Oma roolini – Teenkö hallaa läheisteni kasvamiselle?

 

Omat rajat ja sydämeni kuuntelu:  niin tärkeää voimaantumisen ja jaksamisen sekä elämän pienistä asioista nauttimisen onnistumiseksi.

Vaikka elämäni on ollut parisen vuotta ns. säästöliekillä taloudellisesti ja sosiaalisesti. Vointini on kuitenkin, yllätys itsellenikin, suhteellisen hyvä. Tänä aikana olen siivonnut elämästäni sekä ihmisiä että asioita aika rankalla kädellä pois. Onnekseni olen saanut tilalle ihania, uusia ihmisiä ja kokemuksia, joita ilman kokemus- ja tunnemaailmani olisi nyt paljon köyhempi. Rajojen säätö on kuitenkin todella rankkaa ja se jatkuu koko elämän.

Toisaalta olen ylittänyt omia rajojani tieten tahtoen, kokeillakseni kuinka reagoin tai mitä tapahtuu? Ja olen yllättynyt joka kerta, siitä hyvästä fiiliksestä, mikä tulee, kun olen tehnyt nuo yksinäiset hyppäykset ulos turvallisesta elämästäni.

Toinen puolikin on omien rajojen asettamisella – osaanko pitää muiden huolet, surut, teot tai ”tekemättä jättämiset” omien rajojeni ulkopuolella.

 

 

Kun olen toiminut ison osan elämääni muiden auttajana, neuvojana ja toisten(kin) huolten kantajana, osaanko päästää niistä irti? Olen oppinut kantapään kautta, onneksi, että vain minä voin pitää omista voimavaroistani, energiastani ja elämän rakkaudestani huolta, ei kukaan muu. Silloin on tärkeää päästää irti ja luopua muiden ihmisten asioiden hoitamisesta ja huolen kantamisesta niin kaikissa elämäni rooleissa – tyttärenä, sisarena, äitinä ja ystävänä, toivottavasti myös puolisona ja työntekijänä joskus vielä.

Tuon jutun oppimiseen on mennyt valtavasti aikaa ja kyyneleitä, monia ihmissuhteita ja uusia työtapoja hoitaa ensin itseni kokonaisuutena kuntoon… toisaalta sitä oppia tulen etsimään lisää  koko ajan, jotta saisin vakuutettua itselleni, että teen oikein silloinkin, kun jätän tekemättä muiden puolesta tai sijasta asioita. Asioita, jotka ovat heille itselleen, ja vain heille, opiksi ja kasvamisen paikkana annettu. Ilman kriisejä, vaikeuksia, haasteita, paineita, suruja, häpeää tai syyllisyyttä ei voi kasvaa niiden yli ja olla itse itselleen armollinen ja rakastava.

Välillä tunnen valtavaa syyllisyyttä kieltäytyessäni ottamasta toisten ongelmia tai asioita itselleni käsiteltäväksi, eteenpäin vietäväksi tai kannettavaksi. Mutta, kun olen huomannut sen, että minun roolini onkin olla eteenpäin auttaja, voin antaa toisen ottaa vastuunsa omista asioistaan.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettenkö ole kuulolla tai lähellä tukena, jos toinen ei enää itse ja yksin jaksa. Saattaen ja oivalluksia saaden on hyvä tukea toisia, ilman että on kuitenkaan se ihminen, jonka vastuulle kaikki lopulta jää…hmm… ja se, jota toisen on sitten myös hyvä syyttää, jos menee jutut pieleen. Sen oppia ei sitten todennäköisesti kukaan muu jaakaan kuin minä yksin.

Rakkaudessa annan toiselle opin ja kasvun mahdollisuuden jättämättä häntä heitteille. Se on vaatinut minulta valtavaa ponnistelua uskaltaa

vetäytyä ja irtautua, jotta lähelläoleva, rakas ihminen saa oivaltaa, uskaltaa tai haastaa itsensä etenemään omassa rakkaudessaan, syvemmälle itseensä. Äitinä ja mummina opiskelen tätä jatkuvasti, välillä sydän verellä ja välillä niin mahdottoman ylpeänä läheisteni saavutuksista. Välillä kiemurrellen syyllisyydestä, vaikka tiedän, että meillä jokaisella on omat kasvunpaikkamme ja ne tulevat juuri siihen hetkeen, kun niiden on aikakin tulla. Aina ne hetket eivät tunnu mahdollisuuksilta edetä minnekään, vaan ennemminkin putoamiselta tai kaatumiselta, joka sattuu ja taannuttaa ensin. Kuitenkin, jossain vaiheessa juuri se kokemus avaa uuden oven tai näkökulman, jonka avulla edetä seuraavaan.

Kun olen herkistynyt ottamaan huomioon eri näkökulmat tapahtuneesta ja löytämään jotain positiivista tai ns. tarkoitusta tapahtumalle on helpompi elää juuri tässä hetkessä ja antaa elämän, rakkauden, tapahtua meille kaikille.

Lisää kirjoittajalta Helmipuro virtaa

Oma roolini – Teenkö hallaa läheisteni kasvamiselle?

  Omat rajat ja sydämeni kuuntelu:  niin tärkeää voimaantumisen ja jaksamisen sekä elämän...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.