Yleisimpiä vatsaongelmia osa 1, närästys

 

Vatsan toiminta on merkillinen juttu. Kun kaikki on kunnossa, tuskin suomme sille ajatustakaan, mutta hyvin pienikin vaiva voi kiusata niin paljon, että se haittaa päivittäistä toimintakykyä ja jopa aivotoimintaa. Sama toimii myös toisin päin, olet varmasti huomannut, miten vatsasi reagoi jännitykseen tai pelkoon. Toisaalta jatkuvaan pieneen epätasapainoon myös tottuu ja säännöllinen vatsan nipistely, ripuli, ummetus tai turvotus ruuan jälkeen alkaa tuntua jossain vaiheessa ihan normaalilta. Onneksi vatsa on siitä kiitollinen kumppani, että kun sille antaa oikeanlaisia eväitä, olo voi parantua jo muutamassa päivässä eikä jatkuvaa epämukavuutta ja kipua tarvitse sietää. Tässä kirjoituksessa otin tarkasteluun yhden yleisimmistä vatsavaivoista, eli närästyksen, toivottavasti saat tästä vinkkejä, miten helpottaa vaivaa. Seuraavissa kirjoituksissa asiaa myös ummetuksesta, ripulista ja muista toiminnallisista vatsavaivoista sekä niiden itsehoidosta.

Picture

Itselleni närästys on onneksi ollut aika harvinainen ongelma, mutta jokin aika sitten jouduin hammassäryn ja -operaation vuoksi syömään särkylääke- ja antibioottikuurin, joiden seurauksena sain ylävatsavaivoja joksikin aikaa, lähinnä polttavaa tunnetta rintalastan alla. Närästys on kuitenkin hyvin yleinen vaiva, josta kärsii jopa joka kolmas ja haponestolääkkeet ovat apteekkien myydyimpiä itsehoitolääkkeitä. Satunnainen närästykseen otettu tabletti tuskin sekoittaa kenenkään elimistöä, mutta kuten kaikilla lääkkeillä, myös niillä on haittavaikutuksia erityisesti pitkäaikaisessa käytössä.

Mitä närästys sitten on ja mistä johtuu?
Närästyksen ajatellaan yleensä johtuvan siitä, että vatsaan erittyy syystä tai toisesta liikaa vatsahappoa, joka nousee ruokatorveen aiheuttaen ikävää polttelua, röyhtäilyä ja ruuan nousemista takaisin suuhun. Useimmiten kyse on kuitenkin täysin päinvastaisesta ongelmasta, eli liian vähäisestä vatsahapon määrästä. Liikahappoisuus on etenkin naisilla hyvin harvinaista, vähähappoisuus taas hyvinkin tavallista. Kun happoa on liian vähän, mahalaukun ja ruokatorven välinen sulkijalihas toimii huonommin, jolloin vähäinenkin happo pääsee nousemaan ruokatorveen ja aiheuttaa polttelua. Ongelma korostuu vaakatasossa makoillessa eli yleensä illalla kun olet menossa nukkumaan. Närästystä pahentavat stressi, tupakointi ja ylipaino ja taustalla voi olla myös helikobakteeri tai palleatyrä, jolloin on syytä hakeutua lääkäriin. Stressi voi aiheuttaa jopa mahahaavan kuten myös tulehduskipulääkkeet pitkäaikaisessa käytössä. Lisäksi monet ruoka-aineet ärsyttävät ruokatorven ja mahalaukun limakalvoa.
Mikä vatsahappo?
Vatsahapon tehtävänä on edistää ruuan sulamista, erityisesti proteiinien pilkkoutumista, suolahapon ja proteaasientsyymien avulla. Lisäksi vatsahappo tappaa ruuan mukana tulevia haitallisia bakteereja. Vatsahappo sisältää niin kutsuttua sisäistä tekijää, joka on välttämätön B12-vitamiinin imeytymiselle ja sen mukana erittyy myös vatsan limakalvoa suojaavaa bikarbonaattia sekä limaa. Liian vähäinen vatsahapon määrä voi aiheuttaa närästyksen lisäksi muitakin vatsavaivoja, erityisesti rasvaisten tai runsaasti punaista lihaa sisältävien ruokien jälkeen. Voi tuntua että ruoka ei sula vaan vatsanpohjalle jää raskas möykky ja kestää kauan ennen kuin olo helpottaa. Olet ehkä huomaamattasikin jo pitkään valinnut ruoaksi pihvin sijasta kanaa, kalaa tai kasvisvaihtoehdon, ja silloin harvoin kun syöt liharuokaa annos on hyvin pieni. Jos happoa on valmiiksi jo liian vähän, happosalpaajien käyttö vain pahentaa tilannetta pitkällä aikavälillä ja tuloksena voi olla mahalaukun limakalvon surkastuminen eli hapoton maha.
Mitä sitten jos happoa on liian vähän?
Kuten sanottu, vatsahapon yhtenä tehtävänä on tappaa ruuan mukana tulevia haitallisia bakteereita. Jos happoa on liian vähän, voi suoliston bakteerikanta joutua epätasapainoon ja bakteereita levitä myös ohutsuoleen, jossa niitä normaalisti on hyvin vähän. Ohutsuolessa bakteerit käyttävät hyväkseen ruuan imeytymättömiä ainesosia ja tuottavat esimerkiksi kaasuja, jotka edelleen aiheuttavat vatsakipuja ja ilmavaivoja. Ruuan sulaminen hidastuu jos happoa on liian vähän ja vatsahapon mukana erittyvän sisäisen tekijän puuttuminen estää B12-vitamiinin imeytymisen. Vaikka B12 on b-vitamiinien ryhmässä siinä mielessä poikkeus, että sen varasto elimistössä voi riittää jopa vuosiksi, on puutoksella kuitenkin hyvin vakavia vaikutuksia mm. aivojen ja hermoston toimintaan. Pitkällä aikavälillä vähähappoisuus tai jatkuva happosalpaajien käyttö voi aiheuttaa myös muita vitamiini- tai hivenainepuutoksia.
Mitä voin tehdä jos närästys vaivaa usein?
Närästykseen on mahdollista vaikuttaa hyvin paljon ruokavalion ja ruokailutottumusten avulla. Närästyksen vaivatessa lääkityskin on välillä tarpeen, mutta jos vaivaa esiintyy säännöllisesti, olisi parempi selvittää ja poistaa syyt ongelmien taustalla kuin käyttää jatkuvaa happosalpaajalääkitystä. Joskus riittää pelkkä närästystä aiheuttavien ruokien välttely. Ruokatorven sulkijalihaksen toimintaa heikentävät muun muassa rasvainen ruoka, suklaa, piparminttu, kofeiini, sipuli ja hiilihapotetut juomat. Ruokatorven limakalvoa puolestaan ärsyttävät happamat juomat, esim. appelsiinimehu, tuliset ruoat, viinit ja väkevät alkoholijuomat. Piimää tai maitotuotteita käytetään närästyksen helpottamiseen, mutta maitotuotteet lisäävät mahahapon eritystä, joten helpotus jää todennäköisesti lyhytaikaiseksi. Myös kofeiini, hiilihappojuomat, alkoholi ja tee lisäävät mahahapon tuotantoa.Tärkeää on syödä rauhallisesti ja hyvin pureskellen. Kannattaa suosia helposti sulavaa ruokaa, välttää edellä mainittuja närästystä aiheuttavia tai pahentavia ruokia, rasvaisia ruokia, suuria kerta-annoksia sekä myöhään illalla syömistä. Helposti sulavia ruokia ovat kasvispainotteiset, kypsennetty ruoat. Tarvittaessa myös soseutetut eli erilaiset smoothiet, kasvissosekeitot, muusit jne. Monet saavat  närästystä tuoreista kasviksista, esim. kurkusta tai paprikasta. Tällöin parempi vaihtoehto on käyttää juureksia kypsennettyinä sekä hedelmiä. Punaisen lihan sijaan kannattaa suosia proteiinin lähteenä vaaleaa lihaa, kalaa, papuja, linssejä, tofua tai muita soijavalmisteita. Käytä jotain kuitulisää vatsan toimintaa parantamaan, esimerkiksi kauralese, psylliumkuitu tai pellavarouhe. Lisäksi on tärkeää juoda riittävästi, mutta mieluummin aterioiden välillä kuin niiden yhteydessä tai juuri ennen ateriaa, jotta vatsahappo ei laimene entisestään.Onko ravintolisistä apua? 

Akuutin närästyksen helpottamiseen voit kokeilla piihappogeelivalmistetta. Se muodostaa vatsan limakalvoille suojaavan kerroksen ja on turvallinen käyttää useita kertoja päivässä. Ruoan sulamista voit edistää erilaisilla entsyymivalmisteilla, jotka tukevat ruoansulatuksen toimintaa. Myös vatsahappoa korvaavaa valmistetta voi käyttää, mutta silloin on tiedettävä että vatsan limakalvo on kunnossa, ettei happo aiheuta sinne ylimääräisiä vaurioita ja kipua. Hyvä monivitamiini on paikallaan varmistamaan että saat vitamiineja ja hivenaineita riittävästi ja sopivassa suhteessa, vaikka niiden imeytyminen suolistosta olisi heikentynyt.

Picture

Yhteenveto
Jos tiedät, mitkä ruoat sinulle aiheuttavat närästystä, niitä on helppo kokeilla vähentää tai jättää kokonaan pois. Jos taas tuntuu että närästys tulee satunnaisesti tai lähes kaikesta ruoasta, kokeile jättää pois tai vähentää seuraavia: rasvaiset ruoat, punainen liha, kahvi, suklaa, sipulit, maito (hapanmaitotuotteet voivat sopia), hiilihapotetut juomat ja alkoholi. Jos tupakoit, voi helpotus löytyä lopettamalla, muista tupakoimattomuuden hyödyistä puhumattakaan. Rauhoita ruokailuhetki, pureskele hyvin ja syö useita pieniä aterioita suurten kerta-annosten sijaan. Juo runsaasti vettä, mutta älä aterioiden yhteydessä. Jos elämässäsi on hyvin stressaava tilanne, etkä pysty siihen juuri nyt vaikuttamaan, pyri löytämään itsellesi sopivia stressinhallintakeinoja. Liikunta on myös hyväksi kohtuullisessa määrin. Närästys on todella ikävä vaiva, etenkin kun se iskee juuri nukkumaan mennessä, mutta siitä on mahdollista päästä eroon. Se vaatii luultavasti joistain ruoista luopumista tai ainakin vähentämistä, omien oireiden tarkkailua ja joissain tapauksissa avustavia valmisteita. Se hetki kuitenkin palkitsee, kun huomaat ettei sinun ole tarvinnut ajatella vatsasi toimintaa tai toimimattomuutta moneen päivään. 
Lisää kirjoittajalta Energiaa ja elämäntapoja/Katri Inkinen

Mitä HRV-hyvinvointianalyysi minulle kertoi?

Valmennuspalveluitani täydentää jatkossa Livtecin HRV-hyvinvointianalyysi ja tietenkin sitä oli testattava ensin itse...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.