Piiloutuvat ydintarpeet

Kun synnymme tähän maailmaan, meillä on kaksi perustavanlaatuista tarvetta. Ensimmäinen tarve on muodostaa turvallinen kiintymyssuhde toiseen ihmiseen. Ihmislapsi on syntyessään täysin riippuvainen toisten ihmisten hoivasta. Se ei selviä tässä maailmassa yksin. Niinpä turvallinen kiintymyssuhde toiseen ihmiseen turvaa hengissä selviytymisen.

Toinen perustavanlaatuinen tarve on olla aito, oma itsensä. Heti elämän alkuhetkistä lähtien tämä tarve joutuu alistumaan tarpeelle turvalliseen kiintymyssuhteeseen. Kyseessä on elämän ja kuoleman kysymys.

Mitä tarkoittaa olla aito, oma itsensä?

Aitous pitää sisällään tarpeen ilmaista itseään, omia tarpeitaan ja tunteitaan. Itkeä silloin, kun sattuu tai kun tarvitsee lohdutusta. Tai itkeä ihan vain siksi, että itkettää, ilman mitään erityistä syytä. Mahdollisuuden ilmaista toiselle sen, mitä tarvitsen ja saada siihen vastakaikua. Se tarkoittaa luontaista tarvetta spontaaniuteen, leikillisyyteen, iloon, riemuun. Olla äänekäs, kun siltä tuntuu. Tarvetta nauraa räkättää mahan pohjasta, hassuilla ja pelleillä. Siihen liittyvät myös rajat suhteessa toisiin ihmisiin. Tarve ilmaista se, että en pidä siitä, mitä teet enkä halua sitä. Älä, ei, lopeta. Aitous liittyy myös itsenäisyyteen. Saan tehdä asioita itse ja saan myös apua sitä tarvitessani.

Kun lapsi syntyy tähän maailmaan, häntä vastassa ovat vanhemmat ja muut hoivaajat, jotka kantavat omia haavojaan. He ovat itsekin joutuneet luopumaan niistä puolista itsessään, jotka ovat olleet uhkana turvallisen kiintymyssuhteen muodostumiselle. Tästä syystä heidän on vaikea sietää aidossa lapsessa kaikkia niitä tarpeita, tunteita ja puolia, jotka itse ovat oppineet tukahduttamaan.

Usein tuoreet äidit kuvaavat sitä, miten oman lapsen syntymä nostaa pintaan käsiteltäväksi omia lapsuuden kokemuksia. Tämä on luonnollista, vaikkakin usein hyvin rankkaa. Jos äiti pystyy kohtaamaan itsessään esiin nousevia tunteita ja asioita, voi hän käsitellä ja puhdistaa ehkä lukuisten sukupolvien ajan eteenpäin siirtyneitä taakkoja. Nämä taakat ovat opettaneet, että et ole rakkauden arvoinen aitona omana itsenäsi. Että sinun on oltava toisenlainen, jotta saat säilyttää hengissä selviytymiseen kytkeytyvän kiintymyssuhteesi. Taakkoja, jotka liittyvät siihen, että tarve olla oma itsensä on alisteinen kiintymykselle. Taakkoja, joissa ihmisyydestä suljetaan osia pois vääränlaisina, häpeällisinä ja huonoina. Taakkoja, jotka opettavat, että sinussa on jotain perustavanlaatuista vialla.

Rekkalastillinen rakkautta matkaan

Tähän prosessiin tuore äiti tarvitsee rekkalastillisen rakkautta, myötätuntoa ja lempeyttä itseään kohtaan. On tuskallista kohdata itsessään se, ettei pysty hyväksymään lastaan kaikilta osin sellaisena kuin hän on, aito oma itsensä. Tämä tuska saa helposti piiloutumaan ylisukupolvisten taakkojen taakse ja siirtämään ne vain eteenpäin lapsensa kuormaksi. Kun näin tapahtuu, tarvitaan jälleen rekkalastillinen rakkautta, myötätuntoa ja lempeyttä äidille. Emme voi vaatia itseltämme sen enempää kuin mihin kykenemme. Rakkauden avulla voimme uskaltautua vähän kerrassaan, pienin askelin kohtaamaan itsessämme sen pienen tytön, joka kärsii, koska ei ole saanut olla aito oma itsensä. Kun kohtaamme itsemme rakkaudesta käsin, voimme kohdata myös oman lapsemme rakkaudesta käsin. Ja niinä hetkinä kun se tuntuu mahdottomalta, voimme pyytää anteeksi ja antaa anteeksi. Koska olemme täällä opettelemassa ihmiselämää yhdessä. Kaikki samassa veneessä.

Tätä matkaa ei tarvitse kulkea yksin. Jaa kokemuksiasi muiden äitien kanssa. Saatat yllättyä, miten samankaltaisia prosesseja toisetkin äidit käyvät läpi. Äitiyteen liittyy edelleen voimakkaita tabuja, joiden vuoksi vaikeista tunteista ja ajatuksista omaa lastaan kohtaan voi olla vaikea puhua. Tarve ilmaista aidosti omia tunteitamme on kuitenkin oman aidon itsemme ytimessä. Hyödynnä vertaistukea ja myös ammattilaisia tarvittaessa. Me tarvitsemme toinen toisiamme.

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.