Osa 1. Saliharjoitus raskaana olevalle

Picture

Olimme marraskuun alussa lomailemassa koko perheen voimin Kanarian saarten Fuerteventurassa. Meidän hotelli oli lapsi perheelle todella toimiva All inclusive paikka. Hyvät uima-altaat, siistiä sekä parveke merinäköalalla on kyllä ihan jees. Sää suosi suomalaista hipiää, ei ollut liian kylmä eikä kuuma. D-vitamiini tasot tulivat tankattua täyteen. Itse en välttämättä ole mikään All inclusive- tyyppi vaan tykkään tehdä itse ja häärätä myös lomalla. Meillä asunnossa olisi ollut mahdollisuus tehdä itsekin ruokia mutta tällä kertaa ei käytetty tätä mahdollisuutta laisinkaan.Olen tehnyt aika pitkään päivää syksyllä töiden parissa ja huomasin, että loma moodiin pääseminen oli aluksi hieman vaikeaa. Olin suunnitellut tekeväni raskausaiheisia videoita ja postauksia varastoon, koska meillä oli “nanny” reissussa mukana (tätini). Postauksia en saanut aikaiseksi yhtäkään, enkä tehnyt kauheasti muitakaan työhommia. Kolme raskausaiheista videota kuitenkin kuvattiin ja alla näette niistä ensimmäisen osan.

Mielestäni liikkuminen raskausaikana on äärimmäisen tärkeää sekä suositeltavaa kaikille. Mutu tuntumalla ja kokeneen neuvolan terkan kanssa jutelleena, voisin todeta, että liikkumista jotenkin pelätään raskausaikana. Pelko on, että sikiötä/vauvaa voisi jotenkin vahingoittaa liikkumisella. Tässäkin asiassa ollaan helposti musta-valkoisia, kun en voi tehdä enää asiaa X, niin on aivan sama vaikka en tee asiaa Y:kään.

Saat liikkua ja treenata aika paljon, että voisit vahingoittaa vauvaasi. Monet urheilijat palaavat hyvinkin nopeasti takaisin kilpakentille synnytyksen jälkeen. He treenavat loppuun saakka kovaa, kuten Norjalainen hiihtäjä Maaret Björgren. Tokikaan en meille tavallisille mammoille suosittele samanlaista “rääkkiä” mitä Björgren tekee läpi raskauden. Hänen kehonsa on kuitenkin vuosikymmenten aikana tottunut hieman toisenlaiseen tekemiseen kuin 99% odottajista. Kaikki extreme lajit ratsastuksesta lähtien on hyvä laittaa tauolle, mutta tervejärkinen liikunta on todella hyvä juttu myös vauvasi hyvinvoinnille. Mitä paremmin itse voit, sen paremmin maha-asukkisi voi.

Liian rankastikin omaan kuntotasoonsa nähden voi toki tehdä. Se takia raskausajan liikuntaa voi ajatella peruskuntokautena. Tehdään kevyillä kuormilla pitempää sarjaa, harjoitetaan aerobista kuntoa, opetellaan käyttämään tukilihaksia sekä lisätään varsinkin lantion alueelle liikkuvuutta. Jos aikaisemmin ei kauheasti ole liikunnallista taustaa, kannattaa silti lähteä liikuttamaan kehoaan. Kun on hoitanut perustan kuntoon, on synnytyksestä palautuminen nopeampaa, sekä myöskin vältytään todennäköisemmin masennukselta (tähän vaikuttaa myös paljon hyvälaatuinen ravinto).

Saliharjoittelu on turvallista ja kannattavaa raskausaikana. Itse olen käynyt salilla jo parikymmentä vuotta ja kehoni on tottunut nostelemaan ja olemaan painojen parissa. Viime raskaudessa kävin tekemässä edellisinä päivinä ennen synnytystä salitreenin ja olo oli loppuun saakka todella hyvä. Nyt en ole kerinnyt aivan samallalailla treenailemaan mutta olen pitänyt kuitenkin kiinni kolmesta salitreenistä. Lisäksi olen hyötyliikkunut mahdollisimman paljon eli kävellen kauppaan ja käytän aina portaita jne. Tietysti hyötyliikun raskauden ulkopuolellakin, se on elämäntapa.

Tässä ensimmäinen osa, jossa käydään saliharjoittelun kimppuun:


Jos liikkuminen raskaana mietityttää, ota yhteyttä osaavaa Personal traineriin! Itselläni erityisen lähellä sydäntä ovat juurikin raskaana olevat sekä pienten lasten äidit. Synnytyksen jälkeisessä liikkumisessa täytyy ottaa tiettyjä asioita huomioon kuten vatsalihasten erkauman mahdollisuus.<3:lla
Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.