Näin onnistutte parisuhteessa ruuhkavuosina – 5 keinoa!

Ruuhkavuosissa, ristipaineissa kodin, työn, perheen erilaisten vaatimusten alla ei ole aivan yksinkertaista ylläpitää toimivaa parisuhdetta vaan asia on yleensä päinvastoin. Kun kaksi väsynyttä ja stressaantunutta yksilöä kohtaa, seuraa useammin sota kuin palauttava ja intohimoinen yhteensulautuminen. Jossain kohtaa tilannetta ei enää kestetä, vaan muutos on tapahduttava. Liian usein ainoana vaihtoehtona nähdään ero.

Suomalaisista avioliitoista yli puolet päätyy eroon. Jossain siis mättää pahasti. Ehkä parisuhdetaidot kaipaisivat päivitystä?  Ehkäpä käsite parisuhde tulisi yleensäkin päivittää?

Ennen parisuhde toimi jollain tasolla, kun tietyt roolit täytettiin. Miehen rooli oli tuoda leipä perheelle ja naisen tehtävä hoitaa lapset ja koti. Nykyään, tasa-arvoistuneessa yhteiskunnassa nämä roolit eivät enää päde. Nykyään parisuhteista haetaan enemmänkin emotionaalista täyttymystä ja toimiva suhde on hyvin pitkälle tunnetaitojen ymmärtämistä. Koska me emme kuitenkaan ole saaneet tunnetaidoista minkäänlaista opetusta koulussa – tai yleensä sen jälkeenkään, ei ole ihme, jos olemme vähän hukassa.Monet eivät ymmärrä, mitä suhteessa todella haluavat alkuhuuman jälkeen. Kun arki tulee vastaan, nainen alkaa näyttäytyä usein enemmänkin komentajalta täynnä vaatimuksia, joita miehen tulisi täyttää. Miehen tulisi toimia niin asioiden suorituskoneena, emotionaalisena tukena, hellänä isänä kuin rakastavana kumppanina ja seuramiehenä.

Naiset kuormittuvat eläessään liikaa päässä ja mielessään pitämällä itsensä jatkuvassa kontrollissa oman työn, kotitöiden ja perheen kera. Heidän päänsä on kuin iso tehdas, joka on jatkuvasti käynnissä. Ei ole varaa päästää irti. He eivät enää muista millaista on olla rento ja iloinen nainen (johon mies ihastui), millaista on tuntea herkempiä tai intohimoisempia tunteita, koska heillä ei ole aikaa pysähtyä kehoonsa.

Miehet taas hukkaavat oman voimansa alistumalla liikaa. Jäämällä jumiin sohvannurkkaan tai koneelle, suostumalla asioihin, tukahduttamalla omat toiveensa, tarpeensa ja halunsa, miehinen viha – jolla voisi olla myös rakentava ja uudistava potentiaali – jää sisälle ja alkaa kuolettamaan miestä. Suhteesta puuttuu polariteetti, intohimo ja kepeys. Mitä onkaan se todellinen naiseus ja miehyys nykyajassa? Voiko asialle tehdä mitään vai onko vain pakko alistua ajan henkeen?

Seuraavassa 5 keinoa, jolla ylläpidätte parisuhdetta toimivana ja haluatte jatkaa yhdessä !

1.Jaksottakaa ajankäyttönne. Ottakaa säännölliset ajat kalenterista perheajalle, omalle ajalle ja parisuhdeajalle. Perheajalle ei pidä jättää liikaa vaatimuksia, vaan on tärkeä, että elämässä on tilaa myös laadukkaalle parisuhdeajalle ja omalle ajalle. Oma aika on tärkeää, koska kun laitat itsesi välillä etusijalle, sinulla on annettavaa myös muille. Älkää riidelkö perheaikana, vaan keskittykää perheeseen ja olkaa läsnä hetkessä. Omalla ajalla voi tehdä itseä voimaannuttavia asioita ja parisuhdeajalla vahvistaa suhdettanne. 2. Ottakaa negatiiviselle puheelle oma aika. Säästä tietynlainen, kuluttava kommunikointi parisuhdeaikaan, jota kannattaa pitää vähintään pari tuntia viikossa – mielellään useammin, mikäli lastenhoito on mahdollinen. Jätä tälle ajalle kaikki ikävät, vaivaavat, negatiivissävyiset asiat ja ajatukset, vaatimukset sekä kehitysehdotukset koskien arkea, perhettä, suhdetta. Kerää niitä vaikka vihkoon viikon mittaan – huomaat, että että se vähentää kuormittumistasi. Tunnista, koska olet aikeissa kommunikoida huonosta tunnetilasta käsin. Voisiko parempi olla pitää suu kiinni, ja keskittyä positiiviseen tai neutraaliin kanssakäymiseen?

3.Tunnista oma palautumismekanismi. Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa luulemme, että mies ja nainen kaipaa samoja asioita ja että samat asiat voimannuttavat heitä. Fakta on kuitenkin se, että hormonaalisesti olemme hyvinkin erilaisia. Miehen voimahormoni on testosteroni, joka vahvistuu tekemisen kautta, irtautumalla tunteista ja ymmärtävästä vuorovaikutuksessa. Käytännössä mies tarvitsee tilaa itselleen, ettei hänen tarvitse olla jatkuvasti täyttämässä perheen (tai naisen) vaatimuksia. Naisen voimahormoni oksitosiini taas rakentuu yhteyden, ymmärryksen ja tuen kautta. Ruuhkavuosina emme voi jatkuvasti olla täyttämässä puolisomme tarpeita, ja jättää omamme sivuun. Löydä siis omat tapasi palautua parisuhteen ulkopuolella. Älä jätä vastuuta omasta hyvinvoinnista puolisosi varaan!

4. Opettele itsetuntemusta – kuka olet suhteen ja perheen ulkopuolella? Liian monet ovat hukassa itsestään, eivät tiedä, mitä todella tarvitsevat ja täten he odottavat, että kumppani antaa heille jotain – mitä he eivät itsekään tiedä, ja täten pettymykset ovat väistämättömiä. Liian usein toinen hakee puolisostaan isää tai äitiä, jolta saada jotain, mitä emme lapsena ole saanut. Todellisuudessa vain lisäämällä itsetuntemusta ja sitä kautta tervettä itseluottamusta, voimme olla vapaita ja aidosti itsenäisiä myös suhteessa. Ottamalla riittävästi omaa aikaa, panostamalla suhteen ulkopuolisiin ihmissuhteisiin ja voimaannuttaviin harrastuksiin meillä on annettavaa myös perheellemme. 

5. Päivittäkää arvonne. Tunnista asiat, joista juuri te perheenä saatte voimaa ja luokaa omannäköinen elämä sen sijaan, että eläisitte jonkun tietyn mallin mukaan. Älkää ahtako kalentereita täyteen asioita, jotka oikeasti kuormittavat enemmän, kuin antavat, kuten lasten harrastuksia, kissanristiäisiä ym. velvollisuuksia. Pyytäkää apua ja panostakaa ihmissuhteisiin, jotka antavat voimaa sen sijaan, että olette tekemisissä velvollisuudesta käsin. Rikkokaa rutiineja säännöllisesti ja muistakaa, että mikään suhde ei ole ongelmaton. Ongelmien ja haasteiden tarkoitus on mahdollistaa meitä kasvamaan ihmisenä ja perheenä kohti parempaa. 

Kirjoittaja Heidi Harju on kahden pienen lapsen äiti ja parisuhdevalmentajan vaimo, jolla on kokemusta ruuhkavuosista, vähäunisista öistä, vähemmän rakentavista kohtaamisista puolison kanssa ja parisuhteen kehittämisestä uusille tasoille näistä kaikista huolimatta!

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Sinä et ole yksin! – Tarinani eräästä päivästä, jota en olisi halunnut, mutta joka minulle TAAS annettiin

Halusin kirjoittaa rehellisen tekstin eräästä päivästäni kuluneella viikolla. Haluan myös sanoa, että...
Lue lisää

Ei kommentteja

  • Vaihtoehto 2: tunne itsesi niin hyvin, että ryhdyt suhteeseen sinulle sopivan ihmisen kanssa. Silloin elämä sujuu eikä tällaisille väkinäisille viiden kohdan listoille ole tarvetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.