Neljä Kysymystä

Päiväkirja
Selkeyttä ajatuksiin neljän kysymyksen avulla

Tiedätkö sen tunteen, kun jokin tilanne ahdistaa ja ajatukset pyörivät kehää? Ahdistus kasvaa etkä tiedä, mitä pitäisi tehdä? Byron Katien Neljä kysymystä katkaisevat oravanpyörän ja tuovat rauhan. Ajatuksesi selkenevät ja saat jälleen yhteyden sisäiseen viisauteesi.

 

Tutustuin itse Byron Katien The Workiin eli näihin neljään yksinkertaiseen kysymykseen jo kymmenen vuotta sitten Essi Tolosen naurujoogaohjaajien jatkokurssilla. Olen Essille ikuisesti kiitollinen tämän metodin tuomisesta elämääni, sillä niin paljon se on minua auttanut.

Minulla on taipumusta huolestua, murehtia ja ahdistua. Olen taipuvainen stressaamaan. Noissa tilanteissa ajatukseni alkavat kiertää kehää enkä pääse eteenpäin. Yleisimpiä stressin lähteitä ovat ihmissuhteet – ja omat uskomukseni. Juuri noita omia uskomuksia pääsee kyseenalaistamaan ja muokkaamaan näiden yksinkertaisten, mutta nerokkaiden kysymysten avulla. Kysymykset ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan:

  1. Onko se totta?

  2. Onko se varmasti totta?/ Voinko varmuudella tietää, että se on totta?

  3. Miten reagoin, kun ajattelen tuon ajatuksen?

  4. Kuka olisin ilman tuota ajatusta?

 

Miten kysymykset sitten toimivat käytännössä? Tarvitset paperia ja kynää. Voit kirjoittaa kysymykset ja vastaukset päiväkirjaasi tai sitten irtopaperille, jonka voit halutessasi polttaa prosessin jälkeen. Valitse tilanne, joka aiheuttaa sinulle jonkinlaista tuskaa. Pelkoa, huolta, surua, vihaa tai ahdistusta. Tarkastele sitten uskomusta, jonka olet muodostanut tuosta tilanteesta.

Ajatellaan vaikka, että kumppanisi on voimakastahtoinen ja olette ajautuneet riitaan. Saatat ajatella: ”Kumppanini ei pitäisi olla niin dominoiva.” Pyri menemään vielä syvemmälle ja löytämään oma syvä tarpeesi. ”Kumppanini ei pitäisi olla niin dominoiva” voi muuttua muotoon ”Kumppanini pitäisi hyväksyä minun näkemykseni ja antaa minulle tilaa.” Voit tarkastella tilannetta eri näkökulmista kunnes löydät sellaisen väitteen, joka tuntuu todella todelta.

Kirjoita sitten uskomuksesi paperille.
KUMPPANINI PITÄISI HYVÄKSYÄ MINUN NÄKEMYKSENI JA ANTAA MINULLE TILAA.

Kirjoita sitten vastauksesi neljään kysymykseen. Älä sensuroi itseäsi tai yritä olla lady. Tämä on sinun tilaisuutesi tuulettaa ajatuksiasi ja tunteitasi.

 

  1. Onko se totta? No totta hemmetissä se on totta! Kumppani on mielestään aina oikeassa. Hän tietää paremmin ja yrittää määräillä minua. Hän on oikein besserwisser.
  2. Onko se varmasti totta? Voinko tietää varmuudella, että se on totta? Kyllä se tuntuu todelta. Toivoisin, että kumppanini ei olisi niin dominoiva. Olisin onnellisempi  ja suhteemme olisi helpompi, jos hän hyväksyisi myös minun ajatukseni ja antaisi minulle tilaa. Mutta kumppanini on sellainen kuin on. Ihastuin hänen määrätietoisuuteensa ja vahvaan maskuliiniseen luonteeseensa. Ehkä tämä dominoivuus on yksi sen ilmenemispuolista. Se kuuluu pakettiin.
  3. Miten reagoin, kun ajattelen tuon ajatuksen? Tulen vihaiseksi ja surulliseksi. Koen, että minua ei kuunnella eikä minua arvosteta. Suhtaudun kriittisesti kumppaniini ja kyseenalaistan hänen näkemyksensä. Murjotan. Verenpaineeni kohoaa, sydämeni lyö kiivaasti ja kehoni jännittyy.
  4. Kuka olisin ilman tuota ajatusta? Olisin vapaa. En hakisi kumppanini hyväksyntää. Hänellä on oikeus omiin mielipiteisiinsä, minulla on oikeus omiini. Suhtautuisin häneen rakkaudella ja lempeydellä. Pitäisin silti kiinni omista näkemyksistäni ja tarpeistani.

Vastauksesi voivat olla pitempiä kuin nämä esimerkit. Mutta seuraavaksi tulee prosessin kenties tärkein vaihe eli TÄYSKÄÄNNÖS. Tämä edellyttää joustavaa mieltä, luovuutta ja kykyä tarkastella tilannetta eri näkökulmista. Mitä useamman täyskäännöksen pystyt keksimään, sen parempi. Perustele myös, miten täyskäännös on totta.

TÄYSKÄÄNNÖKSET:

1. Kumppanini ei pitäisi hyväksyä mielipiteitäni ja antaa minulle lisää henkistä liikkumatilaa. No, hänhän ei hyväksy niitä, joten se on tilanne tällä hetkellä. Jos vastustan hänen toimintaansa ja toivon, että hän olisi toisenlainen, käyn taistelua todellisuutta vastaan. (Byron Katie kehottaa tunnustamaan tosiasiat. ”It is what it is.)

2. Minun pitäisi hyväksyä kumppanini mielipiteet ja antaa hänelle enemmän tilaa. Auts. Nyt tajuan, että myös minä vastustan kumppanini näkemyksiä. Ehkäpä hänestäkin tuntuu siltä, että minä en arvosta häntä ja hänen näkemyksiään.

3. Minun pitäisi hyväksyä omat mielipiteeni ja antaa itselleni enemmän vapautta. Napakymppi! Juuri tästä on pohjimmiltaan kyse. Eihän sillä oikeastaan ole väliä, mitä mieltä kumppanini tai kukaan muukaan on minun mielipiteistäni. Mutta minulle ne ovat tärkeitä ja tosia. Olen vaiennut ja niellyt oman totuuteni pitkään, kun olen odottanut, että näkemykseni kuitenkin torjuttaisiin. Haloo, olen aikuinen nainen ja osaan ilmaista itseäni. Jos en itse arvosta omia mielipiteitäni ja kerro niitä, miten kukaan muukaan voi niitä arvostaa? Tästä lähtien olen omalla puolellani, arvostan itseäni, olen rohkea ja kerron oman mielipiteeni.

 

 

Olen itse kokenut, että neljä kysymystä antavat selkeyden. Ikään kuin lammen veden sotkenut muta laskeutuu jälleen pohjalle niin, että vesi eli mieli on kirkas. Kehoni reaktiot rauhoittuvat. Pääsen pois taistele tai pakene -tilasta. Sen jälkeen voin tehdä täyskäännökset selkeydestä käsin ja saada tilanteeseen uusia näkökulmia.

Prosessin hienous piilee juuri täyskäännöksissä. Olen nimittäin huomannut, että varsin usein (lähes aina) se toisissa huomaamani käytös, joka aiheuttaa minulle kärsimystä, on itse asiassa minussa itsessäni. Niinpä neljä kysymystä ovat nimenomaan itsetutkiskelun väline. Toisten käytöstä emme voi muuttaa. Mutta voimme muuttaa itseämme. Ja kun muutos tapahtuu sisällämme, se voi tapahtua myös ulkopuolella.

Tsemppiä ja rohkeutta prosessiin! Se voi aluksi tuntua työläältä ja voi olla vaikea keksiä täyskäännöksiä. Harjoittelun myötä niiden löytäminen tulee kuitenkin helpommaksi. Mieli on nimittän lihas, joka kehittyy treenaamalla. Harjoittelun myötä siis myös kyky vaihtaa näkökulmaa ja olla luova kehittyy. Tavallaan opit olemaan kiinnittymättä alkuperäiseen väitteeseen niin tiukasti ja leikittelet ajatuksilla kuin lapsi. Ja tästä syntyy prosessin keveys ja innostavuus.

Jos haluat lukea menetelmästä tarkemmin, voit tutustua myös Byron Katien kirjaan. Se löytyy suomenkielisenä versiona nimellä Neljä kysymystä, jotka voivat muuttaa elämäsi.

 

 

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.