Oma enneagrammi tyyppini on? (Part 2.)

 

Edellisessä postauksessa kävin hieman lävitse enneagrammin teoriaa. Olen kokenut hyväksi sen, että ensiksi lukee ja opiskelee hieman asioiden teoriapuolta ja sitten vasta alkaa käytännössä perehtymään asiaan muiden ihmisten kautta tai tekemällä sitä. Toki itse elämä on oivallinen opettaja, mutta jos on valmiina työkaluja, niin aivan joka karikkoon ei tarvitse upota.Mulla on ollut onni, että myös monet ystäväni ovat kiinnostuneita tästä aiheesta ja näin olen kuin luonnostaan pystynyt syventämään tietämystäni enneagrammista. Jaamme ja juttelemme käytännön tasolla eri tyyppien eroista ja siitä kuinka eri tyypit suhtautuvat asioihin, millaiseksi he menevät stressitilanteessa, kuinka tiettyä tyyppiä pystyy motivoimaan, kuinka ottaa huomioon tietyn tyypin tarpeet ja paljon muuta aiheeseen liittyvää. Mietimme myös monesti, että mitä numeroa joku yhteinen tuttumme saattaa edustaa ja näin ollen opimme ja laajemme tietämystä aiheesta lisää. On kuitenkin hyvä muistaa, että kukaan toinen ei voi sanoa toiselle mitä persoonallisuustyyppiä hän edustaa, vaan asia on selvitettävä itse sisimmässään.

Mutta sitten omaan persoonallisuus tyyppiini, jonka kautta pyrin hieman avaamaan omaa päänsisäistä maailmaani.

Picture

Itse olen selkeäästi NUMERO 8 eli VAIKUTTAJA, HAASTAJA, POMO (Vahva vaikuttaja)“Numero 8 toivoo alitajuisesti tulevansa rakastetuksi osoittamalla vahvuutta sekä suojelemalla ja tukemalla lähimpiään

Ensinnäkin tämä tyyppi kuuluu vaistokolmikkoon, jolle itsenäisyys on erittäin korkealla tarvelistalla. Itselleni tämä on ollut aina tosi selkeä asia, sillä olen tarvinnut laajan oman tilan. Haluan tehdä itse päätökset ja teen ne usein intuitiolla. En mielelläni ota neuvoja ja ohjeita vastaan toisilta, ainakaan silloin jos tunnen, että neuvoja ei näe kokonaisuutta kunnolla. Olen myös mennyt aina siihen suuntaan, mihin olen vain tiennyt, että täytyy mennä. Silloin en paljon kuuntele ulkopuolisten neuvoja, vaan teen niin kuin itse parhaaksi näen.

Kahdeksikko on näistä kaikista tyypeistä ehkä miehekkäin eli maskuliinisen. Kasilla on eteenpäin vievää voimaa paljon ja käytännön asiat hoituvat yleensä helposti. Kahdeksikko suorittaa ja nauttii siitä. Muut eivät pysty helposti ohjailemaan millään tasolla kasin toimintaa koska omatoimisuus, vapaus ja itse määräämisoikeus on kasille tosi tärkeitä arvoja.
–>
Kaiken tämän allekirjoitan myös omallakohdallani. Itselleni on aina ollut esimerkiksi selvää, että kun asetan tavoitteen, etenen sinne “sotilaan” lailla, eikä siinä ole silloin tunteilulle ja järkeilylle sijaa, vaan asiat tehdään ympäristöstä tai tilanteesta huolimatta. Saan siitä itse voimaa, enkä silloin koe stressiä kuten monet muut persoonallisuus tyypit kokevat. Suurimmalle osalle persoonallisuus tyypeistä suorittaminen ei välttämättä tunne hyvälle, mutta kasille se on tärkeä juttu.
–>
Otan siivoamis esimerkin. Siivoaminen on monella pakko pullaa ja välttämätön paha, mutta itselleni asia ei ole näin. Kun siivoan, ajattelen lopputulosta ja teen sen heti alta pois, enkä jahkaile ja mietiskele, että huvittaisiko nyt siivota. Yksinkertaisesti suoritan asian alta pois sen kummempia pohtimatta! Mennään paikasta A paikkaan B. Hyvin yksinkertaista 😉 Siivoaminen ei itselleni aiheuta stressiä, sillä siinä on selkeä päämäärä mitä kohti mennä.
(Hyvä muistaa, että esimerkiksi toimitusjohtaja kasille siivoaminen saattaisia aiheuttaa stressiä ja hän ei välttämättä tekisi sitä laisinkaan, vaan palkkaisi suosiolla siivoojan 😉
–>
Harmi vain, että kasille on tyypillistä jyrätä muut alta pois oman agendan saavuttamisessa. Kahdeksikko ei välitä rakastetaanko vai vihataanko häntä, hän tekee niin kuin parhaaksi näkee. Miellyttämiselle ei ole ns. tarvetta.

Kasille on ihmissuhteissa tärkeää vapaus, luottamus ja oikeudenmukaisuus. Mieheni on numero 9 eli sovittelija ja rauhanrakentaja (Sopeutuva rauhanrakentaja). Ja kasille se onkin loistava kumppani, sillä heidän energiansa ovat erilaisia mutta kumpikin rakastavat omaa tilaansa ja itsemäärämisoikeuttaan. Joustava 9 tulee mainiosti toimeen kasin kanssa ja pitää monesti siitä, että häntä johdetaan ja kannustetaan eteenpäin. Kasi tykkää myös kumppanista joka on vahva, eikä sorru paineen alle, sillä varsinkaan omaa heikkouttaan ja riippuvuuttaan hän ei voi sietää.
–>
Meillä tämä ilmenee parisuhteessa niin, että kumpikin antaa tilaa toiselle hengittää ja toteuttaa omia juttujaan. Teemme paljon asioita erikseen mutta myös yhdessä selkeää päämäärää tavoitellessamme. Luotamme toisiimme vahvasti ja olemme erittäin toimiva tiimi.  Rakkautta on on paljon ja se ilmenee arjessa pieniä hellinä pusuina ja halauksina. Riitoja en mieheni kanssa saa aikaiseksi vaan väittelykumppani on haettava muualta. (kasi tykkää väitellä ja kilpailla sanallisesti). Onneksi mieheni osaa pitää hyvin oman tilansa, eikä anna mun hyppiä silmille. Etenkin stressissä (tällä hetkellä univelkaisena) olen kumppania kohtaan vaativa ja saatan sortua käskyttämiseen. Onneksi olen kehittynyt tässä tosi paljon ja olen huomattavasti joustavampi ja vapaampi parisuhteessa mitä aikoinaan.
–>
Huonoimmillaan kasi on kumppanina tuhoa aikaansaava, sillä hän saattaa oikeuttaa omia tekojaan mielivaltaisesti ja nakertaa kumppanin itsetunnon pikku hiljaa.

Kun kasi on stressissä, hänen suuntansa on silloin numero viisi eli tutkiva asiantuntija. 5 tyyppi on mielellään omissa oloissaan ja tutkii ja analysoi itsekseen aiheita, joista on kiinnostunut. Tämä tyyppi ei kaipaa välttämättä kauheasti seuraa.
–>
Itseäni ei stressissä juurikaan huvita puhua ja sosialisoida, vaan haluan omassa päässäni järkeillä asiat selviksi. Vaarana tässä piilee, että burnoutin partaalla oleva kasi saattaa eristäytyä yhteiskunnasta kokonaan ja alkaa hautoa esimerkiksi itsemurhaa, sillä tunteiden vapauttaminen saattaa häiriintyä. Itselläni ei asiat ole mennyt ikinä näin pitkälle, vaan pääsen nykyään aika nopeasti takaisin tasapainoon, sillä tunnistan vaaran merkit ajoissa. Numero kasi  saattaa  stressantuneena myös hyökätä ja vaatia, sillä tämä on hänen luontainen puolustusmekanisminsa.

Picture

Kehityssuuntani eli numero 2, avulias huoltaja. Kuva www.namaste.fiKehityssuunta kasilla on numero 2 eli avulias huoltaja (uhrautuja).  Tämä ei kasi tyypille tule luonnostaan, sillä kasi rakastaa vahvuutta ja omatoimisuutta ja stressissä ollessaan halveksuu heikkoutta. Henkinen kasvu voi alkaa, kun hän hyväksyy elämäänsä pehmeitä arvoja, herkkyyttä sekä vastaanottavuutta.
–>

Itse olen oppinut armollisuutta ja empaattisuutta etenkin lasten saamisen jälkeen. Koen, että lapset ovat opettaneet itseäni eniten tässä maailmassa. Tämä voi olla klisee, mutta olen heidän takiaan parempi ihminen. Ystäväni ovat sanoneet, että äidiksi tulon jälkeen on itsessäni tapahtunut suuri muutos juuri pehmeämpään suuntaan ja tunnen sen itsekin. En olisi voinut ikinä kuvitella, miten paljon jotakin voi rakastaa, sekä myös ikävöidä ja tarvita. En ollut kokenut ennen elämässäni vastaavia tunteita, sillä olen kokenut aina, että pärjään ja menestyn elämässäni muista ihmisistä riippumatta. Lapsien myötä itselleni nousi pintaan suuri halu auttaa ihmisiä ja tehdä maailmasta parempi paikka. Aloitinkin doulaamisen pian Oliverin syntymän jälkeen.

OLEN TODELLA KIITOLLINEN SIITÄ, ETTÄ SAAN OLLA ÄITI!

Näissä postauksissa pintaraapaisu enneagrammin maailmaan. Jos aihe kiinnostaa niin voin lämpimästi suositella syventymään siihen vielä enemmän. Materiaaleja ja luentoja on aihealueeseen liittyen tarjolla. Koen, että on erittäin tärkeä löytää sopivia työkaluja itselleen, joiden avulla voi sitten kohdata tietoisesti esimerkiksi syvältä nousevia tunnelukkoja.

Kaikkeen tämä menetelmä ei anna vastauksia, vaan elämällä elämää avoinna, voimme ainoastaan kehittyä paremmiksi versioiksi itsestämme.

<3:lla
Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.