Miten ja miksi liikut?

 Liike on yksi suomen kielen kauneimmista sanoista. Paitsi, että se ääntyy pehmeästi soljuen, kuten laituria vasten liplattava laine, myös sen merkitykset ovat kauniita. Liike voi tarkoittaa etenemistä, ihmiselämään oleellisella tavalla kuuluvaa muutosta,  ja siitä juontuu myös sana liikuttua, herkistyä, tuntea ylitsevuotavan paljon. Liikkeessä on siis fyysisen toiminnan lisäksi kyse myös vertauskuvallisemmasta etenemisestä ja virtaamisesta sekä emootioista. Tässä tekstissä keskityn kuitenkin keholliseen liikkeeseen.

Väitän, että nykypäivänä liikkeen merkitys on monilta painunut unohduksiin. Sanatasolla se on korvattu urheilulla ja liikunnalla, joilla kuitenkin on hyvin toisenlaiset tarkoitusperät kuin liikkeellä. Saattaa kuulostaa hiustenhalkomiselta, pilkunviilaamiselta ja muulta turhanpäiväiseltä ja hieman sekavalta, mutta anna minun selittää.

Liike on ihmiselle ja koko maailmankaikkeudelle välttämätöntä. Meidän on liikuttava, niin konkreettisesti kuin metaforisestikin, pysyäksemme terveinä ja ylipäätään elossa. Urheilu puolestaan on järjestelyn ja järkeilyn tulos. Siihen vaikuttavat ihmisen keksimät säännöt ja se perustuu kilpailulle ja suoritteille – ei siis luonnolliselle tapahtumien kululle.

Liikkeen ja urheilun eroa voi verrata esimerkiksi rakkauden ja (rakkauteen perustuvan) parisuhteen eroavaisuuksiin. Rakkaus, kuten liikekin, on luonnollinen, aito, osittain itsestämme riippumaton tunne. Voidaan myös ajatella, että rakkaus on ainakin jossain määrin välttämätön elementti, jos ei elossapysymisen, niin vähintään hyvinvointimme kannalta. Rakkaus voi johtaa parisuhteeseen, mutta samoin kuin urheilu, parisuhde sisältää säännöt ja jonkinlaisen rakenteen. Se on ihmisen keksimä instituutio.

En väitä, että parisuhde tai urheilu olisivat huonompia vaihtoehtoja rakkaudelle ja liikkeelle. Oikeastaan ne eivät ole vaihtoehtoja lainkaan, vaan erilaisia, ennen kaikkea inhimillisiä tapoja reagoida. Osa liikettä ja jatkumoa.

Liikkeessä ei ole kyse suorittamisesta, saavuttamisesta tai muistakaan rakennelmista, vaan oman kehon signaalien kuulemisesta. Itsensä kokonaisvaltaisesta tuntemisesta.

Kun juokset sen vuoksi, että saisit kohotettua kuntoa, parannettua Cooperin testin tulosta, vahvistettua reisiä tai kavennettua vyötäröä tai koska se on pakollinen osa päivittäistä kuntoilurutiiniasi, on kyse urheilusta. Kun juokset, koska kävely, ryömiminen tai pomppiminen eivät tunntu oikeilta tavoilta edetä ja yksinkertaisesti tunnet tarvetta juosta, on kyse liikkeestä. Kehosi kertoo, että haluaa sinun liikuttavan sitä juosten. Ei siksi, että se palvelisi jotain tarkoitusta, vaan koska se tuntuu oikealta läsnäolevassa hetkessä.

Lapset ovat liikkeen mestareita. He eivät ajattele, miten heidän kuuluisi liikkua tai onko jokin liikkumisen tapa sovelias. He heittävät kuperkeikan koska se on hauskaa ja he voivat. Ja tiedätkö, kuperkeikan hauska kutkus vatsassa on juuri se tunne, joka liikkeestä tulisikin syntyä. Liike tuottaa aina hyvää oloa. Siten meidän viisaat kehomme toimivat; rakastaen ja omaksi parhaaksemme.

Uskonkin, että liikkeen käsittellisen merkityksen lisäksi moni meistä on unohtanut myös miten liikutaan. Saatamme kuntoilla päivä toisensa jälkeen tuntematta tyytyväisyyttä tai mitään muutakaan.  Jos kuuntelisimme kehoamme, saattaisimme löytää itsemme kiipeämästä työmatkan varrella kasvavaan korkean koivun oksille tai tanssimasta spontaanisti keittiössä kokkailun lomassa. Tekemästä sellaisia asioita, joiden ajattelemme ehkä olevan lapsellisia, mutta jotka tosiasiassa saattavatkin olla aitoja.

Sitä paitsi, tuskin on suureksi haitaksi heittäytyä silloin tällöin lapsen tasolle. Sieltä löytyy usein aikuisten maailmasta kadoksissa oleva riemu.

Seuraavan kerran, kun liikut – oli se sitten kävelyä metsässä, joogaa, juoksulenkki tai tiukka kyykkysarja kuntosalilla – mieti, miksi liikutat kehoasi juuri siten. Tarvitsetko ja haluatko sitä oikeasti, tuottaako se sinulle iloa vai onko halu ja tarve ulkoisesti määriteltyä?

Lisää kirjoittajalta Miten elämä lausutaan?/ Pinja Uotila

Ajatuksen anatomia eli miten ojentaa mielen mutkia

Mielesi on kullanarvoisin työkalusi. Opettele hallitsemaan sitä sen sijaan, että antaisit sen...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.