Oksitosiini, Naisten voimahormoni

 

Halaaminen on helppo oksitosiinibuusteri.

Mitä tehdä, jos mieli on maassa, elämä tuntuu suorittamiselta ja nautinto tuntuu karkaavan yhä kauemmas? Nykyään elämä on varsin hektistä, ja paineita tuntuu tulevan monesta eri suunnasta. Tällöin itsestä huolehtiminen saattaa jäädä vähäiselle huomiolle. Vaikka tämä on ymmärrettävää, omien tarpeidensa huomioimatta jättäminen voi kuitenkin saada aikaan sen, että oksitosiinitaso laskee kovin matalaksi. Ja oksitosiini taas on meidän naisten voimahormoni, joka auttaa kokemaan yhteenkuuluvuutta ja nautintoa. Oksitosiini on välttämätön myös orgasmin kokemiselle, ja jos seksi ei tunnu yhtä tyydyttävältä kuin ennen, yksi syy saattaa olla alhaisessa oksitosiinitasossa.

Oksitosiinin määrää elimistössä voi kohottaa esimerkiksi nenä- tai emätinsuihkeilla. Itse en kuitenkaan pidä ajatuksesta synteettisen hormonin suihkuttamisesta kehooni. Onneksi oksitosiinia voi lisätä helposti myös aivan luonnonmukaisesti. Kannustan jokaista naista huolehtimaan siitä, että oma oksitosiinitankki pysyy plussan puolella. Kokeile siis rohkeasti tässä artikkelissa esittelemiäni keinoja ja poimi niistä omat suosikkisi.

Käsityöt

Tiesitkö, että voit lisätä oksitosiinia myös kutomalla?

Alison Armstrongin mukaan kaikki sellainen rutiininomainen käsillätekeminen, jossa on toistuva rytmi, voi edistää oksitosiinin tuotantoa. Näin ollen käsityöt, tiskaaminen ja jopa silittäminen voivat olla keinoja lisätä oksitosiinia. Itseäni tämä tieto on helpottanut. Sen sijaan, että tiskit kiukuttaisivat minua, tiskaan ilolla ja ajattelen, että se on halpa tapa lisätä oksitosiinia. Toisinaan taas tykkään kutoa ja virkata käyttäen värikkäitä lankoja. Useimmat tekeleeni eivät valmistu koskaan, mutta sillä ei ole väliä. Oleellista on vain aivojen nollaaminen, väriterapia ja käsieni käyttäminen luovalla tavalla.

Fyysinen kosketus

Fyysinen kosketus kuten halaaminen on nopea tapa lisätä oksitosiinia.

Moni on varmasti kuullut, että oksitosiinia erittyy fyysisessä kontaktissa esimerkiksi imetyksen, seksuaalisen kanssakäymisen ja orgasmin aikana. Mutta myös halaaminen ja käsivarren kosketus toimivat oksitosiinintuotannon käynnistäjinä. Itse tykkään halailusta ja läheisyydestä todella paljon ja ne ovat minulle yhtä tärkeitä tai jopa tärkeämpiä kuin seksi. Oksitosiinitankkia voi täyttää myös esimerkiksi rapsuttamalla lemmikkiä, käymällä hierojalla tai jossain kosketushoidossa kuten reikissä,  intialaisessa päähieronnassa tai vaikkapa Rosen-terapiassa.

Rakkaudelliset, kannustavat ja rohkaisevat sanat

Rakkaudelliset, kannustavat sanat nostavat myös oksitosiinitasoa.

Muistatko Rakkauden kielet? Jos et ole kuullut niistä aiemmin, voit tutustua niihin tästä artikkelistani. https://naiseudenvoima.com/rakkauden-kieli/ Meillä on siis erilaisia väyliä, joilla otamme vastaan rakkautta ja koemme yhteenkuuluvuutta. Kaikille fyysinen läheisyys ei toimi yhtä voimakkaasti vaan oksitosiinibuustin käynnistävätkin rakkaudelliset, rohkaisevat ja tukea antavat sanat.

Tunteiden jakaminen ja kuulluksi tuleminen

Meillä naisilla on sisäsyntyinen tarve purkaa ajatuksiamme ja tunteitamme sanoin. Sitä kautta saamme usein itsekin tolkkua niistä ja mielemme selkeytyy. Samalla stressitasomme laskee. Mutta usein ihmiset eivät malta kuunnella toisiaan vaan haluavat kertoa oman mielipiteensä ja kokemuksensa. Oksitosiinin erittymisen kannalta on kuitenkin oleellista, että saamme kertoa kokemuksemme rauhassa ja meitä kuunnellaan keskeytyksettä. Kuulluksi ja nähdyksi tuleminen kokonaisina, kaikkine ajatuksinemme ja tunteidemme on hyvinvoinnillemme todella tärkeää.

 Hymy, nauru ja ilo

Nauraminen pidentää ikää ja kohentaa mielialaa.

Hymy, nauru ja ilo ovat helppoja ja nopeita tapoja lisätä oksitosiinia ja alentaa stressiä. Voit leikkä lasten kanssa, vitsailla kumppanisi kanssa tai jakaa ystävien kanssa hauskoja kommelluksia. Jos taas olet enemmän introvertti, voit katsella kuvia hauskoista muistoista tai katsoa YouTubesta eläinvideoita tai standup-komiikkaa. Jos tuntuu, että nauru ja ilo ovat karanneet arjestasi kauas ja haluat saada elämääsi takaisin lapsenomaista leikkisyyttä ja iloa, suosittelen kokeilemaan naurujoogaa.

Meditointi

Meditointi ja ajatusten hiljentäminen kohottavat oksitosiinia nopeasti.

Meditointi tyynnyttää mielessä alati poukkoilevat ajatukset. Niitä ei kuitenkaan tarvitse saada kokonaan hiljenemään tai poistumaan. Riittää, että ajatusten väliin tulee hieman tilaa ja kehosi sekä mielesi rauhoittuvat. Jos et ole meditoinut koskaan aikaisemmin, voit hiljentää mielesi hengityksen avulla. 4-7-8 -hengityksen on todettu alentavan stressiä ja tyynnyttävän mielen nopeasti. Pyri hengittämään syvään ja rauhallisesti keuhkojesi koko kapasiteetilla. Kun hengität sisään, laske hitaasti neljään. Pidätä sitten hengitystä laskien rauhallisesti seitsemään. Hengitä sitten ulos laskien kahdeksaan. Pyöristä uloshengitysellä huulet ympyräksi ikään kuin hengittäisit pilliin ja yrittäisit puhaltaa pillillä vesilasiin kuplia.

Vauhdikas liikunta

Vauhdikas liikunta kuten juoksu ja tanssi kohottavat myös oksitosiinitasoa.

Oletko huomannut, että kuntoilun jälkeen stressitasosi on laskenut ja mielialasi kohonnut? Eräs tapa lisätä oksitosiinin määrää elimistössä onkin harrastaa vauhdikasta ja kuormittavaa liikuntaa, jossa hengästyy ja hikoilee kunnolla. Omia suosikkejani ovat tanssi, jooga, uiminen sekä juoksentelu metsässä. Jos taas kuntoilussa sosiaalisuus on sinulle tärkeää, voit kokeilla esimerkiksi ohjattuja tanssi- tai joogatunteja, pallopelejä tai lavatansseja.

Anteliaisuus

Oksitosiinia voi lisätä myös olemalla antelias ja huomaavainen toisia kohtaan.

Yksi tapa lisätä oksitosiinia on olla antelias ja huomaavainen toisia kohtaan. Tämä ei välttämättä tarkoita vain lahjapaketteja vaan voi olla mös aikaa, auttamista ja huomioimista muuten.

Naistenpiiri

Naisten välinen ystävyys, jakaminen ja tuki ovat tärkeitä voimavaroja ja oksitosiinin lähteitä.

Tiesitkö, että Naistenpiirit ovat ikiaikainen perinne, jossa toteutuvat monet näistä luonnomukaisista oksitosiinibuustereista? Järjestän Vantaalla Naistenpiirin kerran kuussa aina uuden kuun tai täyden kuun aikaan. Helmikuun piiri on Ystävänpäivänä 14.2., ja päätin järjestää ystävyyden kunniaksi piirissä oikein Oksitosiinibileet. Tapahtumassa hyödynnetään kaikkia tässä artikkelissa mainittuja keinoja liikuntaa lukuun ottamatta, joten oksitosiinitankkaus on taattu! 🙂 Pääset tutustumaan tapahtumaan tarkemmin tästä linkistä:
https://www.facebook.com/events/2006808059578940/permalink/2006808069578939/?notif_t=event_mall_comment&notif_id=1517575108417752 

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

2 kommenttia

  1. Hienosta teemasta kirjoitat! Mutta halusin vain sanoa, että reiki ei ole kosketushoito. Sen voisi ehkäpä korjata tuohon, ettei kukaan tästä inspiroituneena vaan varaa aikaa reikiin ja sitten pety.

    1. Kiitos, Anna!

      Hyvä huomio. Reikiä voi tehdä monella tavalla. Esimerkiksi kaukoreikissä hoidettava ja hoitaja eivät ole samassa tilassa. Sen sijaan lähireikissä hoitaja kyllä koskettaa hoidettavaa. Toki elämänenergia eli reikienergia on se, joka hoitaa. Mutta kyllä siinä on myös ihan selvä fyysinen kosketus hoidettavaan, joten itse luokittelen reikin kosketushoidoksi, vaikka siinä toki tapahtuu paljon muutakin fyysisen kosketuksen lisäksi.