Onko rentoutuminen vaikeaa; 5 vinkkiä ja harjoitus!

Rentoutuminen on monelle yllättävän vaikeaa. Omillakin tunneilla törmään aina yhteen tai kahteen henkilöön, joitten on vaikea sulkea silmänsä tunnin lopuksi, saati päästää irti. Monet ovat jo palailleet lomalta töihin, mutta se ihana kesäloman rento fiilis on muisto vain. Tai jos loma oli kovin ohjelmoitu ei sellaiseen uneliaaseen flow-tilaan ehkä edes keritty laskeutua.              

                                               

Miksi voi olla niin vaikea rentoutua?

Monesti jo ympäristömme on niin täynnä ärsykkeitä jopa kotona, että on ihan mahdotonta rauhoittua. Päässä pyörivät työpäivän asiat, lapset vaativat huomiota, TV pauhaa, Messenger laulaa ja puoliso kiukuttelee tulevista laskuista.Jos käyt työssä tai opiskelet, ehkä matkustat vielä tunnin-pari, harrastat iltaisin jotain ja yrität vielä hoitaa kotitöitäkin siinä sivussa, on selvää, että aika on kortilla. Tunnustan heti ensimmäisenä, että tälläisten päivien jälkeen rentoutuminen = TV ja lasi viiniä kunnes nukahdan sohvalle ennen Kymmenen uutisia.Rentoutuminen koetaan vaikeaksi tai tylsäksi. Se voi olla todella vaikeaa, tunnustan, varsinkin jos on tottunut menemään työssä ja harrastuksissa aina kovaa ja korkealta. Pysähtyminen ja sen esiin nostamat tunteet voivat olla äärimmäisen rankkoja, joskin ne opettavat sinua parhaiten kun annat tunteiden tulla. On selvä, että kaikkien ei tarvitse pitää kaikesta. Jos kuitenkin ajattelet rentoutumisen olevan ajanhukkaa ja täysin turhaa, pyydän lukemaan vielä seuraavan kappaleen 🙂

 

Rentoutumisen hyödyt

Rentoutumisella on paljon fyysisiä ja psyykkisiä hyötyjä. Aktiiviliikkuja tai stressaantunut henkilö huomaa nopeasti harjoituksen rauhoittavat vaikutukset autonomiseen ja ääreishermostoon, verenpaine voi laskea, palautuminen suorituksesta nopeutuu ja kudokset saavat paremmin ravintoa ja happea. Jopa sairauksista ja leikkauksista voi palautua nopeammin kun keho ei ole koko ajan jännittyneessä “hälytystilassa”.Koska rentoutumisen tai meditaation avulla kehon stressihormonien taso laskee ja ne korvautuvat mielihyvää tuottavilla hormooneilla, voi olo rentoutumisen jälkeen olla hyvinkin autuas. Minulle sanotaan usein, että loppurentoutus on tuntieni paras kohta ja niin sen pitääkin olla! Mikä olisikaan parempi tapa laskeutua unten maille kuin täydellisesti levollisen kehon ja mielen kanssa.

 

 

Ne viisi vinkkiä!

1. Varaa itsellesi etukäteen 10 minuuttia rauhallista aikaa. Voit rentotua myös aamulla, jos tulossa on rankka tai kiire päivä. Kun opetat kehosi ja mielesi rentoutumaan, se käy jatkossa yhä nopeammin. Itse teen välillä kesken päivän 2-3 minuutin nopean harjoituksen ja se jo auttaa.2. Ole itsekäs. Ilmoita muille perheenjäsenille, että seuraavaan 15 minuttiin sinua ei saa häiritä, huoneeseen ei saa tulla ja tv:n sekä oma volyymi pidetään alhaalla, kiitos. Voit vaikka tuulettaa huoneessa hetken, himmentää valot tai käyttää silmätyynyä (mikä tahansa pieni tyyny/liina käy) eliminoidaksesi näköaistin. Laita kiristämättömät vaatteet ja mene makuulle mukavalle alustalle. Jos haluat käytä kuulokkeita. Liian mukavat oltavat voivat tosin johtaa nopeaan nukahtamiseen, mutta se on sallittu jos tarvitset rentoutumista esim.uniongelmiin.

3. Jos tuntuu, että mielessä pyörii liikaa asioita, tee lista. Kirjoita kaikki muistettavat, huolestuttavat asiat paperille niin löydät ne siitä uudestaan aamulla. Näin voit antaa mielelle “luvan” päästää niistä hetkeksi irti.

4.  Jos pelkkä hengitykseen keskittyminen, kynttilän liekin tuijottelu tai musiikin kuuntelu ei vaimenna mielen kakofoniaa, käytä ihmeessä ohjattuja harjoituksia. Netistä löytyy paljon tarjontaa ja itse tulen myös jatkossa jakamaan lisää niitä.  Olen huomannut konkreettisesti tunneilla, että ihmiset pääsevät paremmin rentotuneeseen tilaan kun keskittyvät johonkin mielikuvamatkaan ympäripyöreän “hengittele kohti keskustaasi” diibadaaban sijaan 😉

5. Luota siihen, että osaat. Jos ensimmäiset viisi kertaa turhauttavat, voit olla varma, että seuraavan viiden kerran jälkeen maltat jo paremmin. Päivät ovat erilaisia kuten myös me ihmiset. Testaa ja leikittele mikä tyyli sopii sinulle parhaiten, ei ole oikeaa ja väärää, se on sinun aikaa itsellesi.

 

Mielikuvarentoutus……aaaahh……

 

Lähde siis kanssasi vajaan 9 minuutin matkalle lämpöön. Tervetuloa tropiikkiin <3

 

Mielikuvarentoutus

Lisää kirjoittajalta Jokaisen naisen joogaa/Saila Rajala

Uudet tuulet puhaltaa

  Aloitin ryhmäliikunnan ohjaamisen 25 vuotta sitten. Jostain syystä päässäni on kaikki...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.