Naiseuden erilaiset roolit- kuvaussessio

 

Sitä sortuu helposti ajattelemaan itsestään vain tietynlaisena tai tietyssä roolissa. Olen aina ollut tälläinen, enkä usko että olen muuta tai että edes voisin olla. Identiteetti on saattanut jäädä vahvasti kiinni yhteen rooliin elämässä, eikä sen naamion taakse pysty näkemään, saati olemaan mitään muuta.Uskomukset itsestä ovat saattaneet olla meissä jo lapsuudesta saakka. Olet saattanut saada kuullu vanhempiesi suusta olevasi se kiltti ja hiljainen tyttö tai sitten se lapsi, joka on aivan mahdoton ja tekee kaiken sen mitä on kielletty. Samaistumme näihin uskomuksiin ja alamme käyttäytyä niiden mukaan. Vanhempien sanomisilla on iso rooli lastemmme tulevaisuuden kannalta. Emme ole kuitenkaan nämä uskomuksemme, vaan niin paljon enemmän ja syvempää. Ihmismieli ei pysty ymmärtää sitä, vaan se täytyy kokea ja elää.

Kuka minä olen kaikkien roolien takana?Kuka minä olen? Who am I? Kysyimme toisiltamme muutama vuosi sitten Deepak Chopran luennolla Tukholmassa. Kuiskasimme vieressä istuneen korvaan kysymystä usean minuutin ajan. Fiilis oli outo, sillä vastaus muuttui koko ajan, kunnes lopulta kysymykseen ei ollut enää vastausta. 

Kollektiivisella tasolla naisen odotetaan olevan tietynlainen. Jos olet esimerkiksi äiti, niin et voi olla seksuaalinen olento (kärjistetysti), jos olet uraa luova business-nainen, olet automaattisesti huono äiti tai et vain voin saada kumpaakin onnistuneesti. Jos olet peppu- ja tissiselfieitä ottava seksikäs kaunotar, et voi olla viisas yliopistoja käynyt tutkija. Voit olla kovan tason naisurheilija, joka on joutunut patoamaan todelliset tunteensa ja täten muuttunut hyvin maskuliiniseksi, koska haavoittuvuuden osoittaminen kilpakentillä olisi itsemurha. Et siis voi olla feminiininen hempukka. Olemme yhden roolin orjia, emmekä päästä helposti vapaaksi muita puolia itsestämme. Laitamme itsemme helposti lokeroon tai häkkiin, josta ei ole tietä ulos. Silloin emme tosin enää ole vapaita.

Tutustuin muutama kuukausi sitten hiekkalaatikolla mukavaan naiseen. Aloimme jutustella poikiemme leikkiessä ja kävi ilmi, että tämä nainen on valokuvaaja. Kerroin hänelle, että haluaisin ottaa kuvia itsestäni omille valmennussivuilleni. Asia jäi ilmoille, kunnes hän kerran kysyi minulta, haluaisinko suostua malliksi hänen Viikon viisikko projektiinsa. Aiheena oli kuvata viisi eri elämänvaiheessa olevaa naista. Tottakai lupauduin ja siitä kehkeytyi sitten hieman isompi kuvaussesssio. 

Lähdimme hieman hulluttelemaan luontoon ja yritimme saada ikuistettua kameralla naisena olemisen erilaisia rooleja. Huom. mallina oleminen ei ikinä ole itselleni ollut kauhean luontevaa, saati mukavaa, mutta tunnen että minun on aika mennä epämukavuusalueella tässäkin asiassa ja kehittää kuvattavana olemisen taitoa. Kuvattavana oleminen vaatii antautumista hetkelle! Vielä pari vuotta sitten välttelin kameraa ja kuvatuksi tulemista parhaimpani mukaan, mutta onneksi olen käsitellyt tähän aihealueeseen liittyvät rajoittavat uskomukseni. Voin jopa sanoa, että nautin kuvattavana olemisesta (ainakin melkein 😉

Pihalla otettu kuvat ovat kaikki Heidi Uurtamon käsialaa <3

Picture

Työrooli
Tämä rooli on itselleni hyvin luonnollinen. Olen löytänyt kutsumusammattini fyysisen valmennuksen ja hyvinvoinnin parissa ja sydämeni halajaa jo takaisin tähän rooliin. Katsotaan milloin se toteutuu! Tässä roolissa ollessa mennään hyvin eteenpäin menevällä energialla, mutta valmentaessa täytyy osata ottaa huomioon myös toisen tunteet ja fiilikset. Maskuliini sekä feminiini energiat ovat parhaimmillaan tasapainossa valmentaessani.
Picture

Voimakas eteenpäin menijä
Tämä energia on hyvin voimakasta, maskuliinista, eteenpäin vievää energiaa. Liikunta, liikkuminen, treenaaminen, harjoitteleminen, fyysinen tekeminen ovat tärkeä osa minua. Tähän rooliin samaistuin aikanaan niin paljon, etten kuvittellut olevani muuta. Olin bad ass- urheilija, jolle ei ollut mikään muu tärkeää kuin menestyminen. Tunteiluille ja oman kehon signaaleille ei ollut sijaa, vaan mielen avulla ne tukahdutettiin hyvinkin nopeasti. Nykyään onneksi liikun hyvin toisenlaisin fiiliksin, osaan nautiskella mutta myös tarvittaessa hieman piiskatakin kehoani. Olen oppinut arvostamaan kehoani hyvin paljon viime vuosina.
Picture

Haaveileva, hauskuutta ja keveyttä janoava neitsyt 
Tämä energia on kepeää, leppoisaa, hauskaa ja hassua. Ei tarvitse ottaa vastuuta mistään, vaan oleminen, hauskanpitäminen ja haaveilu ovat tärkeintä. Tässä tilassa ja roolissa on mukava viettää aikaa. Murheet ei paina, eikä rasita. Käytännön tasolla ei saa mitään aikaiseksi, mutta tässä tilassa ja roolissa syntyy aina jotakin uutta. Luovuus puhkeaa kukkaan. Pääsen parhaiten tähän tilaan luonnossa yksin ollessani. Usein myös kavereiden kanssa ollessani saattaa mennä hassutteluvaihde päälle ja silloin keho rentoutuu ja läppä alkaa lentämään. Hupakolla ei ole silloin huolen häivää!
Picture

Viettelijätär, joka ylistää omaa kehoaan
​Äitiyden alla tämä rooli tuntuu monesti olevan hukassa. Kuinka “pyhänä äitinä” voisin olla seksikäs viettelijätär. Tämä rooli on itselleni ollut muutenkin hukassa melkeinpä koko aikuiselämäni, sillä en juurikaan ole ylistänyt naisellisia puolia kehostani, vaan ennemminkin olen mittauttanut maskuliinisesti kehon suortituskykyä. Seksistä olen kyllä nauttinut, mutta oma kehoni on ollut enemmänkin aina huippusuoritukseen valmistautuva kone, kuin tässä hetkessä lempeästi eteenpäin menevä nautiskeleva kulkupeli. Onneksi äitiyden myötä itselläni on alkanut myös avautua tämä naisena olemisen riemu. Omaa kehoaan voi ylistää ja hoivata, sekä myös näyttää naisellisen puolensa. Tunteet asustavat kehossa. Peppu ja tissit on tehty ylistettäväksi, niin kuin nykyinen selfiekulttuuri sen hyvin osoittaa. Kaikki naiset siis joukolla ylistämään omaan seksuaalista kaunista kehoaan. Itselläni tässä on toki vielä tehtävää, mutta toivon, että jonakin päivänä pystyn olemaan tämän energian kanssa täysin sinut.
Picture

Kuningatar energia on mahtavaa ja voimaannuttavaa 
​Tässä roolissa elämänjano on kova ja maailma tuntuu valloittamisen arvoiselta paikalta. Kaikki on mahdollista ja asiat tuntuvatkin menevän juuri niin kuin on suunnitellut. Itseluottamus huokuu ympäristöön ja saatat saada ihailevia katseita. Tämän energian vallitessa, saattaa kohdata myös vastustusta sekä kateutta ympäristössä. Itselläni tämä rooli pääsee oikeuksiinsa aina silloin tällöin ja olo on silloin pitelemätön. Toivon, että kaikki naiset saisivat sisäisen kuningattarensa eloon! Oman paikkansa ottaminen omassa sosiaalisessa ympäristössään, voimaantuminen kaikissa elämän rooleissa ja sen ilmentäminen mikä itselle on tärkeää, muiden mielipiteistä välitämättä, on kuningatar energian ehdottomasti tärkeimpiä pointteja. Tämä energia ei ole narsistista oman navan tuijottelua, vaan parhaimmillaan arvokasta ympäristön huomioon ottamista kannustavalla tavalla, kuningattaren ylhäisessä ja vastuullisessa roolissa.
Picture

Kamerakännyllä otettu kuva.
​Lopuksi äitiyden eli madonnan ihana rooli
Äitinä oleminen on hyvin voimakas rooli, johon jää monesti koukkuun ja sitä ei osaa erottaa muista rooleista. Äitiinhän liitetään paljon madonnamaisia myyttejä, jolloin esimerkiksi seksuaalisuus saattaa jäädä vähemmälle huomiolle. Tästä seuraa taas se tosiasia, että monia avioliittoja päättyy juurikin lasten ollessa pieniä.
Itselleni äitinä oleminen antaa paljon, mutta se ei riitä tyydyttämään muita rooleja/energiaa/tarvetta vaan luovun tietoisesti äidin roolista välillä, että jotakin uutta ja eteenpäin menevää voisi syntyä. Se ei vähennä kokemaani rakkautta lapsiani kohtaan. Päinvastoin, se syventää sitä ja pystyn olemaan lapsilleni juuri sellainen äiti kuin haluankin olla. Toki aina ei mene kaikki putkeen tässäkään asiassa, sillä ihmisiähän tässä ollaan kaikkine syvine tunteineen. Tässä roolissa nainen pääsee mielestäni kasvamaan hurjan paljon. Menneisyyden haamuja ei enää pääse pakoon, vaan ne tulevat automaattisesti päivän valoon lapsen/lasten kautta.
Hieman pähkinää purtavaksi:
Haluaistko sinä olla vapaa edustamaan kaikkea sitä, mitä kulloisella hetkellä tunnet sisältäsi kumpuavan? Onko tämän hetkinen roolisi se mitä todella haluat?
Tunnetko syvän naisellinen seksuaalisuutesi uinuvan sisälläsi tällä hetkellä?
Oletko varma kuka olet vai olisiko mahdollista avautua jollekin uudelle roolille?
Oletko päättänyt lujasti olla tämä mikä tällä hetkellä olet vai olisiko kuitenkin aika uudistua?
Millaisia rajoittavia uskomuksia olemuksestasi vahvistat päivittäin?
 

<3:lla
Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Ei kommentteja

  • Hienoja kuvia, upea Elina! Roolit välittyy hyvin kuvista. Oli varmaasti vapauttava ja hyvä kokemus päästä niitä ilmentämään tälleen luovasti. 🙂

  • Kiitos Maiju! Todellakin. Kun on aina hieman jollakin kieroutuneella tavalla hävennyt olemustaan niin on mukava päästä peloista ja astua seuraaville tasoille taas =) Laajemista, laajenismista <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.