Parhaimmat joogakirjatärpit

Joogafilosofiaa

 

Tänään ajattelin esitellä joogakirjastoni sisältöä eli parhaimmat joogakirjatärpit. Skaala on aika laaja ihan sieltä filosofiasta anatomian kautta ihaniin joogamatkakirjoihin. Jospa näistä joku löytäisi itselleen mielenkiintoista lukemista tai ideoita pukin konttiin!

Jokaisen joogin hyllystä pitää tietty löytyä ne jo aiemmin mainitut “Patanjalin Jooga sutrat” (sori omalta koneelta en löytänyt oikeaa kirjoitusasua sanskritiksi…). Måns Broo on suomentanut ja toimittanut tämän teoksen, joka sisältää alkuperäisen sanskritinkielisen tekstin sekä sen suomennoksen ja selitykset. Jos aihe tuntuu liian hankalalta voit lukea pienen raapaisun aiheesta aikaisemmasta postauksestani Santosha haaste.

Erittän mielenkiintoisia ovat myös karismaattisen Taavi Kassilan kirjat “Onnellisuuden jooga” ja “Totuuden lähteillä”. Niissä jo lapsuudestaan asti joogaa harjoittanut Taavi pohtii mm. joogafilosofian käsitystä onnellisuuden salaisuudesta ja vertailee eri uskontojen näkemyksiä toisiinsa tutkien pyhiä kirjoja ja keskustellen eri henkisten opettajien kanssa. Olen kerran päässyt Taavin pitämään workshoppiin, jossa harjoituksen jälkeen hän piti luennon pohjautuen “Totuuden lähteillä”-kirjaan. Todella ajatuksia herättävä luento ja kirja.

 

Kotimaisia joogakirjatärppejä

Hengähdyshetkiä

 

Kotimaisesta joogakirjallisuudesta on pakko luonnollisesti nostaa esille ihanan joogakouluttajani Mia Jokinivan Hengähdyshetkiä”, jossa annetaan käytännönläheisiä vinkkejä stressin hallitsemiseen arjessa. Kirjan yksi ehdottomista suosikeistani on suklaameditaatio 😉 Mikäli stressinhallinta ja Villa Mandala paikkana kiinnostavat voit mennä ihan paikan päälle kokeilemaan Hengähdyshetkiä stressinhallintaretriittiä.

 

Saunajooga

Toinen hyvän olon kirja, jonka haluan nostaa esille, on “Saunajooga, rauhoitu ja rentoudu”. Sen on kirjoittanut Tiina Vainio. Kirjasta löytyy saunassa tehtävien yksinkertaisen joogaliikeiden lisäksi mm. terveysjuomien ohjeita ja saunahoitoja.

 

Anatomiafriikkien ja opettajien tärpit

 

Donna Farhi

 

Donna Farhi on Yhdysvalloissa syntynyt, nykyisin Uudessa Seelannissa asustava joogaopettaja-ja kouluttaja. Hän on ollut kolumnistina Yoga International ja Yoga Journal-lehdissä sekä kirjoittanut useita jooga-aiheisia kirjoja. Minun hyllystäni löytyy “Kehon ja mielen joogaa”, joka on monipuolinen ohjekirja sekä vasta-alkajille että edistyneille sisältäen mm. 75 jooga-asentoa vaikutuksineen. Toinen opettajille suunnattu “Teaching Yoga” pureutuu moniin eettisiin ja käytännön ongelmiin, joihin opettaja voi joutua. Erittäin hyvää asiaa kaikille, jotka työskentelevät ihmisten kehojen ja mielten kanssa.

 

Jooga-anatomiaa ja filosofiaa

 

Ihan perusteoksia myös joogan parissa työskenteleville on Gregor Maehlen “Ashtanga Yoga Practice & Philosophy”. Vaikuttava teos, joka sisältää paitsi Patanjalin sutrat myös joogan historiaa, hengityksen ja lukkojen perusteet sekä ashtanga-joogan asanoitten tarkkoja kuvauksia ja ohjeita.

Yksi jooga-anatomian kiistattomia “gurujani” on Yhdysvaltalainen ortopedian kirurgi Ray Long, jonka opus “The Key Muscles of Yoga” avasi aluksi niin hankalalta tuntuneen anatomian aivan uudelle tasolle. Kuten kansikuvastakin näkee kirja esittelee luurankojen ja ihosta kuorittujen piirrettyjen ihmisvartaloiden avulla lihaksistoa, luustoa ja asanoitten vaikutusta näihin vaikuttajien ja vastavaikuttajien kautta. Dr. Long on ollut tuottelias kirjailija, mutta itselleni tämä on toistaiseki jäänyt hänen ainoaksi kirjakseen. Harmillisesti olin sairaana toisen päivän hänen kaksipäiväisestä workshopistaan, mutta voin sen yhdenkin päivän perusteella sanoa, että hemmo osaa asiansa!

 

Parhaimmat joogakirjatärpit goes hömppä

No hömppä on ehkä liian vahva sana, mutta edellisten todella keskittymistä vaativien kirjojen jälkeen on hyvä päättää vähän kevyempään osuuteen 🙂

 

Lumoavat lehmät

 

Ensin haluaisin nostaa esiin tänä vuonna menehtyneen Walter de Campin kirjan “Lumoavat lehmät”. Kirja on todella hauska matkakuvaus Intiasta. Välillä hän makaa stringeissä rannalla lehmien kanssa, välillä hän leikkaa vihanneksi Äiti Amman ashramissa ja välillä jännittää selviääkö taksimatkasta hengissä. Nauruvaroitus 🙂

 

Satu Rommi; Teetä ja temppeleitä

 

Toinen kirjailija, joka saa henkiset matkat Intiaan asettumaan aivan uuteen valoon on Satu Rommi. Intiassahan homma ei aina toimi niinkuin länsimaissa eikä se seesteinen meditointi ja joogaaminen ihmispaljouden, kulkukoirien ja melun keskellä olekaan niin valaisevaa kuin Suomen vinkkelistä kuvitteli. Olen lukenut Sadun kolme kirjaa “Kahvia ja guruja eli kolme vuotta Intiassa”, “Teetä ja temppeleitä” sekä “Moottoripyörällä Himajalalle”.  Suosittelen lämpimästi jos haluat saada realistisen, mutta lämpimästi ja hauskasti kirjoitetun idean siitä mitä länkkärin elämä siellä on.

Olisi kiva kuulla teidän lukuvinkkejänne, varsinkin tuolta kevyemmältä osastolta. Laittakaahan kommentteihin parhaimmat joogakirjatärppinne minun ja muittenkin iloksi!

 

 

 

 

 

 

Lisää kirjoittajalta Jokaisen naisen joogaa/Saila Rajala

Uudet tuulet puhaltaa

  Aloitin ryhmäliikunnan ohjaamisen 25 vuotta sitten. Jostain syystä päässäni on kaikki...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.