasta, ja siitä, että saan olla muistuttamassa maailmaa naisen viisaudesta, syklisyydestä, verimysteereistä ja kohdun voimasta. Palaamme takaisin yhteyteen, ja pian taas äidit siirtävät tätä ikiaikaista viisautta tyttärilleen pelon ja traumojen sijaan. Me olemme ne, joilla on valta parantaa itsemme ja muuttaa tämä tilanne.

Vuosin viimeisen vuoden kiertoni kuukautiskuppiin, josta tarjosin vereni lahjaksi kotitilanimaalle, vedelle ja kasveille sekä lähimetsälle. Annoin kehoni ja vereni voiman takaisin luonnolle, maalle, jotta saisin olla yhteydessä sen kiertoon ja viisauteen. Nyt olen raskaana, ja seuraan erilaista, hienovaraisempaa kuun kiertoa, kunnes kuukautiseni jälleen jossain vaiheessa palaavat takaisin.

Minä rakastan kuukautisia, rakastan naisia ja naisten kehojen viisautta. Toivottavasti sinäkin, nainen, saat rakastaa ja arvostaa omaasi, ja uskallat tehdä muutoksia elämässäsi, jotka aidosti palvelevat sinua naisena, terveyttäsi, hyvinvointiasi ja kehosi tarpeita.

“Nouse luontoni lovesta, syntyni syvästä maasta”
– luonnon nostatus, kansanperinne

Linkki alkuperäiseen YLE:n artikkeliin

https://yle.fi/uutiset/3-10900452

Tutustu työhöni ja varaa aika, mikäli haluat lähteä purkamaan uskomusjärjestelmiäsi ja löytää yhteyden omaan naiseuteesi!

www.sisarkuu.fi

Rakkaudella,
Emma Takko

Lisää kirjoittajalta Pohjoisen Valkoinen Noita

Punainen Kuu – paluu naiseuden luontoon

Maailma jossa naisen keho on häiriöksi ”Monille naisille kuukautiset ovat kivulias ja...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.