PAKKO ja PITÄISI- markkereina muutokseen

 

Uusi vuosi on lähtenyt käyntiin ja suurimmalla osalla meistä on jonkinlaisia suunnitelmia, tavoitteita, unelmia tai intentioita asetettu vuodelle 2017. Niin kauan kuin itse muistan, on jonkun tavoitteen asettaminen kuulunut omaan uuden vuoden perinteeseeni.  Loppuvuosi on sopivaa irtipäästämisen aikaa ja hiljentymistä kun taas alkuvuosi uusien kuvioiden hiomista ja ulospäin suuntaamista.

Elämä kulkee sykleissä ja välillä hengitetään ulospäin ja sitten taas hiljennytään ja suunnataan katse sisäänpäin.

Kuuluuko teillä pakko ja pitäisi sanavarastoon. Milloin käytätette niitä?Olette varmaan kuullut sanonnon, että pakko on vain kuolla ja maksaa veroja. Meillä päin ainakin hyvin yleinen. Olen huomannut, että pakko ja pitäisi on enemmänkin elämänasenne, josta puuttuu rentous ja ilo tehdä asioita. Itse olen viime aikoina erityisen paljon tarkkaillut noiden sanojen käyttöä ja tämän vuoden intentioksi on tullut se, etten käytä ja hoe itselleni että minun on pakko tai minun pitäisi. Sanat ovat hyvin voimakkaita uskomusten luojia ja se miten itselleen puhuu, alkaa heijastua myös ulkomaailmaan.  

Mielestäni sanoilla pakko ja pitäisi on negatiivinen lataus, joka saattaa johtaa haluttuun lopputulokseen mutta mukava matkanteko jää päämäärän jalkojen alle. 

Julistankin nyt, että aion korvata sanat PAKKO sanalla SAAN ja PITÄISI  sanalla VOIN. Annan havainnollistavan esimerkin aiheesta:
Tänään mun on PAKKO mennä salille.
Tänään saan MENNÄ salille.TAITänään PITÄISI siivota.
Tänään VOIN siivota.

Kuten huomaatte, noissa on selvä sävyero. Koen, että kaikessa on kyse enemmän asenteesta ja siitä, miten asioihin suhtautuu. Jos joka kerta hokee itselleen esimerkiksi, että nyt on pakko alkaa syömään terveellisesti, niin ilmoilla on selkeästi negatiivinen tunnelataus. Mitä jos kiinnittäisikin huomiota siihen, että saan syödä terveellisesti, mullahan on pakasteessa ihania marjoja ja mulla on varaa ostaa avokadoja ja kasviksia kaupasta! Elän etuoikeutettua elämään kun SAAN ja VOIN. Elämä alkaa näyttämään aivan varmasti hurjan paljon pehmeämmältä ja täyteläisemmältä paikalta.

”Se kasvaa mihin kiinnittää huomionsa.”

Huomaan monesti tekeväni asiat kiukulla ja saan sen avulla paljon aikaiseksi. Viha on ollut kanssakulkijani aina lapsuudesta saakka ja se on ollut tehokas moottorini monissa hankalissa tilanteissa elämässäni. Haluan kuitenkin pystyä nauttimaan vielä kokonaisvaltaisemmin kaikesta mitä teen ja ennen kaikkea oppia myös erottamaan sen, että mitä sydän ja sisin pyytää mua oikeasti tekemään. Automaattiohjaukseni menee helposti päälle jos koen, että on PAKKO ja PITÄÄ. Monia asioita ei ole pakko tehdä vaan on oikeasti vaihtoehtojakin olemassa. Vanhojen ajatusmallien purku vaatii kuitenkin koko ajan mielen liikkeiden huomioimista ja tunnekaavojen tunnistamista. On niin helppo mennä vanhoihin kaavoihin ja uskomuksiin mukaan jos niihin ei kiinnitä huomiota. Itselleni sopivat markkerit on juurikin nuo pakko ja pitäisi sanat. Tunnen kehossani kun mieleni alkaa kuormittua ja alan suorittamaan pakosta käsin asioita. Tulen monesti myös vihaiseksi ja ärtyneeksi, mua ei silloin saa häiritä. Todella vahvoja tunnekaavoja käynnistyy kehossani silloin mutta kun tulen tietoiseksi tunnekaavoistani niin silloin olen taas vapaampi. 

Hyvä kysymys itselleni kun menen vanhaan moodiin.
Voisiko tekeminen olla pehmeämpää ja läsnäolevampaa jos tunnistaisin kehossani ajoissa sen kun olen menossa PAKKO ja PITÄISI moodiin?

Loppu ja alkuvuodessa on taikaa. Loppuvuoteen tiivistyy paljon energiaa  ja sitten alkuvuodesta on taas ihana lähteä puhtaalta pöydältä tekemään juttuja ja elämään uudistuneena tätä elämää. Meillä on aina mahdollisuus kasvaa ja kehittyä. Uskon myös energioihin ja kuten sanottu, alkuvuodessa on tiivistyneenä paljon sellaista energiaa joka mahdollistaa uloshengittämisen.

Millaisia uuden vuoden lupauksia tai intentioita teillä on?

<3:lla
Elina

P.S Kun olin viimeistelemässä tätä kirjoitusta niin lapset alkoivat vaatimaan huomiotani. Sanoin miehelleni, että minun PITÄÄ saada tämä nyt valmiiksi ja huomasin kuinka kiukku alkoi puskea läpi. Ei siis mitenkään helppo homma itselleni tämä pitäisi ja pakko asia =) Mutta onneksi  huomasin asian nopeasti ja silloin omaan jo avaimet muutokseen.

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.