Nainen, huomio elämän syklisyys – elä tasapainoisemmin

Me monet naiset elämme tässä ajassa kuin koneet. Nousemme aamulla seitsemältä herätyskellon soidessa, keitämme kahvin, suoritamme muut aamutoimet, mahdollisesti viemme lapset hoitoon ja sitten kiireilemme töihin.

Töissä jumitamme tietokoneella, oleskelemme keinovalossa, suoritamme tehtäviä, syömme jotain nopeaa, haemme lapsen hoidosta, ehkä käymme salilla, sitten katsomme tv:tä ja selailemme puhelinta ennen nukkumaanmenoa. Emme juurikaan ehdi pysähtyä ja kuulostella: mitä kehoni haluaa juuri tänään? Millainen toiminta tai lepo voisi olla keholleni hyväksi tänään? Toistamme samalla rutiinilla elämää viikosta toiseen lukuunottamatta vuosittaista lomaa, jolloin on lupa nollata ja elää enemmän oman rytmin mukaan. 

​Tämä aika, suoritusyhteiskunta vaatii meiltä naisilta paljon enemmän, kuin meillä olisi antaa. Siitä kertovat lukuisat vaivat; kehon kolotukset, jumitukset ja säännöllinen väsymys, joka monella menee uupumuksen tasolle asti. Kuukausittainen kirous ovat monelle PMS- ja kuukautiset. Kuukautiset ovat pakollinen paha, jotka koitetaan kaikin keinoin peittää, vaikka juuri tällöin meidän tulisi juhlistaa naiseutta ja oman kehomme voimaa.

Kun hallitsemme kehoamme mielemme kautta; laitamme kehomme sopeutumaan kiireeseen, keinotekoiseen ympäristöön, aikatauluihin, tasalaatuisuuteen ja deadlineihin ja täyttäessämme ympäristön vaatimuksia hukkaamme itsemme ja kehomme, omat sisäiset tarpeemme ja toiveemme. 

Me olemme NAISIA! Meidän kuuluisi elää oman rytmimme mukaan ja kunnioittaa sitä

Meillä on halutessamme kuitenkin täysi potentiaali olla omassa voimassamme, synkassa luonnon kanssa ja elää täyttä elämää naisena. Yksi erinomainen tapa tähän on tutustua omaan kuukautiskiertoon ja alkaa havainnoida omia tuntemuksia. Perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen perehtyneen kirjoittajan Terhi Hirvikallion “Kuu – Naisen voima”  teos toimii tässä tekstissä  lähteenä (punaiset kohdat) omien kokemusteni lisäksi. 

Kun nainen ymmärtää paremmin kiertoaan ja sen rytmejä, siitä tulee hänelle työväline, jolla hän hallinnoi arkeaan selkeämmin ja omia voimavaroja hyödyntäen. Tämä voima ja tieto tulee hänen omasta tietoisuudesta, hänen omasta viisaudesta. 

Kuukautiskiertoon tutustuminen voi siis olla yksi avaintekijä parempaan itsetuntemukseen ja tasapainoisempaan elämään naisena. Toki kehon kuuntelu monella muullakin tavalla olisi myös suotavaa; itse olen herkistynyt paljon puhtaamman ruoan, syvähengittelyn, kevyen liikunnan ja meditoinnin myötä.

Ennen elin toisin. Sisäinen patriarkaatti piiskasi ajatusten ja uskomusten muodossa minua eteenpäin ja tarjosi valmiita ratkaisuja niin syömiseen kuin työntekemiseen. Jokaisena päivänä piti olla tasalaatuinen ja skarppi. Väsymys ja jaksamattomuus on heikkoutta ja jos sellaisia viestejä keho antaa, niin ne on syytä korjata tarttumalla toimeen ja ottamalla lisää kahvia. Jos baarissa iski väsymys niin piti tilata kossubatterya – ja kyllä sillä sai sydämen tykyttämään aamuun asti…huh. 

Enää en sulata mitään valmiiksi tarjottua ratkaisua vaan kysyn keholtani ensin – ja se tietää aina, mikä on oikein. 

Olen säästynyt oikeastaan lähes täysin fyysisiltä kuukautisvaivoilta, ne ovat aina olleet säännölliset, helpot ja melko huomaamattomat. Mielialani ja tunnemaailmani on sen sijaan ollut kova vaihtelemaan varsinkin nuorempana ja vasta kun jätin e-pillerit pois syötyäni niitä yli 10 vuotta, tunsin löytäväni enemmän tasapainoisempaa oloa. En ole kiinnittänyt erityistä huomiota levon tarpeeseen kuukautisten aikana. Vasta viime kuukausina, kun kuukautiseni alkoivat viimeisen synnytyksen jälkeen, olen alkanut tutustua rytmiini tarkemmin. Kuukautiskierrolla on luonnollinen rytmi, jolla on yhtäläisyyksiä taivaankappale kuun kiertooon. Molemmat kestävät noin 28 päivää. 

Kuunkierron vaiheet luovat vuorovesien vaihtelun. Samankaltaisesti ne vaikuttavat myös kehoon, naisen kuukautiskiertoon ja tunteisiin. Luonnolliset kierrot ovat jatkuvassa muutoksessa ja liikkeessä. Kuu kasvaa, tulee esiin, vähenee ja lopulta katoaa. Näin uusi kierros voi taas alkaa. Munasolu on kuin pieni kuu naisen kehossa. Se kehittyy, kypsyy, lähtee liikkeelle ja poistuu, jotta uusi kierto voi taas alkaa. 

Ennen naiset ovat olleet paremmin synkassa luonnon kanssa ja heidän kuukautiset ovat ajoittuneet uuden kuun alkamiseen, jolloin vuoto poistaa vanhan ja tarpeettoman ja puhdistaa niin henkisesti kuin fyysisesti. Uusikuu on enemmän Yin, passiivinen, tumma, vetäytynyt ja sisäänpäin kääntynyt. Se on viileä ja hiljainen luoden samalla uutta, tuo vanhan pintaan ja päästää irti. Tarkkailemalla missä kohtaa omat kuukautiset ovat kuunkiertoon nähden voimme oppia lisää omasta elämäntilateestamme ja siitä, miten kuu voi olla itsetuntemuksemme tukena.

Mikäli vuodon sijaan uuden kuun aikana tapahtuu ovulaatio se voi olla merkki siitä, että äiti on irrallaan äiti-energiastaan. nainen on saattanut jo päättää henkisen äitiyden ja siirtyä elämässään muihin tarpeisiin. Täydenkuun aikaan tapahtuva vuoto pyytää naista tarkastelemaan elämäänsä syvemmältä tasolta. Se viestii tarpeesta ilmaista ja toteuttaa itseään. naisella voi olla tarve synnyttää itsensä ja oma persoonansa uudelleen

Tunnistamalla paremmin omia tarpeitaan kuukauden eri aikoina, voi nainen löytää paremmin itsensä ja omat tarpeensa ja näin voida paremmin. Haasteita tässä ajassa tulee paljon naiselle siitä, että hän yrittää olla samanlainen kuin mies: tasalaatuinen, vakaa, stabiili, ennalta-arvattava,  asioita suorittava kone.

Miehellä on usein luontaisesti vakaampi mieliala ja esimerkiksi seksuaalinen halukkuus, kun se naisella vaihtelee luonnollisesti syklin mukaan. On vaiheita, jolloin seksi ei kiinnosta ja vaiheita, jolloin halukkuus on voimakasta – tämän olen ainakin itse havainnut. Toisena päivänä nainen saattaa kaivata hellempää kosketusta ja toisena rajumpaa. On turha kokea itsensä hankalaksi naiseksi tai syyttää itseään siitä, kun mieliala ja halukkuus vaihtelee. Se on täysin normaalia!

Ovulaation aikaan energia siirtyy Yinistä Yangiin ja Yang ja Qi (elämänenergia) aktivoituvat. Kypsyneen munasolun liikkeelle lähtemiseen tarvitaan dynamiikkaa ja voimaa. Luontoäiti antaa naiselle estrogeenipiikin joka voi näkyä lisääntyneenä halukkuutena, jotta lisääntyminen voisi tapahtua.

Nainen ei välttämättä ovuloi, jos Yang energia lähtee hitaasti liikkeelle. Näillä naisilla on tapana järjestää elämänsä hyvin tarkasti ja heiltä voi puuttuu spontaania pilkettä, eloisuutta, elämäniloa ja seksuaalista säteilyä. Kiinalaisessa lääketieteessä puhutaan tällöin “Kylmästä kohdusta”. Kehosta puuttuu tarvittava lämpö. Ovulaation aikaan luodaan uutta myös muussa mielessä ja nainen voi haluta esimerkiksi sisustaa, maalata tai luopua jostain vanhasta, joka ei enää palvele. 

Kuukautisten aikana olisi tärkeä kääntyä sisäänpäin ja antaa itselleen luvan höllentää. Villasukat, viltti ja sohvalla makoilu ovat sallittuja ja bodypump – tyyppiset tunnit ja aktiivisempi meno voivat alkaa sitten kuukautisten jälkeen, kun Yang – energia alkaa kasvamaan kasvavan kuun muodossa. Kuukautisten aika, etenkin ensimmäinen päivä voi myös olla otollinen hetki saada sisäisiä oivalluksia. Kun itse olen tietoisesti tarkkaillut omaa jaksamistani kuukautisten aikana, olen huomannut selvästi tarpeen passiivisuuteen. En ole ottanut stressiä liikkumisesta, olen tehnyt kevyitä kävelylenkkejä, levännyt, nauttinut ruoasta ja kehostani hyvällä omallatunnolla.

Haluatko syventyä paremmin kiertoosi ja oppia ymmärtämään luonnollisia tapoja ylläpitää naishormonisi tasapainossa kierron eri vaiheissa?

 

Tutustu uuteen ytimekkääseen E-KIRJAANI NAISEUDEN VOIMA JA NAISHORMONIT, jota voit tilata tästä vain 19,90€ hintaan!

 ​


Liity postituslistalleni ja saat pääset mukaan ilmaiselle 5 päivän Löydä Naisen Voima -minikurssille:

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Sinä et ole yksin! – Tarinani eräästä päivästä, jota en olisi halunnut, mutta joka minulle TAAS annettiin

Halusin kirjoittaa rehellisen tekstin eräästä päivästäni kuluneella viikolla. Haluan myös sanoa, että...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.