Miten laihtua ilman säästöliekkiä?

 

Olen viime kuukausina kirjoittanut tekstejä, joissa olen käsitellyt enemmän omaa kehosuhdettani ja tunneasioita kuin fyysistä hyvinvointia. Itselleni on ollut tärkeää päästä syviin kehoa jumittaviin tunteisiin käsiksi, koska ne ohjaavat uskomusten muodossa tekemisiämme todella paljon. Vauvavuoden “rankkuus” on tuonut paljon sellaista pintaa mikä ei ennen ole tullut näkyväksi.Kuopukseni on nyt reilun vuoden ja hormonitoiminnan muuttuessa on alkanut tuntua siltä, että haluaisin taas alkaa panostamaan enemmän oman fyysisen kehoni hyvinvointiin. Pidän henkistä hyvinvointia erittäin tärkeänä asiana mutta vähintään yhtä tärkeää on itselleni myös kehollinen hyvä ja energinen olo.

Tunnen eläväni tällä hetkellä hyvää onnellista elämää mutta koen, että jotakin pientä maustetta saisi arjessa olla enemmän. Niinpä lähdin selvittämään asiaa kysymysten avulla ja sain selkeästi vastaukseksi, että nyt tarvitsen enemmän liikettä ja selkeämpiä ruokailukuvioita. Koen, että kysymyksiä on tärkeä esittää itselleen tasaisin väliajoin. Niiden kautta pääsee rehellisesti niihin ajatuksiin käsiksi mitkä ovat itselle juuri kyseisellä hetkellä tärkeitä.

Tässä muutama kysymys joita itselleni esitin:
* Vastaako fyysinen kuntoni sitä mitä haluan?
* Onko ruokavalioni tasapainossa?
* Tuoko säännöllinen treenaaminen enemmän virtaa vai viekö se sitä tällä hetkellä?
* Millainen kuntotaso on riittävä?
* Olenko täysin tyytyväinen ulkonäkööni tällä hetkellä?
* Missä kunnossa haluan että kehoni on 5 vuoden päästä? Entäpä 10 vuoden päästä?
* Mitä tehdä että saisin halutunlaisia tuloksia?

On epämukavaa laittaa vähäpukeisia kuvia itsestäni nettiin mutta toisaalta taas haluan mennä aina epämukavuutta kohti kehittyäkseni.Kysymykset selkeyttivät itselleni sen mitä haluan. Sen jälkeen asiat yleensä alkavat loksahdella kuin itsestään paikoilleen. Vauvavuosi ja yöheräämiset ovat veroittaneet fyysistä kuntoani aikalailla ja ennen niin selkeät rutiinit eivät olekaan enää niin selkeitä. (Tämän kaikki äidit myös ymmärtävät, kaksi lasta on eri asia kuin yksi.)  Aluksi ajattelin, että voisin palkata itselleni trainerin mutta silmiini osuikin fysiikkavalmentaja Anu Marinin valmennus, jossa hän kertoi alkavastaLaihdu ilman säästöliekkiä- verkkovalmennuksesta. 

Tiesin heti haluavani osallistua juuri Anun valmennukseen, sillä olen hänen tekemisiään seuraillut somessa jo jonkin aikaa. Lisäksi häneltä on vähän aikaa sitten ilmestynyt Aktivoi aineenvaihduntasi- kirja, joten tiesin, että häneltä riittää todella ammattitaistoista ohjeistusta niin ruokailu kuin treeni puolellekin. Todella tärkeä elementti oli itselleni se, että tiesin saavani laadukkaita saliohjelmia käyttööni.

Miksi laihdutusvalmennus vaikka en itse olen laihduttamisen ystävä?
Kurssin ennakkotehtävässä päästiin pureksimaan omaan kehosuhdetta. Painon pudottamiseen ei kannata alkaa ikinä sen takia, että vihaa itseään ja kehoansa. Tämän asian parissa olen tehnyt itseni kanssa muutaman vuoden töitä ja voin jo onneksi sanoa, että kehoni ei saa enää itsessäni aikaiseksi iljettäviä likaisia ajatuksia. Raskautta edeltävään painoon on matkaa noin 10kg mutta katson itseäni peilistä hyväksyvin silmin. Ylimääräistä on, mutta se asia ei vaikuta onnellisuuteen tai tyytyväisyys tasooni mitenkään. Iloiseksi minut tekee se, että voin ja pystyn vaikuttamaan omaan kehooni mutta ihmisarvoni ei ole enää kiinni siitä, mitä painan tai minkä koon vaatteita käytän. Innostun muutoksesta ja hyvinvoivasta kehosta edelleenkin. En varsinaisesti miellä tätä valmennusta laihdutusvalmennukseksi vaikka nimi siihen viittaakin, vaan enemmän lähdin mukaan oman hyvinvoinnin ja jaksamisen takia.

Jos olen niin tyytyväinen itseeni niin miksi tekemään mitään?
Tähän lankaan on helppo mennä. Miksi tehdä mitään oman fyysisen kunnon eteen jos on tyytyväinen? En ajattele asiaa noin, vaan pikemminkin siltä kantilta, että minä voin ja saan pitää kehostani huolta. Rakastan omaa kulkupeliäni sen verran paljon, että haluan sen toimivan hyvin. Ehkäpä se on se tärkein vastaus! Pidän salilla käymisestä sekä kovasta treenistä. Huomaan kyllä olossani sen, että en vuoteen ole tehnyt mitään säännöllisen kovaa ja kehoni ja mieleni kaipaa sitä todella. Vaikka koen olevani henkisen kehityksen tiellä, on punttitreeni minulle todella tärkeä purkautumisen muoto. Saan sieltä voimaa joka elämän osa-alueelle. Kaikki kehityksen tiellä olevat eivät yksinkertaisesti joogasta hyödy.

Paljon rakkautta mutta ei välttämättä parasta saliseuraa <3Mitä haluan tältä kahden kuukauden valmennukselta?

Perusruokavalioni on hyvä mutta ongelmaksi ovat nousseet epäsäännölliset ateriarytmit ja siitä seurannut napostelu. Lisäksi annoskokoni kaipaa päivittämistä, koska olen kovin hyvä syömään. Haluan myös saada salitreenit säännölliseksi arkeeni, sillä olo salin jälkeen on vain yksinkertiasesti niin hyvä! Kiinteytyminen/laihtuminen tulee sivutuotteena jos on tullakseen. Itselleni oma olotila on huomattavasti tärkeämpi asia kuin puntarin lukema. Puntarille menen jos siltä tuntuu.Tähän mennessä ilmennyttä (puolitoista viikkoa takana)
* Kaloreiden laskeminen on peloistani huolimatta helppoa, sillä olen sitä tehnyt aikoinani paljon. Kaloreiden laskeminen ja seuraaminen saattaa mennä helposti itselläni neuroottiseksi pilkun viilaamiseksi.
* En muistanut miten hyväksi olo tulee säännöllisestä kuormittavasta salitreenistä
* Huomaan että hormonitoimintani on muuttunut kuopuksen ollessa nyt 1,2kk ja kaipaan kovempaa liikuntaa
* Energiaa on paljon vaikka pienellä miinuksella mennäänkin
* Olen päässyt kalorien laskemispelostani irti
* Olo on kevyt
* Muistan taas kuinka tärkeää on pitää hyvää huolta omasta kehostaan ja mikä tapa on itselleni siihen paras

Päivitän edistymistäni tämän kahden kuukauden aikana vielä. Mennään eteenpäin iloisella ilmeellä omaan sydämen ääntä kuunnellen.

<3:lla
Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.