Mitäs sitä syökään? Laadulla taitaa olla väliä!

 

Saan useasti kyselyjä liittyen ruokailuihini. Miten koostan päivän ateriat? Montako kertaa päivässä syön? Käytänkö vilja- tai maitotuotteita? Minkälaista ruokaa syön päivittäin ja mitkä on terveellisiä ruoka-aineita? Alla saattaa löytyä siihen vastaus mutta itselleni kuinka syön olisi parempi kysymys.Ruoka on näytellyt suurta osaa elämässäni aina. Pienestä asti olen sitonut suuria tunteita syömiseen. Ruoka on on antanut paljon enemmän minulle kuin pelkkiä ravinteita. Varsinkin monelle naiselle tämä on tuttu asia. Kuinka moni muistaa syöneensä esimerkiksi jotakin makeaa ahdistukseen tai suruihin? Miten helppoa onkaan käydä hakemassa muutama pala suklaata levottomuuden iskiessä. Tunnesyöminen on varmasti aika monelle tuttu asia. jolloin ruokaa syödään johonkin muuhun kuin nälkään. Viime vuosien aikana olen itse kiinnittänyt tähän erityisen paljon huomiota. Ahdistuksen tai jonkun negatiivisen tunteen iskiessä olen helposti aina syönyt ruokaa, vaikkakin monesti terveellistä sellaista, mutta kuitenkin. Vieläkin tapa asuu minussa sitkeästi mutta nykyään huomaan jo tämän käyttäytymismallin aika helposti.

Mulla oli aika pitkä jakso elämässä jolloin ajatukseni pyöri n. 70-80% ruoan ympärillä. Mitä saisin syödä? Syönkö liikaa? On nälkä mutta jos syön niin lihonvarmasti. Makeannälkä oli jatkuva ja sitä vastaan taisteleminen vei energiaa kauheasti. Nykyään olen kiitollinen siitä että ruoka ei juuri täyty ajatuksiani paljonkaan. Syön makeaa silloin kun siltä tuntuu mutta yleensä laadukkaista lähteistä.

Ruokavalioni perustuu laatuun. Mikään ei ole kiellettyä mutta yritän kuunnella mitä kehoni oikeasti haluaa, toki aina en tässä onnistu. Panostan luomuruokaan ja syön mahdollisimman paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Kasvisten syöminen onkin yksi ruokavalioni peruspilareista. Lihaa syön, mutta en koe siitä ongelmaa vaikka en sitä joka päivä saisikaan. Hyviin rasvoihin panostan myös. Kanamunat keltuaisineen kuuluvat nykyään joka päiväiseen aamiaiseeni. Ennenhän söin kanamunista vain valkuaiset, nykytietämykselläni tämä tuntuu hauskalta. Olen aina vältellyt rasvaa mutta nykyään lisäilen sitä joka paikkaan. Viljoja syön mutta en lähellekään joka päivä. Kotonamme on harvoin leipää mutta syön sitä kyllä monesti ollessani kylässä.

Laatu, sallivuus, armollisuus ja ilo kuuluvat nykyään syömiseeni. Ruokaa en syö enää keppi tai porkkana- periaatteella. Hyvä laadukas ruoka pitää kehon ja mielen kunnossa, sekä antaa myös makunystyröille tyydytystä.

Tässä muutamia kuvia päivittäisistä ruoista. Toki sinne mahtuu paljon muutakin riippuen siitä ollaanko kotosalla vai syödäänkö ravintolassa tai vieraissa.

Picture

Aamuisin juon useimmiten kahvia. Bulletproof- kahvi on ehdoton suosikkini. Mitäh? Eli keitän pakuriteetä, heitän kiehuvan pakurin blenderiin, siihen lisää instant luomukahvimuruja, luomuvoita sekä MCT- öljyä. Surautan blenderillä tasaiseksi ja ihanan täyteläinen terveellinen Cafe Latte on valmis. Meiltä löytyy myös normikahvinkeitin. Täältä voit tutustua enemmän bulletproof- kahviin.
Picture

Aamupalalla syön normioloissa pari riisikakkua, kanamunaa ja smoothieta. Riisikakkuun sivelen voita tai avokadoa. Smoothie resepti vaihtelee (joka päivä uusi resepti päästä) mutta siihen tulee aina marjoja ja jotakin vihreää.
Picture

Marjoja meiltä löytyy joka lähtöön, kaupasta ei niitä tarvitse ostaa. Meillä menee keskimäärin n. 500g marjoja päivässä.
Picture

Picture

Picture

Lounas ja/tai päivällinen näyttää yleensä tältä. Paljon kasviksia ja yleensä myös lihaa. Lihassa on laatu tärkeintä, siksi tilaamme netistä laiduntavan Herefordin luomulihaa. Se on ihan sika hyvää ja eettistä myös! Syömme myös riistaa ja jonkin verran hevosenlihaa. Hapankaalia ja ituja löytyy usein lautaseltamme sekä tuoreita ja keitettyjä kasviksia.
Picture

Picture

Pannupitsa. Kanamunaa pohjana ja siihen sitten höysteet päälle. Vuohenjuustoja syödään meillä aika paljon. Tosi hyvänmakuista oreganon ja ketsupin kera!
Picture

Tälläisiä tulee napsittua myös ruokailujen yhteydessä tai välipaloina. Tilataan FitnessFirstiltä yleensä suuria eriä pähkinöitä ja superfoodeja. Heillä löytyy laadukkaat tuotteet sekä nopea toimitus. Raakapatukoita ja tummaa/raakasuklaata kuluu myös kohtuullisesti.. Lisäravinteista ja superfodeista voisin tehdä erikseen postauksen.
Picture

Jotta ei nyt liian täydellistä kuvaa tulisi annettua, niin joskus tulee maisteltua myös näitä perinteisiä herkkuja. Ne eivät kyllä maistu enää lähellekään yhtä hyviltä kun on alkanut herkutella laadukkaasti. Ennen candykingistä tuli ostettua iso irtokarkkipussi mutta nykyään ei koskaan. Ei tarvitse kieltäytyä kun yksinkertaisesti ei tee mieli.  Korvaaminen toimii siis. Toki hyvällä mielellä rakkaudella leivotut itsetehdyt leivonnaiset maistuvat aina <3Nauttikaa ruoasta ja syökää sitä hyvällä fiiliksellä!

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.