Päivän ajatuksia rahasta ja henkilökohtaisesta taloudesta

 

Näköjään tämän blogin aihepiirit hieman rönsyilee. Tuossa trampoliinilla hyppiessä aloin pyörittää ajatusta postauksesta, joka koskee talouden hallintaa ja rahaa. Kuuntelin aamulla Helsinki Realin haastettelun, jossa puhumassa oli sijoitusguru Terhi Majasalmi. Terhi puhuu oman taloudenhallinasta hyvin käytännön- ja maanläheiseen tapaan, ilman talous jargonia, joten kaikki varmasti ymmärtävät mistä hän puhuu.

 

Talous- ja raha asiat kiinnostavat minua, ei ehkä intohimoisesti, mutta kuitenkin. En todellakaan ole mikään expertti tässä asiassa mutta jotain olen kuitenkin vuosien varrella oppinut. Seuraan muutamia blogeja, lueskelen aihealueen kirjallisuutta sillöin tällöin ja juttelen mielelläni rahasta ja sijoittamisesta ihmisten kanssa. Olen kirjoitellut aiheesta pöytälaatikkoon kaikenlaista mutta saa nähdä julkaisenko niitä esimerkiksi tässä blogissa ikinä.

Laaja tuttavapiirini jakautuu raha-asioiden suhteen aika äärilaitoihin. On mielenkiintoista kuunnella kuinka erinlaisissa maailmankuvissa elävät ihmiset ajattelevat rahasta. Jotkut ovat himosijoittajia, toiset elävät kädestä suuhun, joillekin raha on vain välttämätön paha ja kaikkea tältä väliltä. Olen kuitenkin huomannut että raha herättää tunteita, vaikka se on neutraali asia, ei hyvä taikka paha.

Suurin osa haluaisi että rahaa olisi enemmän ja monet toivovat että lottovoitto osuisi kohdalle. On hyvin epätodennäköistä että tulet voittamaan lotossa, suosittelen mieluummin ottamaan taloudenhallinnan omiin käsiin ja tekemään järkeviä päätöksiä sen suhteen. Oman budjetin tekeminen ja tunteminen ei ole vaikeaa, mutta yllättävän harva sen silti tekee. Siitä on hyvä lähteä liikkeelle ja alkaa laittamaan tavoitteita millaisessa taloudellisessa tilanteessa haluat elää esimerkiksi 5 vuoden kuluttua.

 

Miksi rahaa ei sitten ole? Miksi pika vippifirmat takovat hurjaa tulosta? Miksi Suomessa on monta sataatuhatta luotto ongelmaista? Miksi laskut lentävät laatikon pohjalle avaamattomana? Tähän ei varmasti ole yhtä ainutta syytä mutta olen tarkkaillut ympäristöä ja huomannut sen, että asioita ja tavaroita ostetaan sen hetkellisen hyvänolon tunteen takia. Kuinka ihanaa se uuden auton nahkapenkkien tuoksu onkaan (vähän aikaan), miten hienolta uusi merkki käsilaukku näyttää olkapäällä (vähän aikaan) tai miten mahtavalta tuntuukaan käydä parturissa kuukausittain vaikka todellisuudessa ei tarvetta siihen olisikaan. Kärjistäen, ostamme  hyvänolon tunnetta koska sisällämme on tyhjä aukko mikä ei ikinä täyty.

En sano että ei saisi ostaa mitään, mutta omaa kulutustaan olisi syytä tarkkailla hyvinkin paljon. Silloin voi löytää itsestään myös uusia piirteitä, se lisää itsetuntemusta. Liika päätön kuluttuminen lisää myös maapallon taakkaa, jonka kaikkien olisi syytä tiedostaa. Itse olen toteuttanut jonkinasteista minimalistista periaatetta omassa elämässäni jo muutaman vuoden, enkä koe menettäneeni mitään, päinvastoin.

Kolme vinkkiä mitkä kannattaa laittaa kuntoon taloudessasi:

1. Tärkein asia on että tunnet oman todellisen taloustilanteesi=budjetti. Niin uskomatonta kuin se onkin, niin monella ei ole hajukaan omista menoistaan. Tulot ovat joka kuukausi suhkot samanlaiset mutta ennen kuun vaihdetta tili alkaa olemaan tyhjillään ja Visa alkaa vinkumaan.
2. Puskuri eli vararahasto kannattaa olla kunnossa. Se voi vastata esimerkiksi 4-6kk menoja.
3. Tee jonkinlainen sijoitussuunnitelma. Ota tavoitteeksi laittaa tuloistasi jonkin verran esimerkiksi rahastoihin. Tärkeintä on että bidjettisi on ylijäämäinen.

Lopuksi ehdottomasti tärkein asia rahaan liittyen jonka eräs viisas mies on sanonut. Muistakaa silti että sitä rahaa ei kannata vältellä 😉

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.