Mitä ovat vaihtoehto- ja täydentävät hoitomuodot?

Picture

Kuten tarkkaavaisimmat lukijat ovat seurailleet, olemme viime syksystä saakka kokeilleet erilaisia luontaishoitomuotoja Heidin kanssa. On ollut kunnia tavata mahtavia tyyppejä, joiden elämäntehtävä on auttaa ihmisiä voimaan paremmin. Yhdistävä tekijä heillä kaikilla on, että  he katsovat ihmistä laajana kokonaisuutena. Kehon tasapainoon vaikuttavat niin tunteet, ravinto, liikunta kuin ympäristö missä elämme.Jossain yhteyksissä luontaishoidoista käytetään myös nimitystä vaihtoehtoiset hoitomuodot. Tämä saattaa olla hieman ristiriitainen nimitys, sillä näitä hoitomuotoja voi myös käyttää samaan aikaan kuin lääketieteellisiä hoitoja, ne eivät ole toisiaan pois sulkevia. Nykyään puhutaankin paljon täydentävistä hoitomuodoista. Termeihin ei kannata jäädä kiinni, sen sijaan voi alkaa miettiä kuinka itse on jo voinut käyttää tietämättään luonnonmukaisia hoitomuotoja. Olet pääsäryissäsi saattanut painaa ohimoitasi, stressaavassa tilanteessa kuunnella musiikkia rauhoittuaksesi, käyttänyt kaalinlehtiä kipeisiin rinnanpäihin imettäessäsi tai juoda yrttiteetä unen päästä kiinni saadaksesi. Hyvä juttu, silloinhan luonnonmukaiset hoidot on sinulle jo tuttu juttu, eikä mitään sen ihmeellisempää!

Löysin joulualennuksista Bill Gottliebin Luonnonmukaisten hoitojen ABC-kirjan. Maksoin 7€ ja se on ollut joka pennin arvoinen.

Luonnonmukainen parantaminen ottaa monesti myös huomioon mielen voiman. Esimerkiksi Kiinalaisessa lääketieteessä on jo vuosituhansia sitten huomattu se, että tunnekuohussa ja haastavissa elämäntilanteissa keho alkaa myös reagoimaan ja joutuu epätasapainoon. Parannuksesi he ehdottavatkin tekemään Tai Chi:tä, jolla saa niin mielen kuin kehonkin toimimaan yhteistyössä. Myös akupunktioneulat ovat heillä auttaneet niin mielen kuin kehon tasapainoittamiseen ja kipujen hallintaan. Kasvilääkintää ja perinteistä Intialaista lääketiedettä ayervedaa, on harjoitettu jo 5000 vuoden ajan. Muinaiset egyptiläiset käyttivät tuoksuvia öljyjä (eteeriset öljyt) parantamaan ja hoivaamaan kehoaan. Joten jotain maagista näissä hoitomuodoissa täytyy olla, koska niitä jo näinkin pitkään ollaan menestyksekkäästi käytetty ihmisten hoitamiseen.Monet luontaishoidot painottavat hyvin vahvasti kehon huoltoa ja hoitoa, jo ennen kuin ihminen sairastuu. Kuten jo aiemmin kirjoitin, stressin hallinta on valtavan iso asia puhuttaessa terveydestä. Hyvä rentouttava hoito, antaa mahdollisuuden ihmiselle olla hetken ajattomassa tilassa, jossa ei ole huolta huomisesta eikä tulavaisuudesta. Se niin sanotusti eheyttää kovalevyn, joka tuntuu sitten myös kehon hyvinvoinnissa. Meditaatio, erilaiset hierontahoidot, aroma-, musiikki ja vyöhyketerapia hoidot ovat yksinkertainen tapa pitää stressi loitolla tai ainakin vähentää sitä.

Tunne siitä, että hallitsee terveytensä on yksi varmasti tärkeimmistä luontaishoitojen tarkoitusperistä. Tapahtuu eheytyminen minkälaista hoitomuotoa tahansa käyttämällä, on tärkeää, että ihminen tulee tietoiseksi siitä, että voi itse vaikuttaa omaan kehonsa toimintaan oleellisesti. Luonnonmukaisen hoitamisen perusajatukseen sopii, että ihmisen päämääränä on vapautua riippuvuuksista, saada ihmiset voimaan paremmin ja välttymään turhilta lääkärikäynneiltä. Vastuun ottaminen omasta kehosta uhri ajattelun sijaan on nykyaikana kova juttu!

Jos ei ole valmis ottamaan vastuuta omasta kehosta, niin silloin on ehkä turha odottaa mitenkään kauhean nopeita ja hyviä tuloksia luontaishoidoista tai perinteisen lääketieteenkään puolelta. Pikavippejä ei ole tarjolla, vaan asioille on itse päätettävä tehdä jotakin. Monet luontaishoitajat sanovatkin, että ihmisen käyttäytymismallin muuttaminen on haastavinta ja sitä heidän täytyy myös tehdä, että saadaan parhaita mahdollisia tuloksia aikaiseksi. Kehon jo oirehtiessa vahvasti sairauteen asti, on hoitajan otettava ihminen huomioon niin kehon, mielen kuin sielunkin tasolla. Tässä karkeasti omia ajatuksiani asiasta, josta osa luontaishoitajia saattaisi olla eri mieltä.

Tässä muutamia luontaishoito muotoja:
* Kiinalainen lääketiede ja akupunktio
* Vyöhyketerapia
* Aromaterapia
* Shindo
* Reiki ja energiahoidot
* Jäsenkorjaus
* Osteopatia
* Homeopatia
* Kukkaterapia
* Musiikkiterapia
* Ravitsemus- ja hivenaineterapia
* Meditaatio ja rentoutuminen
* Ayerveda

Varmasti paljon jäi mainitsematta mutta ylläolevat ovat itselleni jollakin tavalla tuttuja.

Picture

Picture

Tässä muutamia luontaishoito kirjoja, joita itseltäni löytyy kirjahyllystä. Näistä saa inspiraatiota pitää itsestään huolta!<3:lla
Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.