Pidä tonttisi puhtaana

Kuka on vastuussa hyvinvoinnistasi? Oletko ajatellut, että hyvinvointiisi vaikuttaa merkittävästi se, miten selkeät rajasi ovat henkisesti ja fyysisesti – sekä se, miten huolehdit oman tonttisi eheydestä näiden rajojen sisällä.

Ota vastuu hyvinvoinnistasi pitämällä tonttisi puhtaana.

Hankin itselleni joululahjaksi useammankin suuresti ihailemani Alison Armstrongin kurssin. Olen kirjoittanut aiemmin hänen Queen’s Code -kirjasta tekemistäni oivalluksista täällä. Tämä artikkeli perustuu hänen nettikurssinsa Loving More By Sacrificing Less herättämiin oivalluksiin.

Monelle meistä on opetettu, että tullaksemme hyväksytyiksi meidän on uhrattava omat tarpeemme. Alison Armstrongin mukaan varsinkin naiset ajattelevat usein, että on rakkautta uhrata jotain itselle tärkeää voidakseen vastata toisten tarpeisiin. Onpa sitten kyseessä kumppani, vanhempi, lapsi, esimies tai ystävä. Odotamme, että muut arvostavat uhraustamme ja ovat siitä kiitollisia.

Tosiasia on kuitenkin se, että muilla ei yleensä ole hajuakaan siitä, mitä olemme uhranneet miellyttääksemme heitä. Ja jos he tietäisivät, he olisivat kieltäneet meitä uhraamasta jotain niin tärkeää. Mutta koska näitä asioita ei yleensä sanota ääneen, suhteisiin syntyy kitkaa. Mitä enemmän uhraamme omia tarpeitamme, sitä vähäisimmäksi käyvät voimamme. Koemme, että meitä ei arvosteta ja suhteet ovat epätasapainossa. Tunnistatko tästä itseäsi?

Alison ehdottaa vastalääkkeeksi sitä, että jokainen ottaa vastuun omasta hyvinvoinnistaan ja huolehtii ensisijaisesti omista tarpeistaan niin, että on hyvinvoiva ja tasapainoinen kaikilla osa-alueilla. Tätä Armstong kuvaa termillä ”holding space”, jonka käänsin omasta tontista huolehtimiseksi. Minulla on vastuu siitä, että voin fyysisesti hyvin, lepään tarpeeksi, minulla on tarpeeksi aikaa hoitaa asiat, tunteeni ovat tasapainossa ja voin henkisesti hyvin. Tontilla on siis fyysinen, emotionaalinen, ajallinen, mentaalinen ja henkinen ulottuvuus. Valaisen niitä omien esimerkkieni avulla. Kehotan sinua miettimään, mikä on sinun tonttisi eheyden kannalta tärkeää ja mikä saa sen romahtamaan.

 

Fyysinen tontti

Pidä fyysinen tonttisi puhtaana.

Minulle fyysisen tontin eheys tarkoittaa tervettä, elinvoimaista ja hyvää oloa. Siihen vaikuttavat monet asiat, esimerkiksi puhdas ja terveellinen ruoka. Erityisherkkänä imen itseeni ympäristön ärsykkeet, ja minun on tärkeää huolehtia palautumisesta. Erityisen tärkeää on se, että lepään riittävästi. Kärsin vuosia unettomuudesta, mutta se helpottui tehtyäni isoja muutoksia. Yksi niistä on se, että ratkaisevan tärkeää pitää kiinni samasta nukkumaanmeno- ja heräämisajasta. Heräämisaika ei ole niin tarkka, voin viikonloppuisin nukkua hieman pitempään. Mutta on tärkeää, että menen joka ilta sänkyyn klo 22.

Toiseksi on tärkeää, että varaan illalla aikaa rauhoittumiseen. Himmennän valot klo 2o ja ryhdyn iltatoimiin. Haluan myös olla kotona klo 20 mennessä. Aina oltuani jossain kodin ulkopuolella minulla menee erityisen kauan rauhoittumiseen. Siksi haluan olla kotona ajoissa.

Jos en pidä kiinni säännöllisestä unirytmistä ja varaa riittävästi aikaa rauhoittumiseen, tämä kostautuu nukahtamisen viivästymisenä, huonolaatuisena unena ja useina heräämisinä yön aikana. Olen seuraavana päivänä väsynyt, surullinen ja hermostunut. Myös liian pitkät välit ruokailussa saavat minut väsähtämään. Olen myös tullut tietoiseksi sokeririippuvuudestani, ja pyrin siitä parhaillaan eroon 30 päivän sokerittomuushaasteella. Ilman sokeria olen luontaisen energinen – en pumpattu sokerilla ylittämään rajani.

Ajallinen tontti

Pidä ajallinen tonttisi selkeänä.

Pidä ajallinen tonttisi selkeänä.

 

Ajallisen tontin eheys on selvästi yhteydessä ja päällekkäinen fyysisen tontin kanssa. Minulle ajallisen tontin eheys tarkoittaa sitä, että varaan riittävästi aikaa eri tehtävien hoitamiseen ja huolehdin säännöllisestä päivärytmistä. Haluan varata aamuun riittävästi aikaa, jotta voin aloittaa aamun rauhallisesti eikä minun tarvitse hötkyillä.

Parhaillaan opettelen käyttämään kalenteria aktiivisemmin. Merkitsen kaikki tärkeät asiat (niin töihin, opiskeluun, harrastuksiin kuin esim. Himalajan Naurun Naistenpiireihin liittyvät) kalenteriini. Selvitän aina kuun alussa kyseisen kuukauden kuupäivät. Olen myös opetellut tekemään tehtävälistoja. Asioiden kirjaaminen paperille vapauttaa valtavasti henkistä energiaa ja vähentää stressiä. Minusta on myös tullut tehokkaampi ja aikaansaavampi, kun asiat eivät ole myttynä päässäni vaan selkeästi joko listalla tai jo kalenteriin vietynä. Nyt esim. tiedän, mihin mennessä minun pitää kirjoittaa seuraava neuropsykiatriseen valmennukseen liittyvä essee ja varaan tuleville viikoille jokaiseen iltaan tunnin opiskelulle.

Ajallinen ja fyysinen tontti yhdistyvät myös ateriasuunnittelussa. Olen ollut tämän viikon maanantaista lähtien mukana 8 viikkoa -valmennuksessa, jossa opetellaan syömään puhtaasti ja kehon hyvinvointia edistäen niin, että paino putoaa. Joka päivä syödään neljä ateriaa, ja sokerin välttämiseksi ja tarvittavien ravintoaineiden saamiseksi ne pitää valmistaa itse. Niinpä opettelen suunnittelemaan ateriat etukäteen useammaksi päiväksi, ja valmistan ateriat etukäteen.

Jos en merkitse tärkeitä päivämääriä kalenteriin, tee muistilistoja tai suunnittele aterioita etukäteen, elämäni on hahmotonta epämääräistä mössöä. Stressitasoni on korkealla, unohtelen asioita enkä saa tehtävistä otetta. Ahdistun ja koen epämääräistä tyytymättömyyttä itseeni ja alemmuudentunnetta.

Emotionaalinen tontti

Pidä emotionaalinen tonttisi puhtaana.

Minulle emotionaalisen tontin puhtaus tarkoittaa turvallista ja luottavaista oloa, onnellisuutta ja kunnioitusta. Se tarkoittaa myös tunnetta yhteenkuuluvudesta ja aidosta välittämisestä. Emotionaalisen tontin puhtaana ja eheänä pysyminen edellyttää vastuunottamista omista tunteista, mikä on välillä hyvin vaikeaa.

Olen huomannut, että emotionaalinen tonttini romahtelee, venyy, paukkuu ja räiskähtelee milloin mitenkin. Tämä on itselleni haasteellisin ulottuvuus pitää eheänä. Sanotaan, että tunteet ovat kuin veden virtausta, mutta minulla ne ovat kuin hyökyaalto. Olen alkanut huomata, miten usein reagoin vanhoista traumoistani käsin ja reagoin tilanteeseen nähden kohtuuttoman voimakkaasti. Koen myös usein itseni yksinäiseksi ja ulkopuoliseksi.

Koska emotionaalinen tonttini on niin rikkinäinen, olen päättänyt hakeutua terapiaan. Tarkoitukseni on oppia lisäämään turvallisuuden tunnetta sisälläni ja saada kaikennielevä ahdistukseni helpottamaan. Juuri ahdistus ja pinnan oleva pelko ovat unettomuuteni taustalla. Samoin oma turvattomuuteni on tehnyt parisuhteet hyvin haasteellisiksi. Terapia alkaa ensi viikon tiistaina, ja toivon emotionaalisen tonttini olevan huomattavasti vakaampi jo kesään mennessä.

 

Mielen tontti

Pidä mielen tonttisi kirkkaana.

Minulle mielen tontin selkeys tarkoittaa sitä, että ajatukseni on kirkas. Osaan ilmaista itseäni selvästi, hoidan työni ja opiskeluni hyvin. Minulle on tärkeää myös jatkuva uuden oppiminen ja kehittyminen ihmisenä. Niinpä osallistun erilaisiin tapahtumiin, seminaareihin ja workshopeihin. Osallistun vuoden mittaan erilaisiin valmennuksiin ja lisäksi opiskelen lisää nettikurssien kautta. Eräs mieleni ilmentymä on tämä blogi.

Minä tarvitsen uudistumista, uusia haasteita ja oppimista. Kyllästyn ja tunnen näivettyväni sisältä päin, jos en ole pitkään aikaan oppinut uutta. Toisaalta haasteena on se, että mieleni on yliaktiivinen ja minulla on tapana haalia enemmän tekemistä ja opiskeltavaa kuin ehdin suorittaa. Niinpä jotkin kurssit jäävät kesken.  Voisinkin opetella karsimaan ja keskittyä vain yhteen kurssiin tai valmennukseen kerrallaan.

Eräs mielen tonttini puhtauteen ja eheyteen vaikuttava tekijä on salliminen. Asiat ottavat oman aikansa. Toisinaan teen asiat nopeasti. Mutta toisinaan taas tarvitsen paljon aikaa sulatella asioita ja antaa niiden muovautua mielessäni uudeksi kokonaisuudeksi. Siksi en esimerkiksi ole pakottanut itseäni tiettyyn julkaisutahtiin täällä blogissa vaan julkaisen uuden jutun sitten, kun mielessäni on muhinut valmiiksi jokin oivallus.

Asioita, jotka saavat mielen tonttini romahtamaan, on small talk ja epärehellisyys. Minulle tärkeitä arvoja ovat rohkeus, avoimuus ja syvällinen jakaminen. Alan tylsistyä nopeasti, jos keskustelusta puuttuu syvyys. Eristän itseni ihmisistä, joiden kanssa keskustelu pysyy aina pintatasolla tai jotka eivät ole valmiita keskustelemaan asioista avoimesti. Olen kuitenkin vakaasti sitä mieltä, että hankalistakin asioista voi keskustella rakentavasti ja lempeästi.

 

Henkinen tontti

Pidä henkinen tonttisi puhtaana.

Henkinen (spiritual) tontti tarkoittaa minulle yhteyttä. Yhteyttä monilla eri tasoilla. Yhteyttä itseeni, yhteyttä toisiin ihmisiin, yhteyttä eläimiin, yhteyttä luontoon ja luonnon rytmeihin, yhteyttä Universaaliin, yhteyttä intuitiooni ja johdatukseen. Viimeisimpänä olen löytänyt yhteyden enkeleihin.

Pidän huolta henkisen tontin eheydestä mm. meditoimalla, Sielumaalaamalla, kävelemällä ja pyöräilemällä ulkona, seuraamalla Kuun kiertoa ja haastamalla rajani kylmäaltistuksella (joskus käyn jopa avannossa). Myös Tantra on huolehtimista henkisestä tontistani, sillä minulle Tantra on voimallinen henkisen kasvun polku. Rehellisyys, lempeys, rohkeus ja selkeä kommunikointi ovat henkisen tonttini kulmakiviä. Tärkeä osa henkistä tonttiani on myös yhteys Naiseuteen ja toisiin naisiin sekä naisen elämän eri puolien tutkailu. Niinpä kerran kuukaudessa ohjaamastani Naisten sydänpiiristä on tullut todella tärkeä osa henkisen tontin puhtautta.

Olen joskus yrittänyt kieltää henkisyyteni, yrittänyt nauttia small talkista ja ohittanut tarpeeni syvälliselle jakamiselle. Nämä, kuten intuitioni äänen ohittaminen, ovat aina kostautuneet kalliisti ja johtaneet huonoihin valintoihin ja kaikkien kannalta ikävään lopputulokseen. Henkisen tonttini romahtaminen nimittäin saa minut räjähtämään.

Himalajan Naurun seuraava Naistenpiiri on torstaina 23.1.2020. Silloin teemana on Kosketus: mikä sinua koskettaa ja millaista kosketusta kaipaat? Tarkemmat tiedot ja ilmoittautumisohjeet löydät tästä Facebook-tapahtumasta.

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.