Olemme peili lapsellemme

“Äiti, sä näytät kauniilta!”

Sanoi tuttavani 5-vuotias poika äidilleen, ensimmäistä kertaa. Äiti oli jäänyt pois töistä ja ollut muutaman viikon kotona käyttämättä meikkiä, hoitanut enemmän itseään ja parisuhdettaan. Sisäinen kauneus ja loiste, mikä heijastuu silmistä, kun saa elää enemmän omannäköistä ja etenkin omanrytmistä elämää oli lapsenkin nähtävissä. Tai oikeastaan lapsihan on juuri se, joka näkee sen, mitä pinnan alla on. 

Itsekin kuulen joskus olevani poikani sanoilla kaunis, erityisesti silloin, kun minulla on letit päässä. Kuulen olevani kaunis usein silloin, kun oikeasti tunnen oloni kauniiksi, ei sen ulkokuoren takia vaan siksi, että minulla on niin hyvä olo sisäisesti. Lapsi aistii vahvasti aikuisen tunnetilan ja mitä levollisempi olo itsellä, sitä tyytyväisempi lapsi on. Kun ihminen, aikuinen pystyy näkemään aidon itsensä, se mahdollistaa myös sen, että hän näkee lapsen todellisen olemuksen. Ei vain sitä, miltä lapsi näyttää ja mitä hänen pintamielessään liikkuu. Niin moni aikuinen ja vanhempi tarvitsisi enemmän tilaa itselleen. Koska jos aikuisessa ei ole tilaa itselleen ja tunteilleen, lapsi oppii peilaamaan hänestä sisäistä tyhjyyttä. Hän kokee, että se, mitä hän sisimmissään on, ei merkitse. Hän peilaa ja oppii vain sitä, jonka pystyy näkemään ja tuntemaan. 

Paula Salomaan “Vapauta sisäinen loistosi” – kirjasta lainaus (kiitos Elinalle lainauspätkästä eräästä ryhmästä):

“Jos lapsen aitous ei kosketa sisintäsi, et pysty näkemään myöskään hänen aitoa elämäniloaan ja puhdasta viattomuuttaan. Kohdattuaan tälläistä yksipuolista ja torjuvaa vanhemmuutta lapsesi joutuu väistämättä kokemaan kipeitä luopumisen kokemuksia, jotakin hyvää ja kaunista särkyy, ja tilalle tulee yksinäisyyttä ja avuttomuutta. Hän on joutunut luopumaan olosuhteiden pakosta arvokkaasta osasta itseään ja tuntee tuskaa tästä menetyksestään, mutta sinä et näe myöskään tätä hänen suruaan, saati omaa osuuttasi sen heräämiseen. Tarjoat toki lapsellesi päivittäin ruokaa, yösijan ja vaatteet, muttet tiedosta, että hän tarvitsee tasapainonsa saavuttamiseksi myös aidon olemuksensa kohtaamista ja kunnioittamista sekä tietoa sisäisen todellisuutensa olemassaolosta. Jos kukaan muukaan ei voi tarjota hänelle tätä kokemusta, hän etääntyy itsestään ja alkaa nähdä ihmisissä vain heidän ulkonäkönsä, varallisuutensa ja julkilausumansa mielipiteet.”

Picture

Liity postituslistalleni ja saat TUNNISTA SISÄISET TARPEESI – voimapdf:n

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Sinä et ole yksin! – Tarinani eräästä päivästä, jota en olisi halunnut, mutta joka minulle TAAS annettiin

Halusin kirjoittaa rehellisen tekstin eräästä päivästäni kuluneella viikolla. Haluan myös sanoa, että...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.