Nainen, opi vaikuttamaan itse voimahormoneihisi ja pysy tasapainossa

Liian moni nainen kärsii tänä päivänä erilaisista fyysisistä ja psyykkisistä oireista ja kokee tyytymättömyyttä, levottomuutta, tyhjyyttä, kiirettä tai merkityksen puutetta elämässään. Patriarkaattisella kaudella, olemme oppineet vahvistamaan erillisyyttä, pärjäämistä ja itsenäisyyttä sen sijaan, että säännöllisesti ruokkisimme yhteyden, yhteisöllisyyden, läheisyyden ja rakkauden tunnetta arjessamme. 

Kun elämme tarpeeksi ”yksin”, hormonitoimintamme menee sekaisin. Kun nainen sivuuttaa omat tarpeensa ja yrittää suoritua emotionaalisella tasolla yksin arjesta, hän sulkee itsensä. Hänen testosteronin tuotantonsa vahvistuu ja naishormoni estrogeeni laskee. Naisella tulisi olla parisuhteessa 10 kertaa enemmän estrogeenia kuin miehellä, ja miehellä päinvastoin mieshormoni testosteronia – näin pysyisi balanssi ja intohimo yllä. Se on haastavaa tässä ajassa. 

Kun nainen on liikaa toimintaan suuntautunut – miehisellä puolella – hänen kehonsa ei enää kykene tuottamaan naisen voima- ja palautumishormonia oksitosiinia. Hän ei enää muista, mitä on olla rento, hoivattu, hellitty, rakastettu ja tyytyväinen. Hänestä tulee kylmä ja kova, vaativa, eikä mikään, mitä hän tekee tuo hänelle tyydytystä tai iloa. Hän näkee elämän suorittamisena, tuskaisena taipaleena, joka lipuu ohi kiireisessä arjessa. 

Yksi syy siihen, miksi erityisesti naiset ovat tai ovat olleet epätasapainossa hormonitasapainonsa ja elämänsä kanssa ovat hormonaaliset ehkäisyvalmisteet, joita maailmassa syö edelleen yli puolet naisista tälläkin hetkellä. Kun otamme hormonin itsemme ulkopuolelta, emme anna kehollemme mahdollisuutta tuottaa sitä itse. Kun hormoni/pilleri/nappi saa tietyn hormonaalisen tai kemiallisen vaikutuksen kehossamme, se toimittaa fyysisen tehtävänsä. Mutta entä henkinen puoli?

Kun naisen kehoa stimuloidaan ulkoapäin erilaisilla hormoneilla, lääkkeillä jne. niin tällöin naisen ei enää tarvitse itse ”tehdä työtä” löytääkseen ne tavat, jotka LUONNOLLISESTI tukevat tiettyjen hormonien toimintaa. Kun nainen ottaa hormonivalmistetta, hän ei enää hakeudu sellaisten toimintojen ääreen, jotka LUONNOLLISESTI auttaisivat häntä löytämään naiseutensa, palautumisensa ja voimansa äärelle. Tämä sama koskee myös esim. masennuslääkkeitä. Jäämme jumiin, lamaannumme ja tunne-elämmme muuttuu latteaksi. Siksi niin monet naiset kokevat helpotusta ja voimaantumista lopettaessaan keinotekoisten hormonien ja lääkkeiden syömisen. Minä yksi heistä, aikoinaan. 

Miten huomioida omat voimahormonit ja hormonitasapaino?

Voimme tukea kehomme ja mielemme hyvinvointia huomioimalla fyysiset tekijät, unen, ruokavalion, liikunnan, stressin vähentämisen ym. Näistä asioista puhutaan jo paljon esim. Kaisa Jaakkolan hyvissä kirjoissa

Mikäli koet, että olet jo yrittänyt saada fyysisiä asioita kuntoon ja silti jokin tökkii, syynä voi olla henkiset ja emotionaaliset tekijät, joita et ole huomioinut tarpeeksi hyvinvoinnissasi. 

Olet itse elänyt vaihetta, jolloin minulla oli ruokavalio ja muut elämäntavat kunnossa – okei, ehkä olisin voinut nukkua enemmän pienen lapsen äitinä, mutta silti koin säännöllisesti epämääräistä tyhjyyttä, kiukkua ja pinnani kiristyi helposti. 

Jossain kohtaa sain selityksen tuntemuksilleni. Olin huomioinut elämässäni hyvin pitkälle maskuliinisen puoleni tarpeita ja feminininen puoleni oli jäänyt heitteille. Aloin ymmärtää, mitä feminiininen puoleni tarvitsi ja kun aloin ”hoitamaan” sitä vaihe vaiheelta, aloin löytämään elämääni kaipaamaani täyttymystä, iloa, merkitystä, tasapainoa. Aloin ymmärtää antautumisen voiman ja myönsin itselleni sen, että en pärjää yksin. Tarvitsen ihmisiä ja etenkin muita naisia – ja hyvin säännöllisesti! Tarvitsen läheisyyttä, ymmärrystä, lämmintä energiaa ja tukea – etenkin pienen lapsen äitinä. 

Picture

Tällä hetkellä, kun tuosta oivalluksesta on kulunut jo useampi vuosi, olen matkalla, jossa jatkuvasti havaitsen sen, koska ”menen punaiselle” ja mitä tarvitsen löytääkseni jälleen oman balanssin. Samalla huomioni kiinnittyy naisiin, jotka ovat kroonisesti kireitä, tyytymättömiä, ahdistuneita…ihan kuin jotain puuttuisi elämästä. Ei, tämä ei ole vain “minun juttuni ja kokemukseni”.

Feminiininen puoli vahvistuu ja naisen hormonitoiminta tasapainottuu, kun annamme itsellemme luvan tuntea. Maskuliinisessa energiassa tunteet helposti sivuutetaan (toki tasapainoisestikin voi ilmentää molempia puolia, mutta tässä ajassa todella helposti mennään päähän, mieleen ja ajatuksiin). Ymmärrys siitä, että tunteminen on hyväksi ja tärkeää naiselle ja se, että negatiivisilla tunteilla on kerrottavaa, on ollut mullistava löytö itselleni ja edelleen se toimii tärkeänä ohjenuorana arjessa. Sinulla on lupa tuntea!

Kohtaamalla naisia (ja itseään) syvemmällä tasolla, kuten naisten piireissä, voimme päästä lähemmäksi omia henkisiä ja emotionaalisia tarpeitamme. Tunteita jakamalla vapaudumme liiasta kontrollista ja annamme naishormoneillemme mahdollisuuden vahvistua. Voimme saada hyväksynnän sille, että olemme nainen, tunteva olento eikä meidän pidä yrittää olla jotain muuta. Emme ole mitenkään heikkoja, päinvastoin. Tämä on suurta vahvuutta.

Enää en pura puolisolleni kaikkea tuskaa ja kiukkua. En odota, että hän täyttäisi kaikkia tarpeitani. Tarvitsen ihmissuhteita, säännöllistä tunteiden jakamista muiden naisten kanssa. Kun täytän itseäni suhteen ulkopuolella, mies tulee paljon helpommin vastaan, koska häneen ei asetu niin paljon odotuksia. Kun ymmärrän tarvitsevuuteni, tiedän helpommin, koska on aika päästää irti ”tekemismoodista” ja palautua hetkeen, rakkauteen, yhteyteen ja läsnäoloon.

Picture

Tällä hetkellä, olen äärimmäisen onnellinen siitä, että lapseni voivat nauttia enimmäkseen onnellisesta ja läsnäolevasta äidistä, joka ymmärtää omat tarpeensa. Mikään ei ole parempaa, kuin nauttia perusarjesta, elää hetkessä omien lasten kanssa, nauttia elämän yksinkertaisista asioista: ruoanlaitosta, siivoamisesta, ystävien näkemisestä, kohtaamisista. Pelkkä lasten katsominen nostattaa suuren oksitosiinipöläyksen. Tällä kaikella on ollut myös mukava sivuoire, olen huomattavasti nopeammin valmiimpi ja avoimempi mieheni kosketukseen ja osaan nauttia siitä paljon enemmän!(Huom. minäkin olen vain ihminen ja heikkoja hetkiä ja päiviä on jokaisella :)). 

Tunnistatko sinä omat tarpeesi? Huomaatko, koska olet menossa epätasapainoon? Mitkä lisäävät voimaasi (voimahormoneitasi)? Mitä kohti haluat kulkea juuri nyt?

Haluatko vahvistaa omaa feminiinistä puoltasi ja päästä parempaan tasapainoon, kehosi, mielesi, sielusi ja ihmissuhteidesi kanssa?

Löydä Naisen voima

Lue myös: Miehen tehtävä ei ole tehdä naista onnelliseksi

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Sinä et ole yksin! – Tarinani eräästä päivästä, jota en olisi halunnut, mutta joka minulle TAAS annettiin

Halusin kirjoittaa rehellisen tekstin eräästä päivästäni kuluneella viikolla. Haluan myös sanoa, että...
Lue lisää

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.